Kostarika

Kostarika

Dobro došli u Kostariku (Costa Rica) zemlja koja prožima niz uzbudljivih adrenalinskih avantura za istoimene zavisnike, gde je i najpoznatiji hiking po čuvenim vulkanima. Srce Kostarike predstavlja njena Centralna dolina. I sama obiluje zelenilom koje doseže daleko pod oblake; čak 26% teritorije čine zaštićeni nacionalni parkovi. Aktivni vulkani, gusta džungla, bistre reke i kolonijalna mesta; niz bajkovitih prostora uveliko čekaju nove posetioce, kojima će, divan prizor, neumitno bežati od zaborava..

Tu je I San Hoze (San Jose) kao glavni grad države dok je Alahuela (Alajuela) drugi najveći grad u zemlji.  

Zemlja ispunjava opšte interesovanje i kroz koju zamiljivu tezu: najmiroljubivija zemlja na svetu, bez vojske, poznata je po dugovečnim ljudima gde možete zapaziti tzv. plave zone, zastupljene ljudima čije starosno doba premašuje čitav vek. Raznolikost stanovništva i dan danas se uviđa, pa uveliko možete naleteti na potomke pretkolombovske populacije poput Bribri, Kabekar ili Ngobe indijanaca. Ovde, engeski jezik zauzima vodeće mesto u odnosu na španski.  

Predah od urbanog nalazimo u samoj srži džungle Monteverde, koja krije zanimljive priče o svojim osnivačima. Tu je i popularna “šuma oblaka“ ili “cloud forest” (na must see listi svakog putnika). Pruža se i jedinstvena prilika posete jezera Arenal kao i istoimenog vulkana. Odmaramo u toplim izvorima, slikamo vodopade i životinje. Šetamo se putevima koje je ucrtavala lava.  

Da li ste se ikada usudili da priđete krateru vulkana? Arenal je mesto gde možete doživeti tu i niz drugih avantura!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kostarika

1. OPŠTI PODACI 

Kostarika je država u Centralnoj Americi. Poznata je kao demokratska I najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu. 

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 miliona

Glavni grad: San Hoze

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 13%. Interesantno je da ima oko 2% budista.

Nezavisnost: Od Španije 1821. Godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

4. KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha.Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni. 

5. HRANA

Kuhinja Kostarike je miks domorodačke kuhinje sa karipskom. Obavezno je probati ukusni tamales kuvan u lišću od banane. Obavezni sastojci svakog jela su crni pasulj i pirinač. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. 

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Kostariki je bezbedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima. 

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Valuta u Kostarici je kolon (CRC). Jedan euro je 628 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj meri amerikanizovana. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kostarici. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (120 V).