Tadžikistan

Tadžikistan

Putovanje života Vas mora kad tad dovesti i do Tadžikistana, spektakularne zemlje smeštene između Avganistana i Kine, prekrivene surovim pustinjama ali i visokim planinama i glečerima

Na ovim područjima rođena je i legenda o čuvenom Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik, kojim govori većinsko stanovništvo je najsličniji persijskom. Vekovima su ovi narodi poznati po uzgoju najrasnijih konja

Glavni grad je Dušanbe, a stanovništvo ove mlade zemlje većinski islamsko. Zemlja: pustinje, plodnih polja, pamuka, reka, planina idealnih za planinarenje, snežnih nanosa ali i predivnih planinskih jezera prozirne plave boje i kristalno čiste vode! Hrana je potpuno ista priča, mešavina svega i potpuno izobilje a obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hleb kulcha... 

Kada Vas istorija, kultura, klima, boje i mirisi uz fantastičnu hranu opiju, pre odmora prošetajte kroz bazare i uživajte u rukotvorinama Tadžika, koji Vam preporučuju svoju tradicionalnu odeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda.

Savršeno mesto, obavijeno velom mistike Puta Svile!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Tadžikistan

Opšti podaci: zemlja smeštena između Avganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji persijskom a osim toga vekovima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.

Glavni grad: Dušanbe

Površina: 144.100 km²

Broj stanovnika: oko 8.5 miliona stanovnika

Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%

Jezik: tadžikistanski i ruski

Veroispovest: muslimani 90%, ostali 10%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS

Za potrošnju u Tadžikistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Tadžikistana. Cena vize je 50$. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Tadžikistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

Klima: Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predelima subtropska, u srednjim visinama umerena a u planinama oštra hladna planinska. Padavina najviše ima tokom zime i proleća dok su tokom leta i jeseni kiše pravi fenomen. U planinskim predelima od oktobra do maja pada sneg i temperature idu do -45C, dok zaravnjene predele od juna do oktobra pogađaju peščane oluje. Leto počinje u maju i toplo je. Najbolje vreme za posetu je proleće i jesen, dok je leto pogodno za planinarenje.

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hleb kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od testa. Jedu voće u velikim količinama, pre svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (poredeći sa evropskim cenama).

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.

Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda...