Kolumbija

Kolumbija

Nekada u davno vreme, na tlu Kolumbije, živeo je kralj plemena Muiska koji je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero blizu Bogote tako da se po legendi „Zlatni grad“ skriva na dnu ovog jezera. Mitski El Dorado, otud, nalazi se upravo u Kolumbiji i motiv je svim posetiocima ove zemlje da je vekovima istražuju. 

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije a zovu je i Atinom Latinske Amerike, a grad ima 57 muzeja, 35 biblioteka, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 teatara i 20 kulturnih centara. S druge strane Medeljin je bio poznat isključivo po Pablo Eskobaru „kralju droge“ koji je ovde živeo. Pablo Eskobar je navodno zarađivao oko 420 miliona dolara nedeljno i u jednom momentu bio sedmi najbogatiji čovek na svetu! Za to vreme Medeljin je bio mesto večne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prestonica koja promoviše kulturu i modernu umetnost! 

Naime u ovom gradu naićićete na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umetnika Botera, ali i na čitave kvartove sa prelepim grafitima čiji su autori podstaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju. 

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stena El Penjon de Guatape. Ova džinovska monolitska stena u sred ravnih krajeva izlgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružiće vam se neverovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape

Nezaobilazna tačka putovanja u Kolumbiju je i jedan od najlepših kolonijalnih gradova koji možete posetiti u Latinskoj Americi - Kartahena. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mesto u kom je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garsija Markes, čije je delo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih dela na španskom jeziku. U kristalno plavom moru uživaćemo u malom ribarskom selu zvanom Taganga. U blizini se nalazi i najlepši nacionalni park u Kolumbiji- Tajrona. Prelepe plaže sa belim peskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor

Uputite se sa nama na ovo neverovatno i jedinstveno putovanje u zemlju smaragda, kafe, Eskobara, Markesa, netaknutih plaža i veličanstvenih kolonijalnih gradova

Kolumbija - aranžmani po sniženoj ceni I jedinstveno putovanje u zemlju kafe, prelepih plaža i interesantnih gradova!

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Kolumbija se smatra bezbednom državom u Južnoj Americi, bez obzira na njenu burnu istoriju. Mnoga politička pitanja su rešena i Vlada Kolumbije nastoji da podigne turizam na neki viši nivo. Treba voditi računa od sitnih krađa i džeparoša, ali na ulicama se nalazi veliki broj policije i uvek im se možete obratiti za pomoć.

Trudite se da ne nosite skup nakit, skupe kamere i telefone na ulici, jer na taj način možete sebe da izložite opasnosti. Preporučuje se da ne zaustavljate taksi na ulici, već da zamolite recepciju da Vam potraže vozilo do destinacije gde ste se uputili. 

Zaustavljanje taksija na ulici noću nije preporučljivo, najbolje bi bilo da pre puta instalirate Uber aplikaciju ili Tappsi  i da se njima služite. Izbegavajte narkotike, posebne mere opreza postoje za prodaju droge na ulici. Vlada Kolumbije pokušava da suzbije prodaju narkotika na ulici i samim tim su pooštrili mere i zakone. Poštujte zakone ove zemlje. Podizanje novca sa ATM mašina preporučujemo da radite uvek u paru, ukoliko putujete sami izbegavajte bankomate na ulici, radite to u šoping centrima koji su često zaštićeni kamerama. 


Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna, ali se preporučuje. Obavezna je samo ako se ulazi u Kolumbiju iz Brazila. Najbolje je pozvati Institut za javno zdravlje i proveriti sve detalje. Poželjno je poneti probiotike, ferveks i/ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može i tamo kupiti u apotekama. Budući da je Bogota na 2.640 m nadmorske visine preporučuje se veći unos vode pre i tokom prvog dana boravka u gradu i izbegavanje alkohola i masne hrane.


Viza nije potrebna do 90 dana sa mogućnošću produženja dodatnih 90 dana u periodu od 180 dana, u jednoj kalendarskoj godini. Ovi vizni uslovi se odnose na državljane Srbije. Za državljane Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije takođe nije potrebna viza za Kolumbiju.


