Bolivija

Bolivija

Bolivija je prostor za avanturiste, raj za istraživače i tragače za onim što je autentično. Vreme provedeno u Boliviji je poput onog u starim knjigama gde se na ulici susrećete sa pravim Aimaru Indijancima, kupujete džempere i lekovite proizvode na mestu poznatom kao Veštičija pijaca, prinosite žrtve boginji zemlje Pačamami, nazdravljate uz pisco sour tamo gde su najveseliji štrajkovi poput karnevala šarenih zastava. 

Za ljubitelje adrenalina tu je famozni Death Road (Put smrti) i spust biciklima kroz polja koke, avantura po pustinji džipovima kuda prolazi i Dakar reli, slikanje i gubljenje prespektive na najvećoj slanoj površini sveta zvanoj Salar de Ujuni (pustinja soli) koja je ujedno i najveće ogledalo na planeti. La Paz i njegov satelit El Alto vas čekaju zajedno sa flamingosima u lagunama, nasmejanim Indijancima, najvišim plovnim jezerom Titikaka (Bolivija nema izlaz na more), čudnovatim biljkama, receptima, tradicijama i pričama. Zemlja u kojoj se koristi 37 jezika priča zapravo samo jednim – jezikom nepatvorene prirode i veselih domaćina. 

Boliviju i njene zanimljivosti upoznajemo kroz naše proputovanje Južne Amerike, zastajemo u njoj i upijamo svaki dan proveden u najvišoj prestonici sveta koju ćemo upoznati čak i vožnjom žičarom. Boravićemo i na legendarnim ostrvima poput Ostrva Sunca (Isla del Sol), najmirnijeg mesta na svetu do kojeg naša civilizacije još nije dopuzala kao ni do mesta gde počinju visoki Andi

Odlazak iz Bolivije će biti put u nepoznate krajeve njene pustinje, ćudljivo vreme i nepozante nadmorske visine, avantura koja kao da vodi na kraj sveta a ustvari u susret toplim gejzirima i termalnim izvorima, belim i crvenim lagunama, vikunjama i viskačama.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

La Paz nije jedan od bezbednijih gradova i morate voditi računa o svojim ličnim stvarima. Preporučuje se da novac nosite uvek u zatvorenom džepu, da pasoš ostavite u hotelu u sefu i da ne šetati sami noću. Bolivija nudi brojne avanturističke aktivnosti, uključujući biciklizam, tj. Odlazak na Death Road, ture do Salar de Uyuni i ekspedicije u džungli te zbog toga morate dobro obratiti pažnju na sigurnost i izbegavati mogućnosti za teže ili lakše povrede.


Da biste mogli da uđete na teritoriju Bolivije nepohodno je da imate žuti karton kao dokaz da ste primili vakcinu protiv žute groznice. Vakcinu je obavezno primiti najmanje 10 dana pred put. Vakcinaciju možete obaviti na Institutu za Javno zdravlje ˝Dr. Milan Jovanović Batut˝ u Beogradu. 


Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.


Da biste kupili Sim karticu u Boliviji, neophodno je da imate pasoš kod sebe. Najbolja mreža je VIVA, Možete kupiti lokalni broj u oficijalnim radnjama ili na improvizovanim trafikama. Najbolje je da se obratite prodavcu za pomoć da vam aktivira karticu. 


Tražite dozvolu pre nego što uslikate lokalce, nekada će Vam tražiti novac za uzvrat. Koristite sprej protiv ujeda komaraca. Neki barovi nemaju dozvolu da služe alkohol nakon 4:00 ujutru, proverite pre nego što naručite piće.


Za izlet Death road je neophodno da imate staru odeću, patike, kupaci kostim, kabanicu.
Za izlet na Čakaltaju je potrebno da imate udobnu obuću za planinarenje, toplu zimsku odeću.


 1. La Sagarnaga calle- ulica sa dosta barova i kafića
 2. Diesel Nacional –bar sa lokalnom muzikom,hranom i pićem
 3. Mongo`s popularan klub za lokalce i turiste
 4. Calle Jaen- ulični barovi i muzeji.
 5. Trg San Francisko – petkom i subotom imaju organizovana dešavanja noću, u kojima učestvuju lokalci, studenti, turisti itd. 

Nešto najneobičnije što nudi ovaj grad je svakako poseta Veštičijoj pijaci. Ukoliko volite prirodnu medicinu, ili čak hocus pocus čini, predmete od vune alpake, lokalnu odeću ili majice sa šaljivim motivima. Ukoliko želite da saznate nešto više o Pachamami ili samo da kupite ljubavni napitak ovo je pravo mesto za Vas. Veštičija pijaca se nalazi u centru La Paza, cene su suvenira su povoljne, obavezno preporučujemo posetu ovom mestu.


Prosečne temperature u La Pazu variraju vrlo malo. Uzimajući u obzir vlažnost, temperature su niske tokom čitave godine. Ukoliko tražite najtoplije vreme da posetite La Paz, najtopliji meseci su novembar, decembar, a zatim oktobar. Ukoliko idete u mesecima jun, jul i avgust vrlo je verovatno da ćete naići na sneg. 


Teleferico La Paz – El Alto (žičara La Paz – El Alto) je gradski tranzitni sistem žičara koji spaja metropolitansko područje La Paz i El Alto u Boliviji. Sistem se sastoji od 25 stanica duž osam linija: crvena, žuta, zelena, teget, narandžasta, bela, plava i ljubičasta. Zbog gustog saobraćaja u La Pazu, žičare su najbrži način transporta, najuredniji i definitivno najzanimljiviji.  Cene karata su manje od jednog eura, i na svakoj stanici imate mapu koju možete da pratite da biste znali gde da siđete. 


