Kostarika putovanje

Kostarika – zemlja koju iznova obilazimo zbog uzbudljivih adrenalinskih avantura, hikinga po čuvenim vulkanima i zelenila koje se vinulo daleko pod oblake. Vrlo je zanimljiva Kostarika po još nekoliko stvari: najmiroljubivija zemlja na svetu nema vojsku još od 1949. godine, poznata je po dugovečnim ljudima budući da u njoj postoje  tzv. plave zone gde žive mnogi stogodišnjaci, zemlja u kojoj se engleski više govori nego španski jezik. Dobro došli u Kostariku! Ponosni dom gotovo celokupnog biodiverziteta na celom svetu i zemlju gde 26% teritorije čine zaštićeni nacionalni parkovi. Narod Kostarike je ovde izmešan vekovima i danas ćete ovde pronaći potomke pretkolombovskog stanovništva poput Bribri, Kabekar ili Ngobe indijanaca. Srce Kostarike predstavlja njena Centralna dolina. Bajkoviti prostor koji ćemo obići postaće nam nezaboravan. Aktivni vulkani, gusta džungla, bistre reke i kolonijalna mesta nam žele dobrodošlicu. San Hoze je prestonica države dok je Alahuela drugi najveći grad u zemlji. Predah od urbanog tražimo duboko u džungli. Monteverde krije zanimljive priče o svojim osnivačima a za adrenalinske zavisnike pruža beskrajne avanture. Popularni “cloud forest” je obično na must see listi svakog putnika. Takođe, imaćemo priliku I da posetimo jezero Arenal kao i istoimeni vulkan. Da li ste se ikada usudili da priđete krateru vulkana? Arenal je mesto gde to možete doživeti. Odmaramo u toplim izvorima, slikamo vodopade i životinje. Šetamo se putevima koje je ucrtavala lava.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kostarika

1. OPŠTI PODACI 

Kostarika je država u Centralnoj Americi. Poznata je kao demokratska I najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu. 

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 miliona

Glavni grad: San Hoze

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 13%. Interesantno je da ima oko 2% budista.

Nezavisnost: Od Španije 1821. Godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

4. KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha.Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni. 

5. HRANA

Kuhinja Kostarike je miks domorodačke kuhinje sa karipskom. Obavezno je probati ukusni tamales kuvan u lišću od banane. Obavezni sastojci svakog jela su crni pasulj i pirinač. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. 

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Kostariki je bezbedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima. 

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Valuta u Kostarici je kolon (CRC). Jedan euro je 628 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj meri amerikanizovana. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kostarici. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (120 V).