Meksiko

Meksiko

Vodimo vas u zemlju sombrera, brzog gonzalesatekiletortilje i omiljenog čili sosa. U zemlju koja će vas istorijom, kulturnim diverztitetom, legendama i nestvarnim prostranstvima kupiti za sva vremena. Dobrodošli u Mexico!

Avanturu počinjemo u gradu Fride Kalo (Frida Kahlo), gradu gde su čuvene piramide, nezaobilazne zgrade Televisa, gradu gde se španski jezik govori kao da ste u sred meksičke sapunice. Obilazimo drevne gradove i lokalitete kulture i tradicije Asteka i Maja. Posetićete neverovatne Teotihuakan i Čičen Icu (Chichen Itza), gde ćete šetajući kroz antičke ruševine uživati i u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će preletati šarene ptice.

Kokosovi orasi vise visoko na palmama koje hvataju oblake, dok slušate šum talasa tirkiznog mora, a zlatni pesak vam miluje stopala – ne sanjate, stvarno ste na Karibima. Sa jungle plemenom obilazite Isla Mujeres, mali raj na zemlji i Plaju del Karmen, gde svi zajedno plešemo, uživamo u muzici marijača i partijamo do jutra u nekom od meksičkih barova na prelepoj plaži.

Ni jedna poseta Meksiku nije potpuna bez malo tekile i odlične hrane. Možda se ujutru nećete sećati svakog momenta izlaska, ali provod je zagarantovan kada se umeša malo nacionalnog pića Meksika. Ješćete čokoladu, kakvu nikada niste probali do sada, začinjenu čilijem, cimetom i karanfilićem. A hrana poput: tostade, tamalesa i ceviče-a, punjene morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, pasuljem, kukuruzom i preukusnom salsom će vam golicati nepca na svakom koraku putovanja u Meksiko.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Meksiko

OPŠTI PODACI

 

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države nalazi se u Severnoj Americi, i graniči se na severu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom. Meksiko takođe izlazi svojim obalama na Tihi okean na zapadu i Meksički zaliv i Karipsko more na istoku. Glavni i najveći grad je Meksiko Siti. U pretkolumbovskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maje i Asteci, čija arheološka nalazišta danas imaju ogroman značaj za kulturu i istoriju ove države. Meksiko je stekao nezavisnost od Španije 1821.godine.  Prve asocijacije na Meksiko danas svima su nam sombrero, tekila, marijači, takosi, buritosi, bele peščane plaže, arheološki lokaliteti, cenote. Sa Nasmejanim plemenom imaćete prilike da uživate u svim čarima ove karipske države, plivate sa delfinima, kupate se u prirodnim bazenima – cenotama, ispijate tekilu na prelepim plažama Kankuna, Isle Muheres,Tuluma i Plaje de Karmen i mnoge druge zanimljive aktivnosti koje vas očekuju na ovom putovanju.

Površina : 1.972.550 km2

Broj stanovnika : oko 127 miliona

Državno uređenje: Federalna Republika Sjedinjene Meksičke Države

Glavni grad: Meksiko Siti, oko 22 miliona stanovnika (aglomeracija)

Službeni jezik: španski

Zvanična religija: katoličanstvo

 

USLOVI ULASKA U MEKSIKO

Trenutno je moguće ući u Meksiko bez PCR testa i vakcinacije. Situacija je podložna promenama iz dana u dan, tako da je najbolje proveriti tu informaciju u agenciji ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

 

VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna. Za državljane Srbije, nadležna je Ambasada Meksika u Beogradu i neophodno je lično prisustvo. Viza uglavnom važi 6 meseci od dana izdavanja i ovu informaciju je neophodno proveriti prilikom zakazivanja termina u ambasadi. Ova informacija je veoma bitna, kako ne bi dosli u situaciju da viza istekne pre nego što krenete na put, ukoliko vizu regulišete znatno ranije pre samog polaska.