1. Na prvom mestu je zasigurno klub Theatron- klub koji prima 4000 ljudi, ima 14 soba sa različitim muzičkim sadržajem. Ulaz košta oko 15 eura sa nacionalnim pićem uključenim u cenu do 2:00h. Otvoreno je petkom i subotom.
2. Andres Carne de Res - je restoran ali ujedno i klub. Udaljen je od Bogote 45 minuta, ali zasigurno vredi posetiti ga. Predivan ambijent koji oplemenjuje poznata kolumbijska muzika.
3. Colombian Pub odlično mesto ukoliko želite da vidite kako izleda pravi kolumbijski izlazak uz ritmove regeton muzike. Otvoreno je tokom cele nedelje, nalazi se u zoni T, koja je bogata raznim barovima i klubovima.
4. El Tibiri bar - najpoznatije mesto u Medeljinu. Pogodno je za velike ljubitelje svih latino ritmova od salse do afrorumbe, otvoren je od srede do nedelje.
5. Alquimico tipično karipsko mesto gde možete uživati u raznovrsnim voćnim koktelima, nalazi se u Kartageni i jedno je od najboljih chill mesta.


Verovatno najpopularniji suveniri Kolumbije, jesu Wayuu mochilas. Wayuu mochilas su raznobojni rančevi, jednostavnog oblika, ali ne i dizajna. Potiču iz pustinje Gvahira. Za izradu zaslužan je narod Wayuu-a, po kom ovi rančevi i nose naziv. Sklop umeća, tradicije i duha autohtonog stanovništva isprepletan je u bojama i nitima ovih rukotvorina.

Ruana poncho je popularan odevni predmet kolumbijskog naroda, kako žena, tako i muškaraca. Potiče iz provincije Boyaca, sa severa Bogote. Ukoliko obilazite glavni grad, ne propustite priliku da kupite ovaj kvalitetan proizvod od vune. 

Da li ste znali da Kolumbija proizvodi 80% svetskih zaliha smaragda? Najbolje mesto za kupovinu ovog dragog kamena su gradovi Bogota i Karatagena. Cene se kreću od 50 usd do 10 000 usd u zavisnosti od veličine samog smaragda. 


Od decembra do marta je suva sezona, sa mnogo sunčanih dana, tako da je upravo to najbolji period za posetu Kolumbije. Ovaj period godine je posebno pogodan ukoliko posećujete gradove i plaže. Period od jula do septembra se takođe smatra sušnim i pogodnim za putovanje u Kolumbiju. 


Kolumbijska hrana:

  1. Na prvom mestu je definitivno ajiaco (ahiako) supa - tradicionalno jelo sa piletinom i kukuruzom, koje služe uz pirinač i avokado. - cena 6$
  2. Arroz atollado ovo jelo je kombinacija pirinča i piletine, svinjetine i govedine, uz dodatak krompira, luka i paprike. - cena 8$
  3. Pargo riba - tipična za sever Kolumbije, služi se sa prženom bananom, pirinčem i kokosom. - cena 10$
  4. Bandeja Paisa je miks svega što Kolumbijci vole, mleveno meso, jaje, crni pasulj i pirinač. - cena 7$
  5. Vaše jutro ne bi smelo da počne bez arepa (palačinke) i empanada (punjena peciva). - cena 2$

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a možete kupiti i lokalnu SIM karticu (Movistar, Claro, Tigo). Lokalni broj možete da nabavite veoma jednostavno, najbolja mreža je Claro, obratite se prodavcu da Vam pomogne da aktivirate liniju. WiFi je pristupačan u hotelima i restoranima, tako da na taj način možete održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.


Neki gradovi u Kolumbiji se nalaze na velikim visinama, npr. Bogota i potrebno je da se spremite da postoji mogućnost da dobijete visinsku bolest. Visinska bolest su poremećaji u organizmu koji nastaju tokom boravka na velikim visinama. Moguće je da osetite vrtoglavicu, mučninu i glavobolju.  U tom slučaju pijte što više čajeva od koke, unosite dovoljno tečnosti, žvaćite lišće koke i krećite se polako, dok se Vaš organizam ne navikne na velike visine.


S obzirom na to da su u Bogoti prosečne temperature između 10 i 20°C za ovaj grad potrebno je poneti topliju odeću (jakne, pantalone, dukseve, ali i kišobran za svaki slučaj). Preporučujemo slojevito oblačenje. Prosečna temperatura u Medeljinu je oko 25ºC (prolećna/letnja garderoba). Na obali Karipskog mora su visoke temperature te se toga preporučuje nošenje lagane letnje garderobe. Ponesite i kupaći kostim. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži. Od obuće, najvažnije je da ponesete udobne patike za pešačenje.

