Kolumbija putovanje

Nekada u davno vreme, na tlu Kolumbije, živeo je kralj plemena Muiska koji je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero blizu Bogote tako da se po legendi „Zlatni grad“ skriva na dnu ovog jezera. Mitski El Dorado, otud, nalazi se upravo u Kolumbiji i motiv je svim posetiocima ove zemlje da je vekovima istražuju. 

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije a zovu je i Atinom Latinske Amerike, a grad ima 57 muzeja, 35 biblioteka, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 teatara i 20 kulturnih centara. S druge strane Medeljin je bio poznat isključivo po Pablo Eskobaru „kralju droge“ koji je ovde živeo. Pablo Eskobar je navodno zarađivao oko 420 miliona dolara nedeljno i u jednom momentu bio sedmi najbogatiji čovek na svetu! Za to vreme Medeljin je bio mesto večne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prestonica koja promoviše kulturu i modernu umetnost! 

Naime u ovom gradu naićićete na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umetnika Botera, ali i na čitave kvartove sa prelepim grafitima čiji su autori podstaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju. 

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stena El Penjon de Guatape. Ova džinovska monolitska stena u sred ravnih krajeva izlgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružiće vam se neverovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape. 

Nezaobilazna tačka putovanja u Kolumbiju je i jedan od najlepših kolonijalnih gradova koji možete posetiti u Latinskoj Americi - Kartahena. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mesto u kom je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garsija Markes, čije je delo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih dela na španskom jeziku. U kristalno plavom moru uživaćemo u malom ribarskom selu zvanom Taganga. U blizini se nalazi i najlepši nacionalni park u Kolumbiji- Tajrona. Prelepe plaže sa belim peskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor. 

Uputite se sa nama na ovo neverovatno i jedinstveno putovanje u zemlju smaragda, kafe, Eskobara, Markesa, netaknutih plaža i veličanstvenih kolonijalnih gradova! 

Kolumbija - aranžmani po sniženoj ceni I jedinstveno putovanje u zemlju kafe, prelepih plaža i interesantnih gradova!

Polasci

Putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

Kolumbija se smatra bezbednom državom u Južnoj Americi, bez obzira na njenu burnu istoriju mnoga politička pitanja su rešena i vlada nastoji da podigne turizam na neki viši nivo. Treba voditi računa od sitnih krađa i džeparoša, ali na ulicama se nalazi veliki broj policije i uvek im se možete obratiti za pomoć.

Trudite se da ne nosite skup nakit, skupe kamere i telefone na ulici, jer na taj način možete sebe da izložite opasnosti. 


Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nalaže da je fakcina protiv žute groznica obavezna za prostor Kolumbije. 


Za državljane Srbije nije potrebna viza za Kolumbiju do 90 dana ostanka, sa mogućnošću produženja.


1. Na prvom mestu je zasigurno klub Theatron- klub koji prima 4000 ljudi, ima 14 soba sa različitim muzičkim sadržajem. Ulaz košta oko 15 eura sa nacionalnim pićem uključenim u cenu do 2:00h. Otvoreno je petkom i subotom.
2. Andres Carne de Res - je restoran ali ujedno i klub. Udaljen je od Bogote 45 minuta, ali zasigurno vredi posetiti ga. Predivan ambijent koji oplemenjuje poznata kolumbijska muzika.
3. Colombian Pub odlično mesto ukoliko želite da vidite kako izleda pravi kolumbijski izlazak uz ritmove regeton muzike. Otvoreno je tokom cele nedelje, nalazi se u zoni T, koja je bogata raznim barovima i klubovima.
4. El Tibiri bar - najpoznatije mesto u Medeljinu. Pogodno je za velike ljubitelje svih latino ritmova od salse do afrorumbe, otvoren je od srede do nedelje.
5. Alquimico tipično karipsko mesto gde možete uživati u raznovrsnim voćnim koktelima, nalazi se u Kartageni i jedno je od najboljih chill mesta.


U istorijskom centru svakog kolumbijskog grada nalaze se šarene suvenirnice. Od suvenira je najbolje poneti nakite od emeralda, čajeve od koke, ogrlice Muiska naroda.


Najbolje vreme za putovanje u Kolmbiju je od novembra do marta.


Kolumbijska hrana:

  1. Na prvom mestu je definitivno ajiaco (ahiako) supa - tradicionalno jelo sa piletinom i kukuruzom, koje služe uz pirinač i avokado. - cena 6$
  2. Arroz atollado ovo jelo je kombinacija pirinča i piletine, svinjetine i govedine, uz dodatak krompira, luka i paprike. - cena 8$
  3. Pargo riba - tipična za sever Kolumbije, služi se sa prženom bananom, pirinčem i kokosom. - cena 10$
  4. Bandeja Paisa je miks svega što Kolumbijci vole, mleveno meso, jaje, crni pasulj i pirinač. - cena 7$
  5. Vaše jutro ne bi smelo da počne bez arepa (palačinke) i empanada (punjena peciva). - cena 2$

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kolumbija

1.OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na severozapadu Južne Amerike. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more a na zapadu na Veliki Tihi okean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Veroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819.

2. VIZA

Državljanima Republike Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju. Za državljanje Makedonije je potrebno pribaviti vizu.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosečna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji meseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medeljin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500m nadmorske visine prosečna godišnja temperatura je 22°C i ne menja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gde su prosečne temperature 27°C. Sušni period u ovom delu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija- praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hleba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe,nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (beli , crveni i kreolski krompir, jam i juka), i belog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz pirinač i svež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima- nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6.VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocenog nakita i veće količine novca.

9. ODEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosečne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je poneti topliju odeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim delovima zemlje (Medeljin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane letnje garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10.NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Evro ne može da se promeni u većini menjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smeštajima i restoranima, tako da ćete na taj način odrđavati kontakt sa porodicom i prijateljima.