USLOVI ZA DOBIJANJE MEKSIČKE VIZE

 Postoje različite vrste viza za Meksiko. Za turističke posete, kao i za obavljanje drugih neplaćenih aktivnosti u Meksiku, za period ne duži od 180 dana, kao što su: međunarodni tranzit preko Meksika, posao (sastanci, nadgledanje radova,  obuka ili podučavanje u Meksiku), delatnosti vezane za propovedanje vere, tehnički poslovi u firmama (bez primanja honorara u Meksiku), filantropkse ativnosti, sport, prevoz robe, lečenje, prisustvovanje na sajmovima i/ili konferencijama, potrebna je viza bez dozvole za obavljanje plaćenih aktivnosti, a  za tu vizu neophodno je:

1.      Zakazati termin putem mejla u Ambasadi Meksika u Beogradu i navesti kontakt telefon.

2.     Lično prisustvo, jer je neophodno uzimanje biometrijskih podataka (fotografija i otisci prstiju). Ne prima se dokumentacija poslata običnom ili brzom poštom, ili preko trećeg lica.

3.     Predati popunjen formular za vizu, čitko napisan i potpisan.

4.     Pasoš ili druga putna isprava, važeći i validni po međunarodnim zakonima, original i kopija;

5.     Jedna fotografija sa otkrivenim licem, bez naočara, u boji, veličine kao za pasoš, čije dimenzije ne treba da budu manje od 32 mm x 26 mm i ne veće od 39 mm x 31 mm, sa belom pozadinom i anfas;

6.     Original i kopija dokumenta koji dokazuje legalni boravak, ukoliko podnosilac zahteva nije državljanin zemlje u kojoj predaje zahtev za vizu, i

7.    Dokaz ekonomske solvencije i zaposlenja sa jednom od navedenih opcija:

a)  Original i kopija dokumenata kojim se dokazuje radni odnos ili penzija sa mesečnim primanjima koja nisu opterećena kreditom i drugim finansijskim obavezama koji su u protivvrednosti jednaki sumi od $650.86 američkih dolara u periodu od poslednja tri meseca i dokaz o radnom odnosu od najmanje godinu dana, ili

b)  Original i kopija dokaza o ulaganjima ili bankovni računi sa saldom čiji je mesečni prosek u protivvredenosti jednak sumi od $1,952.58 američkih dolara za period od najmanje tri poslednja meseca, ili

c)  Original i kopija notarskog dokumenta od najmanje dve godine starosti o posedovanju nekretnine registrovane na ime podnosioca zahteva za vizu i dokaz o radnom odnosu od najmanje dve godine, ili

d)  Original i kopija notarskog dokumenta od najmanje dve godine starosti o posedovanju nekretnine registrovane na ime podnosioca zahteva i dokument kojim dokazuje vlasništvo ili suvlasništvo firme od najmanje dve godine starosti izdatim od nadležnih institucija.

e)  U slučaju studenata viših škola i fakulteta, treba da dostave dokaz o studiranju i dokaz o zaposlenju, penziji ili stipendiji sa mesečnim ličnim primanjima u protivvrednosti jednaki sumi od $313.69 američkih dolara za period od poslednja tri meseca.

8.     Doći na konzularni intervju.

9.    Platiti odgovarajuću taksu za vizu ($44.00 američkih dolara). Prihvataju se isključivo dolari i tačan iznos. Državljani Srbije su oslobođeni plaćanja.

 

Iako je maksimalan zakonski rok za regulisanje zahteva za vizu 10 dana, obično se izdaje istoga dana ako se ispune gore navedeni uslovi i ukoliko nije potrebno izvršiti dodatnu proveru i ne postoje prepreke, kao što je problem sa internetom.

 

 Nije potrebna meksička viza:

 a)    Strancima koji poseduju državljanstvo zemlje s kojima Meksiko ima potpisan sporazum o ukidanju viza.

b)   Strancima sa dozvolom za stalni boravak u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, u bilo kojoj zemlji članici zone Šengen, kao i u državama članicama Pacifičkog Saveza (Čile, Kolumbija i Peru).

c)    Strancima koji poseduju važeću vizu za Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ili za bilo koju od zemalja koje čine zonu Šengen.

d)   Nosiocima kartice APEC Poslovnog putnika (ABTC) odobrene od strane Meksika.

e)   Članovima posade aviona sa kojima su doputovali.

f)     Nosiocima pomorske knjižice, ukoliko su članovi posade broda koji ulazi u meksičku luku na međunarodnom putovanju. Ako član posade stigne avionom da se pridruži posadi broda u nacionalnoj luci, on mora podneti, pored pomorske knižice, dokument kojim dokazuje da je član posade, podatke o brodu i ime meksičke luke u kojoj je brod ukotvljen.

