Meksiko putovanje

Vodimo vas u zemlju sombrera, brzog gonzalesa, tekile, tortilje i omiljenog čili sosa. U zemlju koja će vas istorijom, kulturnim diverztitetom, legendama i nestvarnim prostranstvima kupiti za sva vremena. Dobrodošli u Mexico!

Avanturu počinjemo u gradu Fride Kalo (Frida Kahlo), gradu gde su čuvene piramide, nezaobilazne zgrade Televisa, gradu gde se španski jezik govori kao da ste u sred meksičke sapunice. Obilazimo drevne gradove i lokalitete kulture i tradicije Asteka i Maja. Posetićete neverovatne Teotihuakan i Čičen Icu (Chichen Itza), gde ćete šetajući kroz antičke ruševine uživati i u zvucima životinja iz džungle, a iznad vas će preletati šarene ptice.

Kokosovi orasi vise visoko na palmama koje hvataju oblake, dok slušate šum talasa tirkiznog mora, a zlatni pesak vam miluje stopala – ne sanjate, stvarno ste na Karibima. Sa jungle plemenom obilazite Isla Mujeres, mali raj na zemlji i Plaju del Karmen, gde svi zajedno plešemo, uživamo u muzici marijača i partijamo do jutra u nekom od meksičkih barova na prelepoj plaži.

Ni jedna poseta Meksiku nije potpuna bez malo tekile i odlične hrane. Možda se ujutru nećete sećati svakog momenta izlaska, ali provod je zagarantovan kada se umeša malo nacionalnog pića Meksika. Ješćete čokoladu, kakvu nikada niste probali do sada, začinjenu čilijem, cimetom i karanfilićem. A hrana poput: tostade, tamalesa i ceviče-a, punjene morskim plodovima, svinjetinom, piletinom, pasuljem, kukuruzom i preukusnom salsom će vam golicati nepca na svakom koraku putovanja u Meksiko.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Što se tiče glavnog grada, treba biti obazriv i kretati se isključivo po turističkim delovima grada. U večernjim satima, u Starom delu grada poželjno je kretati se samo oko Glavnog gradskog trga i Glavne ulice ili ići u Nov deo grada – kvartovi Condesa, Roma i Polanco koji su puni barova, restorana i tržnih centara.


Pijte isključivo flaširanu vodu. Prilikom plaćanja računa u restoranima imajte u vidu da se ostavlja bakšiš od 10 %. Ukoliko ne volite ljutu hranu, naglasite u restoranima, zato što se standard ljutog u Meksiku dosta razlikuje od našeg. Vodite računa o cena i računima, ne dozvolite da Vam naplate nešto više samo zato što ste turista. 


Za izlet u Teotihuakan se preporučuje udobna odeća i obuća s obzirom da imate mogućnost penjanja na Piramidu Sunca i Meseca. Iz tog razloga se u Vašem prtljagu svakako treba naći udobne patike (ili druga odeća koja vam odgovara). Preporučuje se nošenje šešira ili kapa kao zaštita od Sunca.


U Starom delu grada uglavnom se sve zatvara u ranim večernjim časovima, s obzirom da se noćni život seli u Novi deo grada. 

 1. Najbolje mesto za izlaske su delovi grada oko ulice Reforme- La Condesa, Zona Rosa, Polanco. 
 2. Barovi za izlazak- Salon Pata Negra i Wallace Whisky Bar.
 3. U Starom delu grada možete posetiti pivnicu Cerveceria de Barrio preko puta Almeda parka. 
 4. Odlazak na trg Garibaldi, mestu okupljanja marijača. 
 5. Preporuka i za najbolji pogled u gradu- popeti se na vidikovac na zgradi Torre Latinoamericana.

Suveniri u Meksiko City-ju su za nijansu jeftintiji nego na jugu i mogu se naći na tezgama po gradu ili lokalnim prodavnicama.


Za vreme zimskih meseci - od novembra do sredine maja u Meksiku vlada sušni period. Međutim treba imati u vidu da se Meksiko City nalazi na velikoj nadmorskoj visini te da u ovom periodu ne možete očekivati karipske temperature. Dnevne temperature se kreću od 20-25 stepeni, ali uveče mogu da padnu od 8-15 stepeni, pa to treba imati u vidu prilikom pakovanja za ovaj put (duge pantalone, tanje jakne i duksevi za uveče).


U Meksiko City-ju se preporučuje kretanje u grupama, najbolje je koristiti gradski prevoz ili metro. Ukoliko koristite taksi najbolje je da ide više osoba i uvek zvati ili stopirati isključivo registrovane taksije (roze-bele boje sa natpisom CDMX Taxi). 


U Meksiko Citiju u Starom delu grada možete naći dosta lokalnih restorana, dok u Novom delu grada možete pronaći sve od meksičkih, internacionalnih i velikih svetskih lanaca restorana. 

