Norveška

Norveška

Zemlja severne Evrope, odnosno Skandinavije. Asocijacije na nju su najčešće fjordovi, Nobelova nagrada, vrhunska gastronomija, a pogotovo sveža riba, duge zimske noći i polarna svetlost (Aurora Borealis). Norvešku zovi i "zemlja ponoćnog sunca", jer tokom leta dva meseca u njenom najsevernijem gradu sunce sija i u ponoć.

Glavni grad najpoželjnije zemlje za život je Oslo. Sa oko 600.000 ljudi (sa okolinom 1,5 miliona), Oslo je treći po veličini grad Skandinavije. Grad muzeja, od kojih se najviše ističu Nobel Peace Center, Kontiki, Fram, Muzej vikinških brodova, Holmenkolen muzej skijanja, Pomorski muzej...

Ski skakaonica sa koje se vidi ceo grad i gde možete da improvizujete skok, jedna je od najvećih atrakcija grada pored svih navedenih muzeja. Ukoliko ste raspoloženi možete krstariti fjordom u kome se nalazi Oslo, s naglaskom da nije fjord kao ostali u Norveškoj sa visokim liticama, već zaliv podeljen na spoljni i unutrašnji.

Kraljevina Norveška (Norway) iako je na severu ima uticaj zapadnoevropske klime, tako da nije toliko hladna zemlja koliko se očekuje. Na putovanju u Norvešku čekaju vas i čuvene priče u kojima su Vikinzi glavni junaci, oni su preci današnjih Norvežana, vešti moreplovci koji su se neustrašivo upuštali u rizične avanture i teške plovidbe, čak i u najtežim vremenskim uslovima. 

Individualna putovanja