Holandija

Putovanje u Holandiju će vam otkriti zašto je ova zemlja jedna od najomiljenijih putničkih destinacija u Evropi. Ona je spoj tradicije i inovacija, njen duh će vas razoružati, a duž cele zemlje vas čekaju čuveni muzeji, naročito u njenom glavnom gradu Amsterdamu - koji je upravo i poznat kao grad sa najvećim brojem muzeja po kvadratnom metru.

Kako zakoračite u ovaj grad Amsterdam bićete praktično već okruženi vrednim eksponatima u nekoj zanimljivoj istorijskoj priči i nekom od najčudnovatijih ili najbogatijih muzeja na svetu. Nacionalni muzej Rijks, Muzej Van Goga i Muzej savremene umetnosti Stedelijk stoje u balansu sa muzejem Hajnikena, muzejima seksa, erotike i marihuane, a to je tek sam početak avanture u gradu muzeja. 

Ovo je i zemlja bicikla. Bicikliste ćete videti u svim vremenskim prilikama, na kraju ćete sigurno i sami poželeti da Holandiju pređete baš ovim prevoznim sredstvom. Sama vožnja holandskim putevima je doživljaj za sebe. Polja lala, šafrana, narcisa i zumbula u periodu od marta do maja od holandskih polja prave boje duge.   

Na putovanju kroz Holandiju očekuje nas:

  • Amsterdam – grad slobode i umetnosti i uživanje dok grad istražujemo kroz krstarenje kanalima, odmaranje u Vondelparku, istraživanje ulice Crvenih fenjera i mirisi na pijaci lala
  • Zanse Šans (Zaanse Schans) – tipično holandsko selo u kom probamo najbolji sir, kupujemo klompe i pravimo najbolje fotografije vetrenjača
  • Hag (Den Haag) – prestonica Holandije u kojoj posećujemo Palatu mira, čuveni Tribunal, Parlament i nakon toga zen pronalazimo na Ševeningenskoj plaži
  • Roterdam – vreme provodimo u gradu koji se smatra najvećom evropskom lukom, a zanimljiva arhitektura nas fascinira dok se slikamo ispred čuvenih zgrada kao što su:  Kuća kocke i Zgrada olovka

Jungle Tribe putovanje u Amsterdam – godinama zaštitni znak nasmejanog plemena!

Individualna putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

Holandija je bezbedna zemlja, ali treba voditi računa u većim gradovima poput Amsterdama, Haga i Roterdama o dragocenostima koje nosite sa sobom. Ima džeparoša, naročito u metrou i mestima gde je velika koncentracija ljudi. 


U svakom gradu Holandije možete jesti brzu hranu, od velikih svetskih lanaca (Mc Donald`s, KFC, Burger King), preko pekara do azijske hrane; možete sesti u restorane sa menijem svetskih kuhinja; živu haringu u sendviču, dobro usoljenu sa kiselim krastavcima. Osim već pomenute haringe, Holanđani obožavaju vafle (Stroopwafel), krokete sa mesom, pomfrit koji zovu patat, male palačinke poffertjes, kuglice bitterballen koje odlično idu uz pivo i naravno neverovatne vrste sireva od kojih su najpoznatiji Gauda i Edamer. 

Jeftinija opcija je svakako ulična hrana, gde se cene obroka kreću od 3 do 6 evra, dok je ručak u restoranu za dublji džep, jer bez obzira na lokaciju i vrstu restorana, teško ćete naći obrok ispod 15 evra (bez pića). Uvek možete svratiti u markete (najveći lanac je Albert Heijn) i kupiti sve što vam je potrebno za klopu po jako pristupačnim cenama.


U Holandiji možete kupiti standardne suvenire poput megdenta, šolja, majica ili kačketa, do specifičnih – klompi, lukovica lala, sireva sa pestom i čilijem, kakaa, upakovanih vafla. Najbolje mesto za kupovinu suvenira u Amsterdamu su pijace: pijaca cveća (Bloemenmarkt) i Albert Cuyp Market

U šoping možete ići u tržne centre koji su pretežno locirani van gradova, u lokalne prodavnice u samom centru ili na buvlje pijace gde možete naći antikvitete od igle do lokomotive. 


Mesta su odlično spojena autobuskim i voznim linijama, dok se groz gradove možete kretati metroom, tramvajem ili autobusom. Najbolja opcija je iznajmiti bicikl i obići grad do detalja. Infrastruktura za ovaj vid saobraćaja je oflično razvijena, jer u Holandiji ima više bicikala nego ljudi. 

Start taksija je 7,5 evra i uključuje prva dva kilometara vožnje. Svaki dodatni kilometar košta do 2,2 evra. 


Holandija je članica Evropske Unije i za državljane Srbije nije potrebna viza za ulazak. 


U Holandiji možete izlaziti u pabove, neobične klubove u starim mlekarama, šećeranama ili crkvama ili pak u čuvene coffeeshop-ove. Amsterdam je najbolji grad za noćni život, a srce dobrog provoda je Red Light District. 


Holandija se može posetiti u bilo koje doba godine. Nacionalni praznik King`s Day održava se 27.aprila i tada su najveće gužve u svim mestima. Vreme je promenljivo uz pljuskove i sunčane intervale tokom cele godine. Najmirniji mesec je svakako septembar, kada opušteno možete šetati i voziti bicikle. 


Kao i druge zemlje Zapadne Evrope, Holandija ima visok standard. Prosečna dnevna potrošnja po osobi varira u zavisnosti od afiniteta, ali za hranu i piće (fast food ili market), jednu posetu muzeju i prevoz, dnevno je potrebno oko 40-50 evra. Prema sajtu budgetyourtrip.com prosečna dnevna potrošnja turista u Holandiji je 123 evra. 


Obavezno nositi nepropustivu obuću i kišobran ili kabanicu, mada to uvek možete kupiti na samom putovanju. Za King`s Day svi moraju imati nešto narandžasto na sebi, jer je to nacionalna boja Holandije. 


Kako je Holandija sinonim za slobodnu zemlju, mladi se previše opuštaju i ne znaju za granice. Kada se šeta kroz Kvart crvenih fenjera, ne smete slikati prostitutke iz izloga. U coffeshop mogu ući samo punoletni turisti i ne sme se unositi roba iz drugog šopa. Pušenje je strogo zabranjeno u svim zatvorenim prostorijama. Ne sme se piti alkohol u parkovima. 


U Holandiji nikako ne smete propustiti gradove: Amsterdam, prestonicu dobre zabave i u njemu Van Gogov muzej i Kuću Ane Frank, Hag sa Ševeningenom gde se nalazi najposećenija plaža na Severnom moru, Roterdam pun moderne arhitekture, univerzitetski centar Lejden, šarmantni gradić Delft,  selo Zanse Šans sa vetrenjačama i fabrikom klompi, Keukenhof Gardens poznatu kao “Bašta Evrope” …


  1. Na nekom od preko 1200 mostića u Amsterdamu sa biciklama i specifičnom arhitekturom kućica od čokolade u pozadini
  2. Ispred “Cube houses” u Roterdamu, kućicama čiji su zidovi pod uglom od 45 stepeni
  3. U selu Zanse Šans ispred vetrenjača u velikim drvenim klompama
  4. Na poljima lala dok vozite bicikl kroz Zuiderzee
  5. Sa najviše zgrade Amsterdama – A Dam dok se ljuljate iznad reke Ij na visini od 100 metara