 1. Ukoliko se nađete u delu grada Coyoacan svratite u kafe El Jarocho da probate najbolje krofne i kafu u Meksiko City-ju. 
 2. Market-pijaca na kojoj možete jesti lokalnu hranu. 
 3. Ukoliko želite da se osećate kao Meksikanac, u parku Chapultepec pored jezera, postoji niz lokalnih restorančića sa plastičnim stolicama ali pravom, ukusnom meksičkom hranom.
 4. Dulcería de Celaya - najstarija prodavnica slatkiša, u srcu grada, izgleda kao zlatarnica. Obavezno probajte kandirane tikvice. 
 5. Churrería El Moro – Poseta Meksiko City-ju ne bi bila potpuna bez probavanja tradicionalnih churros-a. Možete ih kombinovati sa čokoladom, cimetom i šećerom. 

Cene hrane su raznovrsne - obroci u lokalnim restoranima se krecu 5-10 eura dok u internacionalnim i luksuznijm restoranima cene mogu biti više. 


 1. Na glavnom gradskom trgu Zocalo, koji je jedan od najvećih u svetu-ispred ogromne zastave Meksika
 2. Na vrhu piramide Sunca I Meseca u teotihuakanu
 3. Dok šopingujete na plutajućoj pijaci Xocimilco
 4. U bašti “Plave kuće”- kuće u kojoj je živela Frida Calo
 5. Pored marijača na trgu Garibaldi

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Meksiko

1. OPŠTI PODACI

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države nalazi se u Severnoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 miliona kmi graniči se na severu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom. Meksiko takođe izlazi svojim obalama na Tihi okean na zapadu i Meksički zaliv i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 miliona dok u Meksiko Sitiju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 miliona stanovnika. U pretkolumbovskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maje i Asteci. Španija je 1521. godine pokorila ovu teritoriju i organizovala je u Novu Španiju. Meksiko je stekao nezavisnost od Španije 1821.godine. Period posle sticanja nezavinosti obeležile su privredne nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sistema. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, tačnije od 31 države i jednog federalnog okruga. Službeni jezik u Meksiku je španski ali je u upotrebi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo zvanična religija.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna. Za državljane R. Srbije, nadležna je ambasada Meksika u Beogradu i neophodno je lično prisustvo. Viza uglavnom važi 6 meseci od dana izdavanja i ovu informaciju je neophodno proveriti prilikom zakazivanja termina u ambasadi. Ova informacija je veoma bitna, kako ne bi dosli u situaciju da viza istekne pre nego što krenete na put, ukoliko vizu regulišete znatno ranije pre samog polaska.

* Putnicima koji poseduju važeću vizu SAD, nije potrebna viza za Meksiko.

* Prilikom sletanja u Meksiko, na aerodromu dobijate formulare koje je potrebno popuniti pre imigracione kontrole. Deo formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike) i ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

4. VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Srbiju.

5. KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umerena zemlja) sa umerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gde su godišnja doba, a naročito leto i zima, izrazita. Unutrašnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropske oblasti sa 8–10 vlažnih meseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m sa prosečnom temperaturom od 15 stepeni.

6. HRANA

Hrana u Meksiku je veoma ukusna ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksičku hranu bije glas da je izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, več joj pikantnost daju različiti sosevi koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savetujemo da probate meksičke spcijalitete kao što su takosi, buritosi, gorditas, kesadilje sa različitim nadevima i vrstama mesa. U Meksiku takođe postoje i internacionalni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su sveži voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

7. BEZBEDNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporučuje se da se u Meksiko Sitiju ne krećete u određenim zonama grada, van plana i programa puta. Karipska regija je bezbedna i sigurna zona.

8. ODEĆA

Meksiko City je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosečna godišnja temperatura 15°C. S toga, savetujemo da za Meksiko City ponesete tanje jakne i dukseve, kao i dugačke pantalone jer preko dana mogu biti prolećne temperature ali uveče se mogu spustiti i na 10°C. Što se tiče drugog dela putovanja tj. Karipske obale, preporučujemo nošenje letnje garderobe. Takođe preporučuje se nošenje jednog para sportskih patika ili druge udobne obuće zbog ekskurzija.

9. NOVAC

Meksički pezos je zvanična valuta u Meksiku i njen kurs je 1e=21pezos, 1$=19pezosa. Na nekim mestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite pre svega gotovinu.

10. STRUJA

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američku teritoriju).

11. PLAŽA  

Priliku da se kupate i sunčate imacete kada dođete na Jukatan i Kintana Ro. Peščane plaže biće u blizini vašeg smeštaja. Treba da znate da se ležaljke naplaćuju, često imaju ustaljenu cenu, ali uvek se možete cenkati i cena je promenjiva od bara do bara, ali postoje i delovi u kojima ne morate da iznajmljujete ležaljke. Čuvajte fotoaparate i mobilne telefone od peska, često se desi da dune vetar i napuni vam sve stvari sitnim brašnjavim peskom, te može doći do kvara uređaja. Pazite se i galebova, ponekad hoće da vam ukradu hranu.

12. SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odeće, obuće i nakita sa meksičkim motivima, tečna vanila, sombrero :)