Zambija

Zambija

Zambija možda nema izlaz na more, ali zato ima najvelelepniju vodenu pojavu na svetu - Viktorijine vodopade. Istovremeno vas obuzima neopisiva sreća jer ste dospeli na tako veličanstveno mesto, a opet istovremeno vam se ledi krv u žilama kada pomislite na snagu te vode u kojoj se nalazite. Ipak, adrenalin je jači od svega i polako se približavate ivici Devil’s pool-a i osećate se kao pobednik. Dok voda prolazi oko vaseg tela, osećate mir I sigurnost između tog nepomicnog kamenja i uživate u trenutku kupanja u Viktorijinim vodopadima. Baš ono što ste očekivali od Afrike - priroda i sve njene lepote.  

Nakon kupanja, idemo da iz vazduha vidimo koliko su veliki vodopadi i koliko smo bili hrabri dok smo se kupali u njima. Iz helikoptera se jasno vidi njihova snaga. Slapovi koji svom silinom udaraju o tlo i stvaraju maglu od kapljica vode. Vodopadi se nalaze na reci Zambezi, po kojoj je država I dobila ime, a svetu su postali poznati po evropskom istraživaču Dejvidu Livingstonu, za koga se veruje da je prvi Evropljanin koji je video vodopade 1855. godine.  

Posebnu čar i ponovno buđenje adrenalina ima White water rafting. Skoro polovina brzaka pripada IV kategoriji, pa tako splavarenje na ovoj divljoj reci spada u pet najboljih na svetu. Najzanimljiviji grad u Zambiji je Livingston, koji je dobio ime po misionaru i istraživaču Dejvidu Livingstonu. Gradić odražava svoje kolonijalno nasleđe sa zgradama iz viktorijanskog perioda i verandama. Prepustite se I uživajte u velikoj afričkoj avanturi!

Individualna putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Zambija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Lusaka

Površina: 752,618 km²

Broj stanovnika: 16,591,390 (2016.)

Stanovništvo: Bantu Afrikanci 98%, Evropljani 1,5%.

Jezik: engleski, bantu

Veroispovest: hrišćani 65%, muslimani 30%

Lokalno vreme: UTC + 2

Valuta: zambijska kvača

2. VIZE:

Vizu za Zambiju i Zimbabve (Zambija i Zimbabve imaju zajedničku/jedinstvenu turističku vizu (UNIVISA) za nosioce srpskih i hrvatskih pasoša neophodno je platiti ukupno 80 USD na samoj granici, dok za nosioce crnogorskih pasoša viza za Zambiju košta 80 USD, a viza za Zimbabve košta 45 USD i, takođe, se plaćaju na samoj granici. Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Zambiju provere u matičnoj ambasadi.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+2, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Zambije je 1h, a tokom letnjeg računanja je 2h, jer Zambija ne prelazi na letnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBEDNOST:

Zambija je načelno bezbedna zemlja. Uvek postoji opasnost od sitnih krađa i džeparenja, kao i od prevaranata koji na razne načine koriste strane turiste. Ne preporučuje se šetnja noću, a na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o dzeparenju. Treba izbegavati vožnju van naseljenih mesta u toku noći.

6. KLIMA

Klima je pre svega tropska i vlažna, ali sve zavisi od nadmorske visine na kojoj se nalazite. Dani su uglavnom topli, do 30°C, noći malo svežije.

7. HRANA:

Zambijska kuhinja je bazirana na nshimi, hrani pripremljenoj od belog kukuruza. Nshima je deo gotovo svakog zambijskog jela. Osim nshime, zambijska kuhinja uključuje razne vrste paprikaša, kuvano povrće i razne vrste piva. Sušena riba i insekti se takođe jedu.

8. ODEĆA:

Savetujemo da nosite laganu, udobnu i tanku odeću od prirodne tkanine kao što su lan i pamuk. Preporučuju se neutralne boje - npr. kaki, ​​zelena i smeđa. Izbegavajte plavu ili crnu odeću jer privlači insekte. Važno je napomenuti da kamuflažni ili vojni print na odeći nije dozvoljen.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je zambijska kvača - ZMK.

1eur = 13 ZMK, 1$ = 12 ZMK.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Nacionalna valuta, zambijska kvača je zvanično i isključivo sredstvo plaćanja, interno je konvertibilna. Kažnjiva je svaka upotreba strane valute za plaćanja.

Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela, restorana i većih prodavnica. Bankomati po pravilu prihvataju VISA kartice za podizanje gotovine, ali se to ne preporučuje zbog gubitka na kursnoj razlici. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Operateri mobilne telefonije imaju ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali ne i sa operaterima iz Srbije, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku

Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: nakit, slike, torbe, skulpture životinja napravljenje od starih metala, mape..

12. DRUGE NAPOMENE:

Suveniri se mogu izvoziti bez ograničenja, ali trofeji kao što su zubi, kosti, rogovi, školjke, kandze, koža, perje i sl. podležu režimu izvoznih dozvola.