Indija

Indija

Ni jedna druga zemlja ne ostavlja takve utiske kao Indija. U sećanju će vam ostati tišina pustinje, tok  reke Gang, zlatni izlasci sunca iznad Varnasija, bengalski tigrovi, sveti ljudi iz Puškara, meditacija, joga, ajuverdanske masaže, slonovi, bog Šiva, nestvarne plaže Goe... Indija se ne može opisati rečima, ona mora da se doživi.

Stigli ste u Nju Delhi, glavni gad Indije, dobrodošli u drugačiji svet, miks raznih kultura, miks ljudi i životinja koje slobodno šetaju ulicama. Haotičan saobraćaj, ulična hrana i konstantan zvuk kravljeg zvona će vas oduševiti.  

Divite se simbolu Indije, ali i večne ljubavi, hramu Tadž Mahal (Taj Mahal), koji je sagradio šah Džahan za svoju preminulu ženu. Saznaćete koliko nijansi roze boje postoji kada ugledate Džaipur (Jaipur), pink grad Radžastana, prestonicu kraljevske porodice. Idemo u Varnasi, dom stvaratelja Brame, najposećenije hinduističko hodočasničko mesto. Vodimo vas u pustinju, u Puškar, hipi gradić pun hindu hramova, zanimljivih jela i opuštenih kafića.

Počastite svoje čulo ukusa tradicionalnim aromatičnim karijem, uživajte u mešavini kokosovog mleka, čilija, đumbira i drugih začina, a onda se rashladite uz lassi koji se pravi od jogurta, pravi protivotrov ljutom kariju. Udahnite mirise začina koji se mešaju sa ukusima svežeg voća na lokalnim pijacama.

Okupajte se duginim bojama i uživajte u šarenilu za vreme Holi festivala, koji se slavi u proleće u hindu zemljama i posvećen je bogu Krišni. Najveći događaj u indijskom kalendaru je Divali festival je festival svetlosti i proslavlja se krajem oktobra, a prestavlja početak Indijske Nove godine.

Ovo je putovanje koje će vas izlečiti zavisnosti od digitalnih uređaja, doživite ljude, ukuse, mirise i  nestvarne predele Indije.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Za ulazak na teritoriju Indije nije potrebna vakcina. Svakako se možete posavetovati oko vakcinacije sa Vašim lekarom ili instituom za javno zdravlje. 


Indija je verovatno jedna od najboljih destinacija za kupovinu suvenira. Bićete u prilici da birate između suvenira koju su veoma maštovito napravljeni, kvalitetne izrade, lepe priče o njima i veoma niske cene. U bilo kom delu Indiju ćete videti mnoštvo radnja sa suvenirima, ali su svakako mesta sa najvećim izborom Nju Delhi odnosno kraj Paharganj, Puškar I Rišikeš. Iz Indije obavezno morate doneti figure hindu božanstava, mirišljave štapiće, prostirke, šalove, ešarpe od kašmira, čajeve, začine, drago i poludrago kamenje, nakit od srebra i zlata. Cenkanje je obavezno u Indiji, a cenu možete smanjiti i do deset puta. 


Sušni period u Indiji je između oktobra i aprila, kada je I najpovoljnije posetiti ovu zemlju. Temperature su između 25-30stepeni. U gradovima koji su u Himalajima noćne temperature mogu da spadnu i do 10stepeni, pa zbog toga morate poneti topliju odeću. Za ostale gradove potrebno je da nosite laganiju I udobnu odeću, ali ništa što previše otkriva. Dakle, najbolje je da nosite lagane košulje, duge suknje, široke lagane pantalone i komotnu odeću.


Uz kopiju pasoša i jednu fotografiju moguće je kupiti SIM karticu za koju treba odvojiti do 10$. Pored besplatnih poziva u okviru indijske mreže dobija se i bar 1GB interneta dnevno (u zavisnoti od mreže). Wi-fi postoji u svim kafićima I hotelima i funkcioniše dobro. 


Zone Indije po kojima se kreću naše ture su turističke, a samim tim su i jako bezbedne. Narod Indije je veoma pitom i svi će Vam se naći ukoliko Vam je potrebna pomoć. Ipak, s obzirom na to da Indija ima više od milijardu stanovnika i da je na ulicama uvek velika gužva, savetujemo Vam da uvek vodite računa o svojim ličnim stvarima I novcu, jer džeparoši se mogu naći svuda po svetu pa i u Indiji. Ukoliko ste se odlučili za turu koja podrazumeva I vožnju vozom, tokom noći i kada spavate držite sve stvari blizu glave, kreveti u vozu imaju dvoljno mesta da se udobno smestite i da pored sebe stavite svoje stvari. 


Najpovoljnija opcija prevoza po gradovima je tuk-tuk. Potrebno je da unapred dogovorite cenu sa vozačem i da tek onda otpočnete Vašu vožnu. Pored toga što je ovo najpovoljni prevoz, ovo je i najživopisniji vid prevoza. Naravno, možete koristiti i taksi, ali zbog velikih gužvi u saobraćaju najverovatnije ćete pre na odredište stiči tuk-tukom.


