Rusija

Rusija

Rusija (Russia) je najveća država na svetu sa površinom oko 17 miliona km2, prostire se na dva kontinenta, u Evropi i Aziji koje razdvaja najstariji planinski lanac na svetu – Ural. Zapljuskuje je 13 mora i ima čak 15 gradova sa preko million stanovnika. Putovanje u Rusiju je posebno iskustvo, jer toliko šarolikosti od sibirske zime do carskih gradova nema nidge na svetu. Ponuda za Rusiju je sledeća: Bele noći avionom i autobusom, Sankt Peterburg Uskrs, Velika transibirska tura, Eskpedicija Kamčatka, Ekspedicija Bajkalsko jezero, Rusija-Mongolija-Kina. 

Glavni grad Rusije je Moskva (Moscow), a ostali veći gradovi su Sankt Peterburg (Saint Petersburg), Vladivostok i Jekaterinburg (Yekaterinburg). Zvanična valuta Rusije je rublja i ovde postoji oko 120 etničkih grupa koje govore više od 100 jezika.

Zanimljive činjenice nas čekaju kroz putovanje u Rusiju:

 • Sankt Peterburg je najseverniji grad na svetu s populacijom preko milion stanovnika
 • Moskovski metro ima najlepše stanice na svetu i voz se čeka prosečno 90 sekundi
 • Najveća biblioteka u Evropi i druga najveća biblioteka na svetu je Ruska nacionalna biblioteka
 • Ruska vodka je najbolja vodka na svetu
 • Najdublje jezero na svetu je Bajkalsko jezero

Putovanje u Rusiju pokazaće vam nepregledna prostranstva, kulturu i istoriju i otkriti neke tajne jedne od najuticajnih država sveta i zemlje superlativa. 

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Generalno, Rusija je bezbedna država, pogotovo ako putujete u veće gradove kao što su Moskva, Sankt Peterburg , Vladivostok  ili ako se odlučite za Transsibirsku železnicu. Naravno, kao i u svim velikim gradovima treba voditi računa o džeparošima na mestima gde je velika koncentracija ljudi.


Probati lokalnu hranu je sastavni deo putovanja.  Za doručak Rusi obožavaju sirinki, rusku verziju uštipaka u kombinaciji u slanom ili slatkom obroku, a Rusa ne može ništa da zagreje bolje od tradicionalnog boršča, jela koje se sprema naveliko i jede se obično uoči ručka. Kada se nađete u Rusiji obavezno probajte  peljmene, testo sa nadevom od mesa.  Svakako ne treba izostaviti Olivije salatu, nama dobro poznatu kao ruska salata.
Restorani se razlikuju I među njima možete naći restorane ruske, italijanske, francuske, kao I španske kuhinje. Takođe, poznate su samouslužne ruske kantine, samo se uputite u bilo koju Stolovayu gde ćete korak po korak birati svoj obrok.


Rusija je velika zemlja, pa je samim tim i izbor suvenira raznolik. Babuška ili Matrjoška, tradicionalna ruska lutka, napravljena prema liku mlade ruskinje u narodnoj nošnji se svakako izdvaja među suvenirima koje treba poneti sa sobom sa putovanja.  Tu su i ruska vodka, čokolade, tradicionalne ruske rukavice vareški i kape koje  imaju “uši” šapki ušanki.  Za ljubitelje muzike tu je i ruski narodni  instrument balalajka.
 Ukoliko se odlučite za putovanje  u Moskvu, posetite skriveno blago,  Izmailovski market sa širokim spektrom suvenira. 


Saobraćajne gužve u Moskvi su velike, pa se preporučuje korišćenje metroa, jednog  od najlepših na svetu zbog raskošnih stanica. Metro je pogodan način putovanja, a ulaznice su vrlo jeftine. Sigurno je na listi za obilazak svakog putnika koji se nađe u glavnom gradu Rusije.  Cene taksi prevoza u Rusiji su povoljne. Start taksija je oko 1,5eur, dok za svaki pređeni kilometar treba izdvojiti oko 0,20eur.


Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak u Rusiju. 


Moskva I Sankt Peterburg su  gradovi koji obliju restoranima, noćnim klubovima, barovima, diskotekama.  Svakako treba imati u vidu da je Moskva grad sa najburnijim noćnim životom u Evropi, a možda i u celom svetu.   Najpopularniji DJ-ejevi sveta dolaze u Moskvu tokom cele godine.  Izbor je šarenolik: house, hip-hop, Rnb, dance, rock, pop, rege.  Klub Propaganda  je jedan od prvih klubova u Moskvi , a pored njega popularnost nose I Gipsy blub, Krysha Mira, Icon klub, Soho Rooms.


Najbolje vreme za posetiti Rusiju je leto, a turistička sezona su jul i avgust. U Sankt Peterburgu jun I jul mesec su u znaku Belih noći.


