Bolivija putovanje

Bolivija je prostor za avanturiste, raj za istraživače i tragače za onim što je autentično. Vreme provedeno u Boliviji je poput onog u starim knjigama gde se na ulici susrećete sa pravim Aimaru Indijancima, kupujete džempere i lekovite proizvode na mestu poznatom kao Veštičija pijaca, prinosite žrtve boginji zemlje Pačamami, nazdravljate uz pisco sour tamo gde su najveseliji štrajkovi poput karnevala. Za ljubitelje adrenalina tu je famozni Death Road (Put smrti) i spust biciklima kroz polja koke, avantura po pustinji džipovima kuda prolazi i Dakar reli, slikanje i gubljenje prespektive na najvećoj slanoj površini sveta zvanoj Salar de Ujuni koja je ujedno i najveće ogledalo na planeti. La Paz i njegov satelit El Alto vas čekaju zajedno sa flamingosima u lagunama, nasmejanim Indijancima, najvišim plovnim jezerom Titikaka, čudnovatim biljkama, receptima, tradicijama i pričama. Zemlja u kojoj se koristi 37 jezika priča zapravo samo jednim – jezikom nepatvorene prirode i veselih domaćina. Boliviju upoznajemo kroz naše proputovanje Južne Amerike, zastajemo u njoj i upijamo svaki dan proveden u najvišoj prestonici sveta koju ćemo upoznati čak i vožnjom žičarom. Boravićemo i na legendarnim ostrvima poput Ostrva Sunca (Isla del Sol), najmirnijeg mesta na svetu do kojeg naša civilizacije još nije dopuzala. Odlazak iz Bolivije će biti put u nepoznate krajeve njene pustinje, avantura koja kao da vodi na kraj sveta a ustvari u susret toplim gejzirima i termalnim izvorima, belim i crvenim lagunama, vikunjama i viskačama.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Bolivija

1. OPŠTI PODACI

Višenacionalna Država Bolivija nalazi se u centralnom delu Južne Amerike, smeštena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Pre dolaska Španaca, teritorija Bolivije bila je deo Carstva Inka, najveće države prekolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. veku i tokom najvećeg dela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za nezavisnost je trajala od 1809-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobija ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10  miliona. Glavni grad je Sukre a sedište vlade se nalazi u La Pazu. Zvanični jezik je španski, ali je ustavom Bolivije definisano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.

2. VIZA

Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Potrebna vakcina protiv žute groznice za ulazak u zemlju. Vakcinu je obavezno primiti najkasnije 10dana pred put. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.

4. VREMENSKA ZONA

Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uslovi variraju u zavisnosti od nadmorske visine. U višim područjima, kao u Andima, klima je hladna, suha i vetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosečne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C na istočnim ravnicama. Padavine takođe zavise od nadmorske visine. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gde godišnje prosečno padne 152cm kiše.

6. HRANA

Raznovrsnost Bolivije uticala je na to da i kuninja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mešavine indijanskih jela i španskih specijaliteta. Osnovne namernice su kukuruz, krompir, mahunarke, papričice ali i jela koja su doneli Španci: piletinu, pirinač i govedinu. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, kinou, juku. U oblasti oko Titikaka jezera, najpopularnija je truća, jezerska pastrmka. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim pijacima. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvežavajuće piće koje se pravi od kajsija, sećera, cimeta i karanfilića.

7. BEZBEDNOST

Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o ličnim stvarima i vrednosti ostavljati u hotelima. Preporučuje se kretanje u grupama, širokim i osvetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim delovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.

8. ODEĆA

Različita klima uslovljava i slojevitu odeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebmo je imati i topliju odeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Boliviji je bolivianos ali je moguće plaćati u dolarima.

1e - 7bol, 1$ - 6,8bol. Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.

10. STRUJA

Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za evropsko tržište te nije potreban adapter.