Brazil

Brazil

Da li ste priželjkivali dane u ritmovima sambe, odmora među veselim kariokama kako nazivaju stanovnika Rio de Žaneira, kupanje u Atlantiku i lagano ispijanje kaipirinja koktela

Odmor od naših velikih južnoameričkih avantura najčešće pravimo u Brazilu odnosno Riju – prestonici hedonizma. Pored nas su plaže Ipanema i Kopakabana koje vas opuštaju uz zvuke bossa nove. Pored plaže se nalazi prepoznatljivo šetalište čije je mozaike u obliku talasa koji vas mame radio poznati brazilski arhitekta Roberto Marks. Okolo su hoteli, kafići, restorani, pesak i more – idealna kombinacija za sva vasa čula. Za one koji žele dodatnu rekreaciju tu je fudbal koji se od jutra do mraka igra na ulicama i na plažama. 

Neumoljivim putnicima ostaje da istraže i spektakularna mesta koja pružaju nezaboravne fotografije poput Pedra do Telegrafo i Arraial Do Cabo gde se beskrajna plava i zelena boja slivaju u raskošnu vegetaciju. Tu vas čekaju netaknute plaže i prozirne vode kao i mnoštvo velikih kaktusa između kojih vas čeka vaša šoljica kafe ili koktela. 

Ukoliko želite otići još dalje u najmoćniju prirodu Brazila onda zavirite u Foz de Iguazu i raširite ruke pred moćnim vodopadom Iguazu. Iguazu vodopadi su čudo prirode koje se nalazi na tromeđi Brazila, Argentine i Paragvaja. Za panoramsko slikanje brazilska strana vodopada važi kao izuzetna. Pored neverovatnih vodopada okruženje je kao iz dokumentaraca o pririodi – prava i iskonska džungla oko nas. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je za Nacionalne parkove koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svetske baštine. 

U celini, brazilska kultura je bogati miks portugalskih uticaja, lokalne indijanske tradicije i doprinosa kulture afričkih robova koji su ovde dovođeni u eri kolonijalizma. Taj amalgam svakako je doprineo da se lakše zaljubite u Brazil i da mu se često vraćate. Aranžmani i putovanja za Brazil su vreme i iskustva koja ćete večito pamtiti.

Bom dia Brasil!

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Brazil

OPŠTE INFORMACIJE

Brazil, ili službeno Savezna Republika Brazil, je najveća i najnaseljenija država Južne Amerike, a ujedno i najveća zemlja portugalskog govornog područja na svetu. Graniči se sa svim državama Južne Amerike, osim sa Ekvadorom i Čileom. Jedan je od najvećih proivođača i izvoznika kafe na svetu. Pored kafe, na velikim plantažama za izvoz se gaje još i pirinač, šećerna trska, duvan, soja, kakao, biber, banana, limun, pomoranže i drugo tropsko i suptropsko voće. Najpopularniji sport je fudbal, ali Brazilci dobre rezultate ostvaruju i u odbojci i košarci. Najveći grad u Brazilu je Sao Paolo, glavni Brazilija, a najpoznatiji i najposećeniji Rio de Žaneiro.

Rio de Žaneiro je smešten u zalivu Guanabara. U period od 1763. do 1960. bio je prestonica Brazila, a od 1808. do 1821. glavni grad Portugalskog carstva.  Na poluostrvu koje odvaja zaliv od Atlantskog okeana nalazi se 396 m visoka granitna stena   poznata kao Glava šećera. Ovo je jedan od simbola grada do čijeg vrha se može doći žičarom. Spektakularno okruženje, karneval, samba, plaže poput Kopakabane i Ipaneme su ono po čemu se prepoznaje Rio. Glavni simboli grada svakako su Statua Hrista Spasitelja, na brdu Korkovadu, koja je svrstana u 7 svetskih čuda novog sveta od 2007.godine, fudbalski stadion Marakana – jedan od najvećih na svetu, kao i čuveni Karneval koji se održava svake godine 40 dana uoči Uskrsa.

Površina: 8.514.877 km2

Broj stanovnika: oko 205.000.000

Glavni grad:Brazilija

Zvanični jezik: portugalski

Državno uređenje: Savezna Republika, nezavisnost od Portugalije stekla 7. septembra 1822.

Vremenska zona: Brazil ima 3 vremenske zone: UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Žaneiro, a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na Srbiju).

 

USOVI ULASKA U BRAZIL ( RIO DE ŽANEIRO)

Viza nije potrebna za boravak u turističke ili poslovne svrhe (ne odnosi se na rad i plaćene aktivnosti) u periodu od 90 dana, sa mogućnošću produženja za još 90 dana, s tim da ukupna dužina boravka ne pređe 180 dana u godini, računajući od prvog ulaska. Nije propisan rok važenja pasoša radi turističkog putovanja u Brazil, dok je rok važenja pasoša radi regulisanja boravka – 3 meseca. Prilikom ulaska u Brazi i popunjava se ulazno/izlazni karton, koji mora da se preda prilikom izlaska.

VAKCINACIJA

 Ukinute su sve mere za ulazak u Brazil. 

