Turkmenistan

Raskrsnica puteva, Istoka i Zapada, Severa i Juga, religija i kultura – jednom rečju Turkmenistan!

Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki deo zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog peska a na nekoliko mesta i sama zemljina kora je otvorena gde se mogu videti spektakularni prizori. Jedno od takvih mesta je i gasni krater u Darvazi, mesto koje se posećuje ali i u čijoj blizini se spava u šatorima pod vedrim nebom!

Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom sveta poznati ručno rađeni tepisi, ali i raznovrsna kuhinja sa velikim brojem specijaliteta, među kojima su i čuveni proizvodi od kamiljeg mleka. Zemlja ogromne površine ali malog broja stanovnika, koju naseljava negde oko 5 miliona Turkmena a tu su i Uzbeci, Rusi i ostali. Glavni grad je Ašhabad i njega kao i čitavu zemlju uglavnom naseljava većinski islamsko stanovništvo ali i puno pravoslavaca.

Ovde se živi malo drugačije, cenkanje je deo svakodnevnog života, baš kao i bakšiš. Zelene zastave, neobična lepotažena, gasni krateri koje nazivaju još i ˝ustima ili vratima pakla˝, pustinja, zelena boja, ćilimi, duga istorija, moderne građevine, marame, konji, kamile i šatori, još neke su od osobenosti ove zadivljujuće zemlje! 

Boje koje vas okružuju mamiće Vas da odavde ponesete što više ali neka to bude bar neki ćilim, svila, nakit ali ne sve, nešto ponesite u i sebi! Ponesite i želju da se opet vratite u ovu magičnu zemlju!

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Turkmenistan

Opšti podaci: Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki deo zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog peska a na nekoliko mesta i sama zemljina kora je otvorena gde se mogu videti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom sveta poznati ručno rađeni tepisi.

Glavni grad: Ašhabad

Površina: 488.100 km²

Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika

Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%

Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski

Veroispovest: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Turkmenistana. Cena vize je 90$. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Turkmenistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. Prilikom ulaska u zemlju plaća se i migraciona karta u iznosu od 14$.

Klima: Klima je suva kontinentalna sa velikim oscilacijama. Leti je obično vruće i suvo, prosečna temperatura 28-32C. Zime su blage sa malo snega ali moguće su i velike padavine kao i temperature do -20C. Najbolji period za putovanje u Turkmenistan je proleće (mart-maj), kao i jesen (septembar-novembar).

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su razne vrste supa (sa brašnom ili paradajzom, ovčetinom, povrćem) koje sa turiste uglavnom količinski dovoljne za ceo obrok, ovčetina sa krompirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mlečni proizvodi od kamiljeg mleka.. Voće i povrće ljuštite i perite flaširanom vodom.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se razgovara o politici ili diskutovati o bivšem predsedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!

Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, i postoji verovatnoća da neće raditi. Takođe, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacionu infrastrukturu.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, svilu, ćilime, nakit...