Ukoliko posećujete Ande obavezno spremite kabanicu jer poseduju veliki broj kišnih dana godišnje. Bez obzira da li idete u letnjem periodu spakujte i jesenju garderobu upravo za predele oko Anda.


Taksi u Kolumbiji je jako povoljan, ali morate voditi računa o bezbednosti. Najbolje je da na recepciji hotela uvek naručite taksi ili da instalirate aplikacije Easy Tappsi ili Uber, koje Vam mogu pomoći da bezbedno naručite vozilo. Cena taksija ukoliko idete od južnog dela grada do severnog iznosi oko 15000 pesosa što je jednako 4 eura.


Playa Blanca/Isla de Barú je plaža koja se nalazi u blizini Kartagene, peščana plaža i prelepa tirkizna boja mora.
Nacionalni park Tajrona poseduje plažu u svom sastavu sa vrlo bogatom florom i faunom, nalazi se u blizini Santa Marte.
Rosario ostrva su mala ostrva bogata koralnim plažama. Svaka plaža je drugačija od prethodne i sigurno ćete naći nešto baš po Vašem ukusu.


Savetujemo da za putovanje u Kolumbiju pripremite budžet od 50 dolara za svaki dan. Ovo je individualna stavka gde trošak zavisi od šopinga i ostalih individualnih aktivnosti.

Što se novca tiče, valuta u Kolumbiji je kolumbijski pezos (COP). Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 3.420 pezosa. Evro ne može da se promeni u većini menjačnica, osim u većim bankama. Prihvataju se najpoznatije svetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card. Naša preporuka je da nosite gotovinu i da se ne oslanjate na kartice. Plaćanje karticom moguće je u većim supermarketima, restoranima i šoping centrima. Podizanje novca najčešće je sa bankomata (za proviziju bi trebalo da se konsultujete sa matičnom bankom). 


·         Vidikovac Monserat u Bogoti
·         Zapaquira grad i trg
·         Šarene ulice Kartagene i žene u tradicionalnim nošnjama
·         Grad Guatape je jedan od fotogeničnijh gradova u Kolumbiji
·         Naselje Comuna 13 u Medeljinu

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kolumbija

OPŠTE INFORMACIJE

 

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na severozapadu Južne Amerike. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Tihi okean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Svako mesto u Kolumbiji ima svoju istoriju koju treba otkriti, pejzaže koje treba videti i aktivnosti koje treba iskusiti.  Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa po kojoj je prepoznatljiva svuda u svetu. Hrana, muzika, ples, prelepa priroda, umetnost, zanimljiva istorija, egzoticnost, atraktivni i gostoprimljivi ljudi su ono što Kolumbiju čini čarobnom zemljom koju obavezno morate posetiti.

Površina: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota,8 miliona stanovnika

Zvaničan jezik: španski

Državno uređenje: Republika Kolumbija, nezavisnost od Španije stekla 1819.godine

Vremenska zona: Vremenska zona je UTC -5.

 

USLOVI ULASKA U KOLUMBIJU

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Kolumbiju pod uslovom da su potpuno vakcinisani (najmanje 14 dana pre puta). Takođe, morate posedovati i negativan PCR test, ne stariji od 72 h. Potrebno je takođe popuniti i elektronski formular.

 

 VIZA

Državljanima Republike Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju za boravak do 90 dana. Za državljanje Makedonije je potrebno pribaviti vizu.

 

VAKCINACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti.

KLIMA

Kolumbija je podeljena na četiri klimatske zone. Do 900 m nadmorske visine je tierra caliente ili vrela zemlja, gde se temperature kreću između 24 i 38°C. Zemljište najpogodnije za obradu kao i većina stanovništva Kolumbije smešteno je u tierra templadi ili umerenoj zemlji, koja se nalazi između 900 i 1.980 m nadmorske visine. Tierra fria ili hladna zemlja, nalazi se između 1.980 i 3.500 m nadmorske visine. Ovo područje je pogodno za uzgoj pšenice i krompira. U ovom delu zemlje prosečne temperature se kreću između 10°C i 19°C. Iznad tierre frie se nalazi zona forestada ili šumska oblast, a iznad nje su pašnjaci. Iznad 4.500 m nadmorske visine nalazi se tierra helada, oblast koja je pokrivena večnim snegom i ledom. Oko 86% teritorije Kolumbije se nalazi u području tijera kalijente. Tijera frija obuhvata šest posto teritorije ali u njoj živi oko četvrtina stanovnika Kolumbije.