Nadmorska visina La Paza iznosi 3640 metara, te se mogu javiti simptomi visinske bolesti: glavobolje, mučnine, pospanost. Krećite se polako, pijte dosta vode i čaja od koke. Žvakanje lišća koke pomaže u otklanjanju simptoma.


Bolivija je dugo bila omiljena među backpackerima i avanturistima zbog jednostavne činjenice da je veoma pristupačno putovati u Boliviji. Cene obroka se kreću između 5 i 10 eura i prevoz je veoma povoljan. Preporučujemo da za turu od 10 dana ponesete oko 500 eura. Možete poneti i manje ukoliko planirate da ručate u lokalnim restoranima i na pijacama i na taj način uštedite novac. 


S obzirom da se La Paz nalazi na velikim visinama, preporučujemo odlazak na masažu, koji Vam može pomoći da savladate visinsku bolest. Kombinacija tradicionalnih biljaka, vuklanskog kamenja i umeća lokalki je nešto što će Vam olakšati i ulepšati posetu La Paza. Preporučujemo da odete na mesto Blue La Paz, Avenida lllampu, koji se nalazi u samom centru grada. Možete probati masažu vulkanskim kamenjem po ceni od 80 bolivijanosa. 


 1. Sopa de quinoa – supa od kinoe sa povrćem – 3 €
 2. Empanadas- punjeno testo sa mesom ili povrćem i sirom – 2 €
 3. Silpancho-pohovano meso lame prekriveno prženim jajem i krompirom. – 7 €
 4. Sonso de yuca- pire od juke sa sirom – 5 €
 5. Chancho a la Cruz- bolivijansko svinjsko pečenje – 5 €

 1. The Carrot tree- lokalna i popularna hrana.
 2. Berlusca- poznata hamburgerdžinica u La Pazu
 3. Bolivian popular food- lokalni restoran sa bolivijskim specijalitetima
 4. Pijaca Camacho-lokalna ulična hrana
 5. Pijaca Lanzo- raznovrsna ulična hrana

 1. Valle de la Luna – priroda se pobrinula da ovo mesto izgleda kao da ste sleteli na Mesec.
 2. Crkva San Francisko – kombinacija inka motiva i katoličanstva.
 3. Teleferico- žičare – Pružaju Vam odličan pogled na grad, napravljene su cele od stakla tako da će Vaše fotografije biti odlične. 
 4. Ulica Jaen – Bogata šarene kolonijane kućice i muzeji. 
 5. Vidikovac Kili-Kili – Predivan energični pogled na čitav grad. 

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Bolivija

1. OPŠTI PODACI

Višenacionalna Država Bolivija nalazi se u centralnom delu Južne Amerike, smeštena između Argentine, Paragvaja, Perua, Čilea i Brazila, bez izlaska na more. Pre dolaska Španaca, teritorija Bolivije bila je deo Carstva Inka, najveće države prekolumbovske Amerike. Konkvistadori su zauzeli ovo područje u 16. veku i tokom najvećeg dela vladavine, bila je poznata kao Gornji Peru, pod upravom Vicekraljevstva Peru. Borba za nezavisnost je trajala od 1809-1825. godine, nakon čega je uspostavljena republika koja dobija ime po Simonu Bolivaru. Bolivija je demokratska republika podeljena na 9 departmana a ukupan broj stanovnika je oko 10  miliona. Glavni grad je Sukre a sedište vlade se nalazi u La Pazu. Zvanični jezik je španski, ali je ustavom Bolivije definisano još 37 jezika od kojih je najpopularniji Ajmara jezik.

2. VIZA

Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.

4. VREMENSKA ZONA

Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima u Boliviji je topla i vlažna, iako klimatski uslovi variraju u zavisnosti od nadmorske visine. U višim područjima, kao u Andima, klima je hladna, suha i vetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosečne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C na istočnim ravnicama. Padavine takođe zavise od nadmorske visine. Najkišovitije područje zemlje je Yungas gde godišnje prosečno padne 152cm kiše.

6. HRANA

Raznovrsnost Bolivije uticala je na to da i kuninja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mešavine indijanskih jela i španskih specijaliteta. Osnovne namernice su kukuruz, krompir, mahunarke, papričice ali i jela koja su doneli Španci: piletinu, pirinač i govedinu. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, kinou, juku. U oblasti oko Titikaka jezera, najpopularnija je truća, jezerska pastrmka. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim pijacima. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvežavajuće piće koje se pravi od kajsija, sećera, cimeta i karanfilića.

7. BEZBEDNOST

Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o ličnim stvarima i vrednosti ostavljati u hotelima. Preporučuje se kretanje u grupama, širokim i osvetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim delovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.

8. ODEĆA

Različita klima uslovljava i slojevitu odeću. Ipak, kako se u Boliviji krećemo na većim nadmorskim visinama, potrebmo je imati i topliju odeću posebno u večernjim satima kada su niske temperature.

9. NOVAC

Lokalna valuta u Boliviji je bolivianos ali je moguće plaćati u dolarima.

1e - 7bol, 1$ - 6,8bol. Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.

10. STRUJA

Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za evropsko tržište te nije potreban adapter.