Filipini

Dobro došli na Filipine (The Philippines), za koje se, bez i malo preterivanja, slobodno  može reći raj na zemlji. More najlepše tirkizne boje puno šarenih ribica zapljuskuje obale ostrva koje krase plaže sa najfinijim belim peskom.  

Putovanje koje će Vas ostaviti bez daha. Tropska priroda, koralni sprudovi i naravno nasmejani meštani, čine Filipine posebnim. Filipinci su izuzetno ljubazni, miroljubivi i blagi ljudi. Uživaćete u njihovom društvu, sedeći u senci neke palme i posmatrajući okolinu. Zadiviće Vas njihova skromnost i jednostavnost.  

Zavlačimo se u najdublji kraj džungle i skrivene pećine dok prelazimo zip-line-om tropske razdaljine i upoznajemo lokalnu kulturu. Odsečeni od civilizacije spoznajemo pravi smisao života. Udišemo punim plućima miris mora dok nam pejzaži ostaju urezani duboko u sećanju.

Netaknuta priroda, nepregledne plaže i brojne aktivnosti će vam samo zagolicati maštu tako da ćete poželiti da se ubrzo ovde i vratite.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Filipini

Država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvata arhipelag sa više od 7000 ostrva koji čine tri celine. Severno od Filipina nalazi se Tajvan; Vijetnam se nalaz sa zapadne strane Južnokineskog mora; prema jugozapadu Sulusko more odvaja Filipine od ostrva Borneo. S obzirom na to da se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika i blizine ekvatora, Filiipini su izloženi zemljotresima i tajfunima ali obiluju velikim prirodnim bogatstva što ih svrstava među zemlje za najraznovrsnijom florom i faunom. Zahvaljujući svom vulkanskom poreklu ostrva obiluju rudama i procenjuje se da su Filipini, posle Južnoafričke Republike, na drugom mestu po rezervama zlata i jedna od zemalja sa najvećim rezervama bakra na svetu ali zbog velike gustine stanovništva i brige za očuvanje životne sredine, sva rudna bogatstva su uglavnom neiskorišćenja. Pored ruda, zahvaljujući vulkanskom zemljištu, zemlja obiluje geotermalnom energijom.

Površina zemlje: 298.170 km2, 64. zemlja po veličini u svetu

Broj stanovnika:102 miliona stanovnika

Glavni grad:Manila

Viza: Što se tiče vize za Filipine. Potrebna je viza za turistički boravak na Filipinima i pribavlja se pre samog putovanja. Agencija će obavestiti sve putnike o viznom režimu i pribavljanju viza najkasnije do mesec dana pred put.

Vremenska zona: UTC +8, znači 7 sati unapred u odnosu na Srbiju.

Klima: Filipini imaju umereno tropsku klimu koju karakteriše velika vlažnost i vrućina i prisutna su tri godišnja doba: suvo i veoma toplo godišnje doba koje traje od marta do maja; kišna sezona koja traje od juna do novembra, i suvo godišnje doba koje traje od decembra do februara. Temperature se kreću u raasponu od 21 do 32 stepeni celzijusovih mada mogu biti i znatno više ili niže u zavisnosti od godišnjeg doba.

Hrana i piće: Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno pirinča, ribe, nudli, piletine, voća i povrća.

Zdravlje: Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

Osiguranje: Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i poneti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  UNIQA osiguranje, a ima pokriće do 15.000 eur.

Sigurnost i bezbednost: Svim posetiocima se savetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

Odeća: Spakujte što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizovani). Ponesite neke udobne patike za obilaske. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

Lokalna valuta: Valuta na Filipinima je filipinski pezos, a odnos valuta je 1EUR=59.8PHP. Takođe, ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći u zemlji. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da proverite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ipak ponesete gotovinu. Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom celog dana.

Komunikacija: Naše mreže funkcionišu na Filiipinima, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Takođe, internet kafea ima svuda.