 

U skladu s Rezolucijom 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Meksiko ne priznaje kosovske pasoše, pa nije moguće izdati meksičku vizu onima koji poseduju pomenuti pasoš niti im omogućiti migracijske povlastice u slučaju da nosilac kosovskog pasoša poseduje vizu ili prebivalište u zemljama spomenutim u tačkama b) i c), ili u slučajevima iz tačaka e) i f).

 

Maloletna lica:

 a)    U slučaju dece, adolescenata ili osoba koja podležu pod pravnu zaštitu u skladu sa građanskim pravom, formular za podnošenje zahteva za vizu pred konzularnim predstavništvom mora biti potpisan od strane oba roditelja ili staratelja u prisustvu konzularnog funkcionera ili službenika i priloziti izvod iz maticne knjige rodjenih maloletnog lica.

b)   Ukoliko jedan od roditelja ne bude lično prisutan pri predaji zahteva za vizu na ime maloletnog deteta, mora da se dostavi notarska saglasnost odsutnog roditelja u kojem se navodi njegova/njena saglasnost za izdavanje meksičke vize na ime maloletnog deteta.

c)    U slučaju deteta ili adolescenta čije starateljstvo pripada samo jednom od roditelja putem sudske presude, mora da se dostavi overena kopija te sudske presude.

d)   Каda sami podnose zahtev za izdavanje vize, ili su u pratnji treće osobe, moraju da dostave notarsku saglasnost oba roditelja ili staratelja, kako bi mogla da se izda meksička viza.

e)   U slučaju dokumenta izdatog u inostranstvu (van Meksika), mora da bude overen ili sa apostilom, u zavisnosti od slučaja, uz odgovarajući prevod ukoliko dokument nije pisan na španskom jeziku.

 

Pozivno pismo. U slučaju da podnosilas zahteva ima poziv od neke organizacije ili državne ili privatne institucije, treba da dostavi sledeća dokumenta:

 

a)    originalno pismo koje odgovara organizaciji ili javnoj ili privatnoj instituciji koja poziva strano lice da učestvuje na događaju ili aktivnostima koje se ne plaćaju na nacionalnoj teritoriji. Pismo mora sadržati sledeće podatke: i) puno ime podnosioca zahteva i državljanstvo; ii) naziv ili službeno ime organizacije; iii) službeni registarski broj, po potrebi; iv) Čime se bavi privatna ili javna organizacija ili institucija; v) kompletnu adresu i podatke osobe za kontakt u organizaciji ili instituciji; vi) informacije o aktivnostima ili projektu u kojem treba da učestvuje strano lice; aktivnost stranog lica mora biti povezana sa delatnostima organizacije ili ustanove koja poziva. vii) Procenjeno trajanje ili približni datum završetka aktivnosti koje treba obaviti; viii) Obavezu da pokrije troškove  stranog lica tokom boravka u Meksiku i da se strano lice vrati u zemlju porekla ili prebivališta ix) Kopiju službene identifikacije sa potpisom i fotografijom osobe koja potpisuje pozivno pismo.

b)   Da bi dokazala da ima sredstva za ispunjavanje obaveze iz tačke viii prethodnog stava, privatna organizacija ili institucija koja poziva treba da dostavi original i kopiju dokaza o ulaganjima ili bankarskim računima sa prosečnim mesečnim saldom koji odgovara $ 6.511.14 USD tokom poslednjih dvanaest meseci. Javne institucije i privatne institucije koje pripadaju nacionalnom obrazovnom sistemu ne moraju dokazivati ekonomsku solventnost.

c)    Dokumenta sa kojima strano lice dokazuje da ima iskustvo, sposobnost, veštine ili znanje neophodne za obavljanje delatnosti za koju je pozvan, u originalu i kopiju.

 

VAKCINACIJA I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna ni jedna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike) i ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija je dobra. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.

 

 KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umerena zemlja) sa umerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gde su izražena godišnja doba, a naročito leto i zima,  Unutrašnje uvale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropske oblasti sa 8–10 vlažnih meseci godišnje. Glavni grad, Meksiko Siti, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m sa prosečnom temperaturom od 15 stepeni. More je toplo tokom čitave godine, a temperature se ne spuštaju nikad ispod 24°C.

Na poluostrvu Jukatan, koje obilazimo tokom našeg putovanja u Meksiko, zastupljena je tropska klima.Ona se odlikuje  kišnom i vlažnom sezonom od juna do oktobra, relativno hladnom sezonom od novembra do februara.  i vrućom sezonom od marta do maja, kada se dostižu najviše temperature u godini od 40 °C.

