Uganda

Uganda

Dom najviše afričke planine Ruvenzori, izvor Nila, Viktorijino jezero, veličanstveni vodopad Sipi i sela ispunjena entuzijastičnim lokalcima. Divlja priroda od koje zastaje dah.  

Dobrodošlicu će nam pružiti plemena uz uzbudljiv ples i pesmu, a prilikom rukovanja pružićemo obe ruke kao što je to ovde običaj. Nemojte misliti da ste bolji plesači od ugandske dece, jer su oni pravi profesionalci u tome. Očaraće vas svojim veštinama i energijom, a nisu dobri samo u plesu već i fudbalu koji se obožava i koji se igra krpenim loptama.  

U glavnom gradu Kampali vozićemo se boda boda motorima, brzim prepunim taksijima, jesti kuvane banane u kikiriki sosu, piti sok od marakuje, avokada i manga, cenkati se na gradskim pijacama sa uličnim prodavcima...

U Ugandi se pije dosta alkohola, a mi ćemo probati rakiju waragi koja se dobija destilacijom šećerne trske, lišća biljke kasavi i banane. U Nacionalnom parku Kraljica Elizabeta safari avanturu pamtićemo čitav život. Savanska zemlja dom je za divlje vrste kao što su  gnu, bizon, zebra, antilopa, slon, lav, leopard, hijena, planinske gorile u gustim šumama, nilski konj i krokodili u jezerima i rekama. Najlepše izlaske i zalaske sunca doživećemo upravo ovde.  

Ako odlučite posetiti Ugandu, lokalci će se zahvaliti rečima „vebale muno“  (hvala puno).

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Uganda

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Kampala

Površina: 236.040 km²

Broj stanovnika: 44.270.563 (2015.)

Stanovništvo: Bantu crnci 65%, Niloti 30%

Jezik: luganda, svahili, engleski

Veroispovest: hrišćani 65%, muslimani 15%

Lokalno vreme: UTC + 3

Valuta: ugandski šiling

2. VIZE:

Za državljane Republike Srbije neophodna je zajednička viza T12 East Africa Tourist Visa za Ruandu, Ugandu i Keniju. Viza se radi online i košta 110 USD. Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Ugandu provere u matičnoj ambasadi.

Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" (vakcina protiv žute groznice).

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Ugande je 2h, a tokom letnjeg računanja je 3h, jer Uganda ne prelazi na letnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Neophodna je potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton").

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBEDNOST:

U Kampali i većim naseljima postoji rizik od krađa, džeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih dela.

6. KLIMA

Uganda ima toplu tropsku klimu, sa temperaturama od 25-29°C.

7. HRANA:

Ugandska kuhinja sastoji se od tradicionalnih i modernih stilova kuvanja. Hrane i jela u Ugandi nastala su pod engleskim, arapskim i azijskim (posebno indijskim) uticajima. Većina plemena u Ugandi ima svoje specijalitete ili delikatese. Mnoga jela uključuju razno povrće, krompir, jam, banane i drugo tropsko voće, od mesa se koristi piletina, svinjetina, a i riba.

8. ODEĆA:

Savetujemo da nosite laganu, udobnu i tanku odeću od prirodne tkanine kao što su lan i pamuk. Svakako valja poneti i neku jaknu kao zaštitu od ujeda komaraca, ali i u slučaju da zahladni. Preporučuju se neutralne boje - npr. kaki, ​​zelena i smeđa. Izbegavajte plavu ili crnu odeću jer privlači insekte, a ujedno treba izbegavati i kratke haljine i šortseve. Važno je napomenuti da kamuflažni ili vojni print na odeći nije dozvoljen.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je ugandski šiling - UGX.

1eur = 4200 UGX, 1$ = 3722 UGX.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Ugandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Mobilna telefonija, uz roming, funkcioniše sa SIM karticama iz Srbije. Domaće SIM kartice mogu se jednostavno nabaviti (pasoš može biti potreban pri kupovini).

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: igačkice od vlakana banane, tkanine izrađene od kore dudova, tradicionalne muzičke instrumente, ugandske podmetače i otirače, batik umetnička dela..

12. DRUGE NAPOMENE:

Ako želite da slikate lokalce uvek prethodno tražite dozvolu.

Ne preporučuje se kupanje u jezerima i rekama jer se pojavljuju krokodili i druge opasne životinje.