Indija

Ni jedna druga zemlja ne ostavlja takve utiske kao Indija. U sećanju će vam ostati tišina pustinje, tok Ganga, zlatni izlasci sunca iznad Varnasija, bengalski tigrovi, sveti ljudi iz Puškara, meditacija, joga, ajuverdanske masaže, slonovi, bog Šiva, nestvarne plaže Goe... Indija se ne može opisati rečima, ona mora da se doživi

Stigli ste u Nju Delhi, prestonicu Indije, dobrodošli u drugačiji svet, miks raznih kultura, miks ljudi i životinja koje slobodno šetaju ulicama. Haotičan saobraćaj, ulična hrana i konstantan zvuk kravljeg zvona će vas oduševiti. 

Divite se simbolu Indije, ali i večne ljubavi, hramu Tadž Mahal, kog je sagradio šah Džahan za svoju preminulu ženu. Saznaćete koliko nijansi roze boje postoji kada ugledate Džaipur, pink grad Radžastana, prestonicu kraljevske porodice. Idemo u Varnasi, dom stvaratelja Brame, najposećenije hinduističko hodočasničko mesto. Vodimo vas u pustinju, u Puškar, hipi gradić pun hindu hramova, zanimljive hrane i opuštenih kafića.

Počastite svoje čulo ukusa tradicionalnim aromatičnim karijem, uživajte u mešavini kokosovog mleka, čilija, đumbira i drugih začina, a onda se rashladite uz lassi koji se pravi od jogurta, pravi protivotrov ljutom kariju. Udahnite mirise začina koji se mešaju sa ukusima svežeg voća na lokalnim pijacama.

Okupajte se duginim bojama i uživajte u šarenilu za vreme Holi festivala, koji se slavi u proleće u hindu zemljama i posvećen je bogu Krišni. Najveći događaj u indijskom kalendaru je Divali festival je festival svetlosti i proslavlja se krajem oktobra, a prestavlja početak Indijske Nove godine.

Ovo je putovanje koje će vas izlečiti zavisnosti od digitalnih uređaja, doživite ljude, ukuse, mirise i  nestvarne predele Indije.

Predstojeća putovanja

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Indija

1. OPŠTI PODACI

Republika Indija je sedma država u svetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaliv. Kopnom se graniči sa Pakistanom na zapadu, sa Kinom, Nepalom i Butanom na severu, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.
Površina zemlje: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1,324 milijarde
Glavni grad: Nju Delhi (New Delhi)
Jezici: hindi i engleski, i 21 nacionalni jezik
Vera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam sa 80,5%, zatim islam sa 13,4%, hrišćanstvo sa 2,3%, i ostale religije sa 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 meseci po povratku sa puta (minimum 3 slobodne strane). Cena vize je 80 USD u dinarskoj protivvrednosti a usluga viziranja 1000 rsd.

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu leti, od kraja aprila do oktobra, sa Indijskog okeana duvaju topli i vlažni vetrovi, koji donose dosta padavina, preovlađuje tropsko-monsunska klima. Srednja januarska temperatura je od 11 -12 stepeni u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, julska temperatura je od 20 do 35 stepeni sa ogromnom količinom padavina. Najveća količina padavina u svetu zabeležena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u severoistočnoj Indiji. Uz veštačko navodnjavanje usevi uspevaju i zimi. Biljni svet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna uslovljava navedeni biljni i životinjski svet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osećanja, pa u toj zemlji možete osetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može da se podeli na četiri regije u skladu sa stranama sveta, iako i unutar tih regija postoje dalje podele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gde centralno mesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate manje zdelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlečnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišćeni u ovoj kuhinji su slačica, čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mešavina pet začina u jednakoj meri: piskavica, anis, kumin, crno seme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, susam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste čili, šećer, susam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuvanje pobedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Severnoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od sočiva u koje se dodaje kari smesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suve čili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim karijima – kuvanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mleko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće karija, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i čili.

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali savetujemo putnicima da se posavetuju sa lekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomačne probleme (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje.

8. BEZBEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu letnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usled većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju. Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala. Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete poneti evre ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korišćenja kartica, pre svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u Indiji. Što se tiče cena roaminga, proverite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.