NAJBOLJE VREME ZA POSETU MEKSIKU

Zima u Meksiku

NOVEMBAR/ DECEMBAR/ JANUAR/ FEBRUAR

Tokom zimskog perioda, temperature su visoke i dnevnik prosek iznosi oko 28°C. Noći su hladnjikave i temperature može pasti na 15°C, zbog čega je potrebno poneti i neki komad odeće dugih rukava i nogavica. Novembar je prvi mesec suve sezone, kada su padavine sve ređe, vreme se stabilizuje, temperature vazduha opada i manja je vlažnost vazduha. To je period medju sezone, pred praznike, kada su cene niže, a vreme toplo i ugodno za celodnevno uživanje na plažama. Maksimalne dnevne temperature ne prelaze 30°C, dok noću mogu pasti na prijatnih 20°C. More je toplo sa temperaturom oko 28°C. Decembar je odličan mesec za putovanje u Meksiko jer već uveliko traje suva sezona, još uvek nema velikih gužvi pred novogodišnje  praznike, cene smeštaja su pristupačne, a temperature mora i vazduha prijatne za kupanje i uživanje, ali i posetu lokaliteta. Januar je najhladniji mesec u godini, sa temperaturom od 28°C, ali i jedan od najsušnijih meseci sa malom količinom padavina. More je toplo i pogodno za celodnevno uživanje sa temperaturom od 26 °C. Takođe, januar je veoma popularan mesec za posetu Meksiku usled novogodišnjih i božićnih praznika, zbog čega su cene smeštaja nešto više nego u ostalim periodima u toku godine. Februar ima slične temperaturne vrednosti kao januar, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 29°C. More je podjednako toplo i njegova temperatura iznosi 27°C. Februar je dobro vreme za posetu Meksiku jer je vreme suvo i uglavnom bez padavina,a temperature polako počinju da rastu. Prosečna dnevna za februar iznosi oko 30°C. S toga ponesite naočare i zaštitnu kremu za sunčanje sa UV faktorom.

 

Proleće u Meksiku

MART/ APRIL/ MAJ

Ovaj tromesečni period je najtopliji deo godine u Meksiku, a temperature mogu rasti i do 40°C.Takođe u ovom period je najveća insolacija.  Mart je najsušniji mesec u godini. Prosečne dnevne temperature su preko 30°C, more je toplo, UV zračenje visoko zato ponesite dosta kreme sa zaštitnim faktorom. Mart je veoma popularan za posetu Jukatana, naročito Kankuna i Tuluma, jer u tom period brojni američki studenti odlučuju da svoj prolećni raspust provedu baš ovde. Popounjenost smeštajnih kapaciteta je velika, te je potrebno napraviti rezervacije unapred. Ponesite laganu i lepršavu letnju garderobu, šešire, naočare za sunce i dobro raspoloženje. April je mesec kada možete da očekujete puno sunčevih zraka i toplo vreme sa temperaturom koja dostiže 34°C. Osveženje od tropskih vrućina potražite ispod palmi uz neki od koktela ili čuvenu meksičku tekilu. Ponesite odeću za plažu, dosta kreme za sunčanje, šešire, naočare za sunce i vaš odmor može da počne. Maj je poslednji mesec vruće, suve sezone sa temperaturama vazduha koje dostižu 35°C, što ga čini najtoplijim mesecom u godini. More je idealno za plivanje i celodnevno brćkanje. Insolacija, u trajanju od 9 h dnevno, je visoka i ne zaboravite da ponesete dosta kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom jer je maj mesec sa najvećim brojem sunčanih sati.

 

Leto u Meksiku

JUN/ JUL/ AVGUST

U toku letnjeg kišnog perioda možete očekivati visoke temperature, uz povremene pljuskove. Takođe u ovom period postoji mogućnost olujne padavine i pojavu uragana, ali kako se klima svuda u svetu izmenila a temperature povećale, ove pojave su sve ređe poslednjih godina.