Salone za masažu ćete pronaći u svakom gradu u Indiji, ali svakako su najbolji oni u mestu Rišikešu. Grad je posvećen jogi, vegeterijanskoj ishrani, masažama i zdravom načinu života uopšte. Najspecifičnija masaža je ajurvedska masaža, koja se radi sa toplim uljima, ali morate voditi računa, jer posle ovakve masaže telo se oslobađa svih negativnih supstanci iz tela, pa zbog toga možete dobiti temperature ili male stomačne probleme. Pored ove masaže, tu su i mnoge druge, koje su rasprostranjene i na našim prostorima, relax, antistress itd. Cena masaža kreće se od 10eur pa do 40eur I obično traju oko sat vremena. 


U Indiji, na sve strane, se nalazi ulična hrana koja je veoma jeftina. Porcije na ulici se kreću od pola do dva, tri dolara. Ukoliko jedete na ulici bitno je obratiti pažnju da konzumirate termički obrađenu hranu i nikako ne konzumirati njihovu vodu. Sveže salate, sokovi sa vodom, led i bilo šta drugo sto sadrži vodu koja nije termički obrađena se ne savetuje za konzumaciju.

Pored ulične hrane tu su i brojni restorani koji su prilagođeni turistima. Pored indijskih specijaliteta tu su i brojne druge kuhinje. Cene u restoranima su nešto više, pa bi za jedan ručak trebalo izdvojiti od 5$ do 10$.

Bitno je pomenuti da na našim turama obilazimo svete gradove u kojima je konzumacija namirnica životinjskog porekla zabranjena. Na tim destinacijama uživamo u širokoj ponudi vegetarijanske hrane i osvežavamo se ceđenim sokovima. 

Dok boravite u Indiji savetujemo vam da probate njihove specijalite. Kuhinja se odlikuje velikim brojem začina, a neki od njih su i pikantni, ljuti. Koliko se začini koriste u Indiji pokazuje i činjenica da i u svaki čaj ubacuju određeni začin koji pravi zaista jedinstvenu aromu. Probajte obavezno Masala čaj, koji se na svakom ćosku služi, kombinacija čaja, mleka i nekoliko začina.

Indija je toliko velika i mnogoljudna da se na svakih 20km menja kuhinja. Razni su načini spremanja piletine i u zavisnosti od pripreme se i nazivaju drugim imenima. Od peciva čuvena su testa koja su slična tortiljama i koja takodje nose različite nazive u zavisnosti od brašna i načina pripreme. Bitno je da znate da teletine tamo nema, jer je krava sveta životinja i njeno meso se ne konzumira.

Exotic Rooftop – restoran se nalazi na krovu zgrade u najprometnijem delu Nju Delhija, Paharganj. Služe odličnu i proverenu indijsku hranu. Izbor je veliki, a cene su veoma pristupačne, možete doručkovati za nekih 5eur zajedno sa pićem i kafom, dok ručak ili večera koštaju do 10eur.

Nirvana Caffe – restoran se nalazi u Puškaru iz njega se pruža neverovatan pogled na grad i jezero. Služe nacionalna jela, koja su uglavnom vegeterijanska, ali se mogu pronaći i neka jela sa piletinom.

Surabhi – restoran koji se nalazi u centru Jaipura I uređen je na tradicionalni način. Imaju odlična jela od piletine, koja su prilično začinjena, pa ukoliko ne volite začinjeno to im obavezno naglasite. Pored odlične kuhinje, veče će Vam učiniti zanimljivijim plesači koji izvode akrobacije sa vatrom i devojke koje nose po čak deset krčaga na glavi i tradicionalni svirači.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Indija

1. OPŠTI PODACI

Republika Indija je sedma država u svetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaliv. Kopnom se graniči sa Pakistanom na zapadu, sa Kinom, Nepalom i Butanom na severu, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.
Površina zemlje: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1,324 milijarde
Glavni grad: Nju Delhi (New Delhi)
Jezici: hindi i engleski, i 21 nacionalni jezik
Vera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam sa 80,5%, zatim islam sa 13,4%, hrišćanstvo sa 2,3%, i ostale religije sa 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 meseci po povratku sa puta (minimum 3 slobodne strane). Cena online vize je 25 USD. Putnici se sami viziraju.

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu leti, od kraja aprila do oktobra, sa Indijskog okeana duvaju topli i vlažni vetrovi, koji donose dosta padavina, preovlađuje tropsko-monsunska klima. Srednja januarska temperatura je od 11 -12 stepeni u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, julska temperatura je od 20 do 35 stepeni sa ogromnom količinom padavina. Najveća količina padavina u svetu zabeležena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u severoistočnoj Indiji. Uz veštačko navodnjavanje usevi uspevaju i zimi. Biljni svet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna uslovljava navedeni biljni i životinjski svet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osećanja, pa u toj zemlji možete osetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može da se podeli na četiri regije u skladu sa stranama sveta, iako i unutar tih regija postoje dalje podele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gde centralno mesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate manje zdelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlečnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišćeni u ovoj kuhinji su slačica, čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mešavina pet začina u jednakoj meri: piskavica, anis, kumin, crno seme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, susam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste čili, šećer, susam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuvanje pobedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Severnoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od sočiva u koje se dodaje kari smesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suve čili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim karijima – kuvanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mleko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće karija, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i čili.

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali savetujemo putnicima da se posavetuju sa lekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomačne probleme (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje.

8. BEZBEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu letnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usled većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju. Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala. Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete poneti evre ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korišćenja kartica, pre svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u Indiji. Što se tiče cena roaminga, proverite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.