Do upadljive razlike u temperaturi i padavinama dolazi prvenstveno zbog razlika u nadmorskoj visini. Temperature vazduha se kreću od tropskih na morskoj obali do prilično niskih na višoj nadmorskoj visini, a temperaturna kolebanja po oblastima su relativno mala tokom godine. Temperatura vazduha opada za po 2°C na svakih 300 m nadmorske visine. Kišne padavine su sezonskog karaktera i većina se izluči tokom dva kišna perioda (u jesen i proleće). Pacifička obala Kolumbije je jedan od delova sveta sa najvećom količinom padavina. Na jugoistoku zemlje padne više od 5.000 mm kiše, dok na poluostrvu Gvahira padavine retko prelaze 750 mm na godišnjem nivou. Količina padavina u ostatku zemlje se kreće između ova dva ekstrema. Kišni periodi su od aprila do maja, i od oktobra do novembra.

U glavnom gradu Bogoti prosečna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji meseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medeljin se nalazi u tropskom pojasu, ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosečna godišnja temperatura je 22°C i ne menja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gde su prosečne temperature 27°C. Sušni period u ovom delu države traje od novembra do maja.

Najbolje vreme zaposetu je između decembra i marta, kao i od juna do septembra jer tokom ovih meseci najmanje pada kiša, posebno u andskim regijama Zimski period, posebno oko novogodišnjih praznika, je vrhunac turističke sezone Kolumbije i cene su tada najviše. Osim što je sunčano i toplo, ovo razdoblje prima najmanje kiše, osim u regiji Amazona, što čini i sušnu sezonu.

HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija- praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hleba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe,nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (beli , crveni i kreolski krompir, jam i juka), i belog luka. Ajiaco je supa na bazi krompira koja je naročito popularna u Bogoti. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz pirinač i svež avokado. Možete se „zasladiti“i sa ćićaronesima- nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca. Aktuelnu zdravstvenu situaciju u Kolumbiji možete naći na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

BEZBEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocenog nakita i veće količine novca,kao i pasoša i ostalih ličnih dokumenata. Preporučljivo je da turisti nose sa sobom kopiju prve strane pasoša sa slikom, kako bi policijski organi znali da se radi o turističkom boravku. Nemojte se kretati u mračnim i neosvetljenim ulicama, a takođe mobilne telefone u torbi ili džepu.

RELIGIJA

Više od 95% stanovnika Kolumbije su hrišćani, najveći broj njih (između 81 i 90%) su katolici. Oko jedan posto Kolumbijaca su animisti, a manje od jednog procenta čine Jevreji, muslimani, hinduisti i budisti.

ODEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosečne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je poneti topliju odeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim delovima zemlje (Medeljin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane letnje garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

 

NOVAC

Zvanična valuta u Kolumbiji je kolumbijski pezo (COP). Najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1$ = 3913 pezosa. Evro ne može da se promeni u većini menjačnica, osim u najvećim bankama, ali njegov odno je 1€ = 4409 pezosa. Prihvataju se najpoznatije svetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

 

 

INTERNET, KOMUNIKACIJA I STRUJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smeštajima i restoranima, tako da ćete na taj način odrđavati kontakt sa porodicom i prijateljima. Neophodan je adapter za struju, isti ulaz kao za američku sa naponom od 120V.

 

SUVENIRI

Kolumbija često završava kao putnikova omiljena stanica tijekom putovanja kroz Južnu Ameriku, a dobra vest je da ima dosta neverovatnih suvenira koje možete uzeti kao uspomenu iz ove zemlje da se setite na vreme proveo tamo. Od šarenih tkanih vrećica,  najbolje kafe na svetu,neobične slike i ulja na platnu, ruana poncho i naravno smaragdi – jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda ove zemlje. Prilikom kupovine zlata, dragulja i smaragda obavezno uzeti račun jer vam traže na carini prilikom napuštanja zemlje. Ukoliko ste vešti u cenkanju, moći ćete da snizite cenu i do 2 puta od prvobitne.