Prema sajtu budgetyourtrip.com prosečna dnevna potrošnja turista u Rusiji je 44eur.


Potrebno je samo da poštujete propise, jer slede visoke novčane kazne za, na primer, vožnju bez karte u gradskom prevozu, kršenje saobraćajnih pravila, prelazak ulice kada je crveno svetlo, pušenje u zatvorenim prostorijama


Kako su u Rusiji leta kratka I prohladna, a zime duge, hladne I snežne potrebno je poneti toplu odeću.


U Rusiji nikako ne smete propustiti gradove: prestonicaMoskva, jedna od najneverovatnijih gradova  i Sankt Peterburg, grad careva. Kompleks palata I okolnih parkova Peterhof, mesto na kojem se nalazi Carsko selo - Puškin, jednu od najvećih, najlepših I najstarijih umetničkih galerija u ljudskoj istoriji I kulturi Muzej Ermitaž smešten u 6 zgrada, kao I putovanje Transsibirskom železnicom koja se proteže od Moskve do Vladivostoka, Zlatni prsten Rusije sa najstarijim gradovima pod zaštitom UNESCO-a. 


1. Crveni trg; Fotografija pokraj Kremlja je nešto što se ne propušta

2. Peterhof ispred najveće fontane na svetu-Velika kaskada

3. Hram Hristovog vaskrsenja u Sankt Peterburgu

4. Atrakcija zvana podizanje mostova preko Neve 

5. Carsko selo Puškin

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Rusija

Rusija (Ruska Federacija) se prostire u delu istočne Evrope i severne Azije i sa površinom od preko 17 000 000 kilometara kvadratnih, Rusija je najveća država na svetu gde pokriva dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine, ili SAD, uzete pojedinačno. Graniči se sa 18 država i po broju stanovnika je na devetom mestu na svetu. Zvanični jezik je ruski a glavni  najveći grad je Moskva.

 • Vize: Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana. Na graničnom prelazu obavezno je popunjavanje migracione karte koju treba nositi sa sobom i koja se, prilikom izlaska iz Ruske Federacije, vraća pograničnom službeniku. Po dolasku, obavezna je prijava boravka u roku od 7 dana (za boravak kraći od 7 dana prijava nije potrebna).
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.
 • Vremenska zona: Sankt Peterburg, Moskva, Kazanj se nalaze u UTC+03:00 vremenskoj zoni, odnosno + 1h u odnosu na Srbiju. Ekaterinienburg se nalazi u UTC +05:00 vremenskoj zoni, odnosno +3h u odnosu na Srbiju. Irkutsk I Ulan Ude se nalaze u UTC +08:00 vremenskoj zoni, odnosno +6h u odnosu na Srbiju. Vladivostok se nalazi u UTC +10:00h vremenskoj zoni, odnosno +8h u odnosu na Srbiju.
 • Klima: Usled uticaja Atlantika, većina regiona koji pripadaju Evropskoj Rusiji, u nekim delovima Sibira i ruskog dalekog istoka, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, poseduju blažnu kontinentalnu klimu. Većina severnih područja evropske Rusije i Sibira, između Skandinavije i Pacifika imaju subarktičku klimu koju karakteriše oštra zima.
 • Hrana i piće: Kuhinja je usko vezana za društvene promene koje su se dešavale kroz njenu istoriju i danas ona čini spoj svih naroda koji je okružuju. Žitarice i povrće predstavljali su osnovu ishrane većine sanovništva, kao i usoljena jela, kaše, supe, hleb i pecivo. Hleb se pravio isključivo od raženog brašna, čistog, ili sa dodacima ječmenog. Neka od najpoznatijih jela su svakako boršč, piroški, kisel, blini, gogol mogul, paška i šarlotka.
 • Sigurnost: Bezbedonosna situacija je stabilna, uz primetno povišen stepen bezbedonosne kontrole i pojačane mere i aktivnosti ruskih organa bezbednosti. Povećano je prisustvo policije na stanicama metroa, aerodromima, železničkim i drumskim saobraćajnicama, kao i na turističkim lokacijama i u tržnim centrima. Državaljanima Srbije koji nameravaju da putuju u Rusku Federaciju preporučuje se poseban prez na javnim mestima, izbegavanje masovnih skupova I mesta većeg okupljanja, kao i posete većim tržnim centrima. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i da sarađuju sa njima.
 • Odeća: Bilo da putujete u Rusiju u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Rusiji je rublja (RUB) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e = 73 rublje, 1$ = 62 rublje. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master ali vam savetujemo i da se oslonite na gotovinu. Postoji široka mreža menjačnica, ali treba voditi računa o kursnim razlikama i naplati provizije.
 • Struja: Nije potrebno poneti adapter za električnu energiju. Struja u Ruskoj Federaciji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.