Liban

Liban

Liban (Lebanon), mediteranska, planinska, neverovatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo kedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno sa aramejskog, liban znači belo, po snegovima istoimene planine. Ove teritorije naseljavali su Feničani, o čemu svedoči hiljadugodišnje postojanje gradova kao što su Bejrut, Tir, Sidon... Uprkos svojoj maloj veličini, Liban čuva raznovrsnost istorijskih spomenika koje je vredno istražiti.  

Država je nekada bila poznata kao "Švajcarska Istoka", dok je njen glavni grad Bejrut (Beirut), nosio titulu "Pariz sa Bliskog Istoka". Od rata 2006. godine država se naporno trudila da ponovo izgradi svoju reputaciju i broj posetilaca se neprestano povećava te je poslednjih godina došlo do preporoda turizma i Liban se predstavio kao zemlja koja uživa u bogatim blagodatima drevne prošlosti i uzavreloj mediteranskoj budućnosti. Ograničeni Sirijom na severu i istoku i Izraelom na jugu, uticaj arapskog, rimskog i francuskog uticaja jasno je vidljiv svuda gde pogledate.  

Putovanje u Liban može da ponudi mnogo toga – od snežnih vrhova planine Liban do prelepih plaža u Tiru (Tyre). Istražujemo arheološka nalazišta dvorce, divimo se zelenim pejzažima,  ispijamo libansko vino u živopisnim kafićima i isprobavamo libansku kuhinju.

Nema boljeg načina da istražite ovu zemlju nego sa nasmejanim plemenom!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Liban

OPŠTE INFORMACIJE

 

Bliskoistočna zemlja neverovatne i burne istorije i potpuno otvorenih i prijatnih ljudi. Dobrodošli u Liban, državu u zapadnoj Aziji smeštenu na istočnoj obali Sredozemnog mora. Ovu malu azijsku zemlju poznatu je po svojoj raznolikosti, sa brojnim religijama, jezicima, antičkim gradovima, istorijskim mestima, kedrovim šumama, fantastičnim predelima, mediteranskom obalom, ljubaznim ljudima i drugim kvalitetima, definitivno vredi posetiti. Pridruži nam se u istraživanju feničanski gradova Tira i Sidana, arapskih pijaca, arheoloških i antičkih lokaliteta, najstarijeg grada na svetu Biblosa i naravno prestonice Bejruta

 


Površina: 10.452 km2

Broj stanovnika: 4,5 miliona

Glavni grad: Bejrut,  oko 2 miliona stanovnika

Državno uređenje: Republika Liban, nezavisnost od Francuske stekla 26. novembra 1941.

Zvanični jezik: arapski, dok su engleski i francuski široko rasprostranjeni

Vremenska zona: GMT +3

 

USLOVI ZA ULAZAK U LIBAN

Državljani Srbije mogu da uđu u Liban samo uz potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, kao i negativan PCR test ne stariji od 72h.Takođe, obavezan je i PCR po sletanju u Liban koji se plaća online pri popunjavanju Health declaration i košta 30$.

VIZE

Viza za državljane Republike Srbije za ulazak u Liban nije potrebna za boravak do 90 dana. Putnici koji u pasošu imaju pečat Izraela ne mogu ući u zemlju. Čak i da izvadite novi pasoš, niko ne može da garantuje da će vas na pasoškoj kontroli pustiti u zemlju jer se rade provere po sletanju na aerodrom.

KLIMA

Na području Libana preovlađuje topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim letima i blagim i umereno kišovitim zimama. Avgust je najtopliji mesec u godini, sa prosečnom temperaturom od 32 °C, dok su januar i februar najhladniji meseci u godini, sa temperaturom koja je prosečno oko 12 °C. Količina padavina na nivou godine je mala, i uglavnom se ograniči na određeni broj dana u godini, kada se sliju velike količine kiše na ovo područje. Sneg je jako redak i karakterističan je mahom za vrhove planina sa ogromnom nadmorskom visinom, a za Liban je interesantno da, usled relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se pre podne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama. Kišna sezona traje od oktobra do aprila, a u periodu od juna do septembra je svuda sunčano i toplo. Najbolje vreme za posetu Libanu je od aprila do septembra, s tim da za obilaske gradova proleće i jesen su pogodniji jer je manje vruće, dok u leto je dobro otići ukoliko želite da uživate u kupanju i sunčanju na Mediteranu.

HRANA I PIĆE

Libanska kuhinja je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za nju je jako karakteristično da se koristi mnogo povraća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanskoj trpezi. Često se pri kuvanju koristi i nana i može se reći da Libanci izrazito vole da je upotrebljavaju. Pored toga, dosta je zastupljena i leblebija, pa su tako neka od najpoznatijih libanskih jela napravljena upravo od nje, kao što su Humus i Falafel. Takođe, nadaleko su poznate i raznovrsne libanske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne ukuse, ali libanska kuhinja je ipak dosta poznata i po korišćenju ogromnih količina mesa. Libanci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizovani riblji restorani, gde se sveža riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Bejrut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanska kuhinja je jako ukusna i odlikuje se vrlo raznovrsnim korišćenjem začina i kombinovanjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

 Za ulazak na teritoriju Libana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje. Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i poneti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje.

NOVAC

Zvanična valtuta u Libanu je libanska lira (LBP). Odnos sa stranim valutama je za 1 € = 1667 LBP, a za 1 $ = 1505. LBP. Za potrošnju u Libanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu. Takođe, treba napomenuti da postoje marketi koji imaju minimum ispod koga ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Takođe, u Libanu se američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj sa eurom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 

 

BEZBEDNOST

Gradovi i mesta koja obilazimo na turi su relativno bezbedna, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savetujemo da se ne odvajate od grupe. Vojni punktovi se nalaze širom Bejruta i Libana, usled trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i da, u slučaju da vojnik vidi nekoga ko slika njega ili vojnu bazu, ima pravo da oduzme fotoaparat ili telefon. U svakom slučaju izbegavajte teme vezane za političku situaciju na pomenutom regionu, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cenkanje deo su tradicije.

RELIGIJA

Stanovništvo Libana je mešavina različitih etničkih grupa i religija- muslimana (šiiti i suniti), hrišćana (maroniti, rimokatolici, pravoslavci, Asirijanci, Kopti) i drugih manjina (Druzi i Alaviti). Popis stanovništva nije rađen još od 1932. godine. Procenjuje se da je većina stanovništva muslimanske veroispovesti, a da su ostali hrišćani. Postoji jako mala grupa Jevreja, koji uglavnom žive u istočnom delu Bejruta. Takođe i jako mali broj Kurda (manje od 1% sveukupnog stanovništva) živi u Libanu.

ODEĆA

 Molimo Vas da obratite pažnju na način odevanja. Šorcevi i suknje iznad kolena, kao i gola ramena i topovi sa dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posete verskih objekata. Svedenije oblačenje koje važi za verske objekte važi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte svedeniju garderobu, ali sa obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni, gde je subjektivni osećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje kao i maramu (za pripadnice ženskog pola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posete verskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

INTERNET, KOMUNIKACIJA I STRUJA

Naše mreže rade na teritoriji Libana. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi. Lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD). Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, nakit, rukotvorine, tradicionalne slatkiše, duboreze i suvenire od kedrovog drveta, vina, začine. Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.