Južnoafrička republika

Južnoafrička republika

Na ovoj turi posećujemo zemlju koja izlazi na dva okeana, u kojoj se nalaze mnogi nacionalni parkovi, egzotičan divlji svet, jedna od najstarijih planina na Zemlji i vesela prijateljska lica. Ova neverovatno bogata zemlja sa 56 miliona stanovnika i tri glavna grada Pretorija, Kejptaun i Blumfontejn, čini jednu od najrazvijenijih afričkih zemalja. Netaknuta priroda, etnička raznovrsnost, kolevka čovečanstva i jedina država na svetu koja se dobrovoljno odrekla programa za izradu nuklearnog oružja.

Naša avantura po Južnoj Africi pružiće nam priliku da vidimo „veliku petorku“ u najpoznatijem Nacionalnom parku Kruger, ronimo sa velikim belim ajkulama i puštamo zmajeve na brojnim plažama duž atlantske obale. Družimo se sa pripadnicima Masai i Zulu plemena i učimo po koju reč od mnogobrojnih jezika koji se ovde govore – fanagalo, ho, lobedu, nama, puti, san.

Na Boulders plaži ćemo se sunčati rame uz rame sa afričkim pingvinima i piti pivo od kukuruza, a u Kejptaunu će nas dočekati prijateljski nastrojeni lokalci i opuštena atmosfera ovog savremenog grada u kojem nikad nije dosadno i koji nazivaju majkom svih gradova. Johanesburg, „Zlatni grad“, važi za grad koji nikad ne spava, a klubovi, barovi i pabovi otvoreni su do ranih jutarnjih sati.

A kada ogladnimo, probaćemo popularni potjiekos, jelo slično paprikašu koje se tradicionalno kuva u okruglim posudama od livenog gvožđa. Za one hrabrije tu je masonja, poslastica od prženih afričkih crva. U Južnoafričkoj Republici se proizvodi vrhunsko vino, a u proizvodnji piva veliki udeo imaju žene, koje su majstori ovog zanata. Upijamo arome ovih napitaka i zaslađujemo se tradicionalnim slatkišima - punjenim pecivima, mlečnim tartom ili malva pudingom.

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Južnoafrička republika

1. OPŠTI PODACI:

Glavni gradovi: Kejptaun, Pretorija, Blumfontejn

Površina: 1.221.037 km²

Broj stanovnika: 57,725,600 (2018.)

Stanovništvo: 80% Afrikanci, 9% druge nacionalnosti

Jezik: afrikanski  i engleski

Veroispovest: 80% hrišćani, 2% muslimani, 2% indusi

Lokalno vreme: UTC + 2

Valuta: južnoafrički rand

 

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Južnoafričke republike državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Zahtev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Sofiji. Prilikom podnošenja zahteva, neophodno je lično prisustvo. Za detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza za Južnoafričku Republiku možete se informisati u matičnoj ambasadi.

Na graničnim prelazima JAR ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.

Državljani Srbije u obavezi su da, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize polože i depozit, u iznosu od 1.000 evra, odnosno cene povratne avio karte. Depozit se vraća po napuštanju JAR i nakon isteka vize, ukoliko nije prekršen zakon o dozvoli boravka u JAR. Cena vize je okvirno 43 evra.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci.

 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+2, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Južnoafričke Republike je 1h, a tokom letnjeg računanja je isto vreme, jer Južnoafrička Republika ne prelazi na letnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Južnoafričku Republiku nije potrebno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Južnoafrička Republika je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuju se samostalni izlasci u nebezbedne zone i na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.), posebno ne u večernjim časovima.

 

6. KLIMA

Južna Afrika je uglavnom sušna zemlja. Na klimu JAR utiču njen položaj u umerenom pojasu i uticaj Atlantskog i Indijskog okeana koji je okružuju sa 3 strane. Jugozapadni deo zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Evropljana. Srednja zimska temperatura kreće se od 7 °C do 13 °C, a srednja letnja od 20 °C do 25 °C.

 

7. HRANA:

Kako je JAR multinacionalna i multilingualna, to se odrazilo i na hranu. Dva okeana i mnoštvo reka donose razne ribe i plodove mora. Tu je i mnoštvo žitarica i mlečnih proizvoda, a Francuzi su dodali vrsna vina i sireve. Mediteranska klima daje masline i vinovu lozu. Nemci su tu za kupus i kobasice, a Englezi za svoj „fish and chips“ i razne pite. Domaće stanovništvo čine stotine različitih plemena (od kojih su nama najpoznatiji Zului i Bušmani), svemu tome pridodaju sa svojim genijalnim receptima i čudnim načinima kuvanja. Dodajmo tome i druge životinje koje neretko završe na stolu, i dobijemo pravi mali kulinarski raj!

 

8. ODEĆA:

Što se tiče stvari, s obzirom da će temperature biti do 20°C savetujemo da ponesite nešto dužih rukava i nogavica i zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR zna biti dosta vetrovito, pa bi bilo dobro imati i vetrovku.

U većini smeštaja postoji opcija pranja odeće, jeftina je i operu stvari sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje.

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je južnoafrički rand - ZAR.

1eur = 16 ZAR, 1$ = 14 ZAR.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

U većini prodavnica i restorana može se vršiti plaćanje kreditnim karticama. Prilikom plaćanja u restoranima treba tražiti od konobara da naplatu sa kartice vrši pred vama.

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad).

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Južnoafričke Republike, odnosno u većim gradovima.

SIM kartice Vodakoma, Sel S ili MTN stranci mogu kupiti uz prezentiranje pasoša i dokaza hotela o rezervaciji. Cena kartice je oko 1 evro, a dopune se mogu kupiti u svim samoposlugama (Spar, Pik'n'pej, Čekers) i lancima robnih kuća (Vulvorts, Gejm).

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: rooibos čaj, amarula – poznat afrički liker, Zulu ceremonijalne predmete, Kalahari so, shwe shwe materijal, afričke maske, južnoafrička vina, ukrašena jaja noja..

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor imajte u vidu da se u Južnoafričkoj republici vozi sa leve strane.