Ekvador

Ekvador

Neverovatni svet Južne Amerike u Ekvadoru!  

Ekvador (Ecuador) na relativno maloj teritoriji smešteni Andi, obala Pacifika i Amazon tako da ćemo imati priliku da istražimo najviše aktivne vulkane na planeti,  bogate španske kolonijalne gradove, pijace Inka, kulturu Inka, tajne Anda, alpake i plemena iz džungle, tajne reke Amazon, odmorimo se na Pacifiku, učimo surfovanje... Odličan miks za upoznavanje sa celokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mestu.  

Kito (Quito) je glavni grad Ekvadora, i nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine što ga čini najvišim glavnim gradom na svetu. Nalazi se na istočnim padinama Pičinče, aktivnog stratovulkana na Andima. Istorijski centar Kita ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih istorijskih centara u Americi sa sve ruševinama drevnih Inka.  

Otisnućemo se i ka Banjosu (Baños) okruženom vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlače avanturiste iz čitavog sveta. Nazivaju ga i „kapijom Amazona“, a mi ćemo uživati u adrenalinskim aktivnostima – raftingu, vožnji kajacima, pešačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bandži skakanju, zip line-u. Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u toplim izvorima (hot springs) uz masaže. Pored veličanstvenog kolonijalnog nasleđa u mestu Kuenka (Cuenca) nastavićemo i putem za Montanjitu (Montañita), mali grad koji se nalazi na obalama Pacifika u Ekvadoru poznat kao surferski grad, a u njemu se često organizuju i festivali pa ga nazivaju i latinoameričkom Ibicom.  

Neke od zanimljivosti koje krije ova mistična zemlja su da se u njoj nalazi i najviši aktivni stratovulkan na svetu – Kotopaksi (Cotopaxi) i prva dva mesta stavljena na UNESCO listu svetske baštine – ostrva Galapagos i Kito i da se ovde govori čak 14 različitih jezika.

Na magično putovanje u Ekvador vodi vas Jungle tribe!

Individualna putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

Ekvador je generalno bezbedna zemlja. Nema mesta gde se oseća naročita tenzija. Ono na šta treba obraćati pažnju su džeparoši, kao i svuda, javni prevoz, jako popularni lokaliteti i naravno ne ostavljati lične stvari same na stolovima u klubovima/restoranima I sl


Vakcinacija za ovu državu nije zakonski obavezna.


Za državljane Srbije viza nije potrebna.


Moguce je kupiti lokalni broj ali nema potreba s obzirom na to da je pokrivenost internetom jako dobra i svugde ima WI FI.


Gradovi su na velikim nadmorskim visinama i moguće je da će vam privikavanje malo teže pasti – moguće su mučnine, glavobolje itd. Pijte dosta tecnosti (nigde bez vode) I jedite koštunjavo voće.


Treba nositi jako udobnu obuću i slojevitu garderobu u koje god doba godine da putujete u Ekvador. Ako nameravate da posetite vodopad Pavillon de Diavolo i da prodjete ispod njega ponesite kabanicu I gumene čizme.


U Montanjiti ima lepih hipi barova u centru mesta. Koji god da odaberete lep je provod. U je klub Kitu Dirty Sanchez dobar izbor.


Najbolji suveniri su svakako rukotvorine od vune alpake  - pončoi, džemperi, šalovi i čarape.
Čuvena ekvadorska kafa i čokolada. 
Ručno pleteni šeširi – panamski šeširi (da vas ne zavara ime, prave se u Ekvadoru)! 
Suvenire možete kupiti svugde, najveći izbor na jednom mestu su svakako pijace. Preporuka je pijaca u Otavalu.


Po gradovima je najbolje kretati se taksijem i cena do 3km je 2-4usd. Postoji i dobro organizovan međugradski prevoz, ali treba biti jako oprezan sa ličnim stvarima tokom vožnje.


Plaže u Montanjiti su dobre za surfovanje, ukoliko je neko ljubitelj ovog sporta.
Nacionalni park Machalilla krije plažu Playa de los Frailes koja je dosta čista, a takođe ćete ovde moći da posetite i termalni bazen Aqua Blanca koji je smešten u šumi I ima lekovito blato.


Prosečna potrošnja naših putnika na ovoj turi je oko 400-700usd.


Grad koji je poznat po spa centrima je Banjos de Aqua Santa. Tu postoji dosta spa centara sa razlicitim paketima i cenama ulaznica. Cene se kreću od 20-100usd.


Ekvador ima jako ukusnu i raznovrsnu kuhinju. Svakako treba probati:

Encebollado – supu od morskih plodova. 

Caldo De Gallina – supa sa kokošijom nogicom za one koji vole da eksperimentisu 

Cuy – morsko prase 

Hrana je jeftinija tamo gde jedu lokalci i kada se izbegavaju turističke atrakcije – tu se moze naći hrana od 4-8usd u glavnom gradu. Svakako kao i svaki veliki grad ima i ekskluzivne restorane gde obroci mogu koštati više od 50usd po osobi. Ako ste u Kitu obavezno posetite: 

Samos resotoran, 

U Kuenki Tiesto’s,

U Banjosu Aromi Café y Chocolate,

U Montanjiti Spondylus,  

U Gvajakilu Mercado del Rio. 

U Ekvadoru se počastite velikim izborom voća i obavezno posetite bar jednu pijacu.


Casa del Arbol - čuvena kućica na drvetu.
Quilatoa – kratersko jezero.
Ulice grada Cuenca
Pichincha vulkan
Vodopadi Banjosa
Priroda Pastaze – kapije Amazona

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Ekvador

1. OPŠTI PODACI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Kito, dok je najveći grad Gvajakil. Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči se sa Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.

Površina zemlje: 283560 km2

Broj stanovnika: 13 miliona

Glavni grad: Kito

Nacionalnost: većina Mestizosi

Zvanični jezik: Španski, Kečuanski

Veroispovest: Katolici

2. VIZA

Za državljane Republike Srbije i Hrvatske viza nije neophodna za boravak u Ekvadoru do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5

4. KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vreme je veoma promenljivo. Temperatura je letnja (visoka) na obalama Pacifika tokom cele godine dok u oblasti oko Kita i na planinama može da bude dosta hladno tokom noći i u prelaznom periodu. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razuđen vazduh, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporučuje se sporije kretanje.

5. HRANA

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, pasulja, pirinča, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta uticaja evropske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mestima ima dosta restorana sa internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hrane ima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim marketima. Cene su u restoranima na nivou cena u Evropi. Sveže voće i ceđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cenama Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, Autan ili slična sredstva protiv komaraca, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, pokriće do 15 000 eur.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, bezbedna i mirna. Savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim časovima u svim turističkim mestima, dok u kasnim večernjim časovima nije preporučljivo samo u vangradskim opštinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

9. ODEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! U većini mesta može se oprati veš. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vreme često i brzo menja, uveče ume da bude hladnije. Ponesite neke udobne patike za treking. Kod obilaska kulturno - istorijskih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

10. NOVAC

U Ekvadoru se koristi američki dolar.

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Provizija korišćenja bankomata treba da se proveri sa bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Ekvadoru, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smeštajima i restoranima, tako da ćete na taj način možete kontaktirati sa porodicom i prijateljima.

12. TOPLA PREPORUKA

Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja sveta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim mestima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizovano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno istorijsko nasleđe, mnogobrojni muzeji, lepo i čisto more, peščane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine sa mnogobrojnim stazama za treking, ukusna hrana, kanjoni i reke za ekstremni turizam...). Takođe, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari, poput centra sveta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledanje kitova...