Jun je prvi mesec kišne sezone. Temperature su visoke, vreme je sparno sa mogućim padavinama. Kiša se obično javlja u vidu kratkotrajnih pljuskova, a moguće je da će se oni ponoviti i nekoliko puta u toku dana. Vlažnost vazduha može biti visoka i do čak 96%, zato obavezno ponesite lepeze za hlađenje, laganu i udobnu garderobu. Za jedno se ne morate brinuti, more je toplo, kao i noći jer se temperature nikada ne spuštaju ispod 21°C. Jul na poluostrvu Jukatan donosi tople, vrele, sparne i sunčane dane sa ponekim osvežavajućim pljuskom. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste vetar koji duva sa Kariba i koji je i te kako dobrodošao u ovim vrelim danima. Avgust je jedan od najtoplijih meseci sa visokom temperaturama kako vazduha, tako i mora koje može dostići i preko 30°C, te je gotovo ne moguće rashladiti se. Ni uveče nećete uspeti da se osvežite jer noću temperature ostaju poprilično visoke.

 

Jesen u Meksiku

SEPTEMBAR/ OKTOBAR

Septembar nam donosi osveženje u vidu kiša, s obzirom da je najkišovitiji mesec u godini. Takođe, ovo je period kada se mogu javiti oluje i uragani tako da proverite vremensku prognozu pre putovanja. Kiše se javljaju u vidu pljuskova praćene olujnim vetrom. Cene smeštaja u ovom periodu su najniže i gotovo uopšte nema gužve.

Tokom oktobra meseca temperature polako opada, sa prosečnim dnevnim vrednostima od 31°C.  Posle septembra, ovo je drugi najvlažniji mesec u godini u kome je još uvek na snazi alarm zbog mogućih uragana. Kako se bližimo kraju meseca, tako je vreme stabilnije, ima više sunca i manje vetra.

 

RELIGIJA

Katolicizam je dominantna religija u Meksiku. Po popisu iz 2010. godine, katolički vernici čine oko 82,7% ukupnog stanovništva. Ostatak čine protestanti, ateisti i pripadnici drugih religija. Meksiko je jedna od najkatoličkijih područja na svetu.

 

BEZBEDNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporučuje se da se u Meksiko Sitiju ne krećete u određenim zonama grada, van plana i programa puta. Karipska regija je bezbedna i sigurna zona.

 

STRUJA

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američku teritoriju). Možete ga kupiti i na destinaciji, ali je preporuka da ga ponesete odavde.

 

NOVAC

Meksički pezos je zvanična valuta u Meksiku i njen kurs je 1€ = 23 pezos, 1$=20 pezosa. Na dosta mesta možete plaćati američkim dolarima, ali preporučuje se nošenje novčanica štampanih nakon 2006.godine. Na nekim mestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite pre svega gotovinu.

 

HRANA

Hrana u Meksiku je veoma ukusna, ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksičku hranu bije glas da je izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, već joj pikantnost daju različiti sosevi koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savetujemo da probate meksičke spcijalitete kao što su takosi, buritosi, gorditas, kesadilje sa različitim nadevima i vrstama mesa. U Meksiku takođe postoje i internacionalni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su sveži voćni sokovi, pivo, tekila i meskal. Razlika između tekile i meskala je u vrsti agave koja se koristi- tekila se pravi isključivo od plave agave, a meskal od svih vrsta agave.

 

 

PLAŽE 

Priliku da se kupate i sunčate imacete kada dođete na Jukatan i državu Kintana Ro. Peščane plaže biće u blizini vašeg smeštaja. Treba da znate da se ležaljke naplaćuju, često imaju ustaljenu cenu, ali uvek se možete cenkati i cena je promenjiva od bara do bara, ali postoje i delovi u kojima ne morate da iznajmljujete ležaljke. Čuvajte fotoaparate i mobilne telefone od peska, često se desi da dune vetar i napuni vam sve stvari sitnim brašnjavim peskom, te može doći do kvara uređaja. Pazite se i galebova, ponekad hoće da vam ukradu hranu.. U poslednjih par godina, usled globalnog zgrevanja, prisutna je veća količina morskih algi u toku letnjih meseci, od maja do oktobra. More je i dalje čisto, samo su alge neizbežne.

 

VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, - što znači 7h razlike u odnosu na Srbiju.

SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odeće, obuće i nakita sa meksičkim motivima, tečna vanila, sombrero, majanski kalendar – samo su neki od suvenira koje možete kupiti u Meksiku. Najveći izbor suvenira po najpovoljnijim cenama možete kupiti na tezgama ispred Čičen Ice. Ne ustručavajte se da se cenkate sa lokalcima jer na taj način poštujete i njihovu kulturu cenkanja, a sa druge strane dajete sebi šansu da jeftino pazarite omiljene uspomene.