Tibet putovanje

Idemo na krov Sveta! Krećemo u nezaboravno putovanje na Tibet gde ćemo shvatiti smisao duhovnosti i pokušati se približiti našem pravom Ja. Domovina je tibetanskog naroda i drugih manjih etničkih grupa, a ime se prema nekim tumačenjima može prevesti kao visina ili visoravan i iako je klima vrlo suva i hladna na visoravni izviru neke od najvećih svetskih reka – Jangce, Mekong, Ind, Gang, Bramaputra… Tradicionalni je centar tibetanskog budizma koji se proširio i van granica visoravni, nekadašnja je rezidencija Dalaj Lame koji je prognan u Indiju ali i dalje ostaje sedište brojnih manastira stacioniranih na više od 3500 metara nadmorske visine. Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se severno od Himalaja, na tibetanskoj visoravni koja je najviša na svetu, zbog čega se i naziva ‘’krovom sveta’’. Prema tibetanskom kalendaru postoji više od stotinu festivala svake godine koji su specifični za ovo područje i koji su mahom posvećeni brutalnosti prirode, poljoprivrednoj proizvodnji, uzgajanju stoke al ii organizovanju brojnih šarenih karnevala. Planine kriju verovanje da bogovi žive na visinama is toga se većina manastira upravo nalazi na obroncima istih. Idemo na životno putovanje u duhovni Tibet gde ćemo imati i prilike da upoznamo Jaka koji se može naći isključivo na nadmorskim visinama većim od 3500 metara i kojima uspon na planinu nije toliko stran koliko i silazak niz istu. Putovanje kakvo ste oduvek želeli.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Tibet

TIBET

  • Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, severoistočn od Himalaja, koja predstavlja tradicionalnu postojbinu Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj takođe živi brojna zajednica Han Kineza i Huija. Tibet predstavlja najvišu oblast na svetu, sa prosečnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom sveta. Najveći deo istorijske regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
  • Vize: Za državljane Republike Srbije za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju obezbeđuje turistička agencija.
  • Zdravstvena situacija: Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
  • Vremenska zona - Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Srbiju.
  • Klima – Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga preko cele godine gde leta i zime nisu previše naglašene usled njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svetlosti. Ono što je karakteristično jesu drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gde razlika ide čak i do 20 stepeni.
  • Hrana i piće – Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja suseda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste nudle, jagnjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mleka jaka ili koze), puter, jogurt i supe.
  • Sigurnost - Tibet važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
  • Odeća: Bilo da putujete na Tibet u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.
  • Lokalna valuta - Zvanična valuta na Tibetu je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Menjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zameniti u Kini pre polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno retki.
  • Struja: Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska I standardni evropski koji se koristi u Srbiji.