KLIMA

Brazil je velika država sa raznovrsnom klimom, ali mogu se idvojiti tri glavna klimatska regiona: 1. ekvatorijalna klima- zastupljena u Amazoniji i manjem priobalnom pojasu, odlikuje se povremenim pljuskovima tokom čitave godine i velikom vlažnošću vazduha; Kiše su više izražene u period od decembra do maja. 2.tropska klima- sa sušnom sezonom od maja do avgusta zastupljena je u centralnim i južnim delovima zemlje, dok kišna sezona traje od oktobra do marta. 3.suptropska (mediteranska) klima – sa umerenim zimama i toplim letima. Kišna sezona traje od oktobra do aprila, a najbolji period je od maja do avgusta kada je suvo, sunčano toplo.

NAJBOLJE VREME ZA POSETU RIO DE ŽANEIRU

 Rio de Žaneiro odlikuje tipičnom tropskom klimom sa visokim temperaturama i vlažnošću vazduha tokom čitave godine. Kao i u Australiji i Africi, godišnja doba su „obrnuta“, pošto se grad nalazi na južnoj polulopti. Klima Ria se nalazi pod uticajem reljefa i njegove blizine okeana. Zbog takvog geografskog položaja Rio je često izložen jakim i hladnim vetrovima koji duvaju sa Antarktika i kao posledice ostavljaju česte vremenske promene. To se najčešće događa u jesen i zimu, a ponekad i leti i tada jaki pljuskovi mogu da izazovu nepogode poput poplava i odrona. Zime, koje traju od 21. juna do 23. septembra su prijatne zbog blagih temperatura, a leta, koja traju od 21. decembra do 21. marta znaju da budu jako topla. Iako su veoma visoke temperature leti, blizina okeana čini da ona budu podnošljiva. Temperatura vazduha varira u zavisnosti od nadmorske visine, udaljenosti od obale i vegetacije. Srednja godišnja temperatura vazduha je 25°C, najhladniji period je od juna do septembra, a najtopliji od januara do marta. Najviša zabeležena temperatura ikada je 43°C, a najmanja čak 7°C. Prosečna temperatura mora je između 23-24°C. Kad su u pitanju vetrovi, u Riu dominiraju južni i jugoistočni vetrovi koji donose vlažnost i padavine, naročito u delu godine kada je toplije. Prosečna godišnja količina padavina iznosi 1104 milimetara. Smatra se da je najpovoljniji period za posetu turista letnje doba, jer je tada najveći  doživljaj kupati se u moru i sunčati na plažama Ria. Januar je pogodan mesec za posetu Rio de Žaneiru jer se poklapa sa sezonom novogodišnjih i božićnih praznika kod nas,kao i zimskim godišnjim odmorimo.  Februar je najtopliji mesec sa prosečnom temperaturom od 27°C. Mart je najbolji mesec za kupanje u moru, kada temperature vode dostižu do 26°C. S druge strane, ukoliko ne volite vrućine i želite da obilazite grad na prijatnih 25°C, najbolje vreme za posetu Rio de Žaneiru je od maja do oktobra, kada se prosečne dnevne temperature kreću između 25°C - 27°C i dani su prijatni jer nije prevruće, a opet dovoljno toplo da se možete i kupati i uživati u obilascima grada. Temperature mora u tom period kreću se od minimalnih 21°C do maksimalnih 26°C. Koji god datum da odaberete za Rio nećete pogrešiti.

 HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korene iz portugalske te je njen ukus sličan evropskoj kuhinji. Izuzetak su dodaci iz afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su pirinač, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole njihova peciva poznata kao empanade. Feijoada je čuveno jelo gde se meša crni pasulj sa mesom obično svinjskim. Nacionalni slatkiš je cocadas koji se pravi od kokosa. Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske a koirsti se najviše u spravljanju čuvenog koktela caipirinha. Obavezno se kupuje flaširana voda u prodavnicama.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i poneti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje.

SIGURNOST I BEZBEDNOST

Brazil je država u kojoj turisti treba da se kreću u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu bezbedno kretati. Poseta favelama bez lokalnog vodiča se ne preporučuje. U slučaju gubitka dokumenata ili stvari, treba kontaktirati lokalnu policiju. Takođe, savetuje se da sa sobom ponesete fotokopije prve stranice pasoša. 

ODEĆA

Što se tiče stvari, ponesite letnju garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona. U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom, kao i udobnu obuću.

NOVAC

Nacionalna valuta u Brazilu jeste brazilski real (BLR). Odnos valuta je 1€ = 5,8 reala dok je odnos za 1$ = 5,1 reala. U Brazilu se mogu koristiti sve najpoznatije svetske kreditne kartice (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) uključujući i one koje su izdale naše banke za korišćenje u inostranstvu.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA

Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan neprestano postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji takođe u smeštaju i u restoranima. Što se utičnica tiče, nisu vam potrebni adapter jer je ulaz isti kao i kod nas.

RELIGIJA

Katolicizam je dominantna religija u zemlji, sa primesama verskih tradicija i običaja afričkih robova i domorodačkih naroda. Brazil je zemlja sa najvećim brojem katolika na svetu.  Prema popisu iz 2010. katolici su činili 64,6 % stanovništva, protestanti 22,2 %, spiritisti 2 %, sledbenici ostalih religija 3,2 %, ateisti i agnostici 8 %.