Albanija putovanje

Albanija, "zemlja belih orlova", zemlja tradicije, običaja i folklora, još turistički neotkrivena i neistražena. Njen glavni grad je Tirana grad kontrasta: od mercedesa do zaprežnih kola, od velelepnih vila do starih oronulih kućica, od modernih devojaka do tradicionalno odevenih. Najveća znamenitost je Skenderbegov trg sa njegovom statuom na konju, okružen Etem-begovom džamijom, Nacionalnim-istorijskim muzejom i katedralom, dok se malo dalje vidi TID kula. Slobodno vreme lokalno stanovništvo obično provodi u parku Rinia. Na svakom koraku se nešto gradi: zgrade, fontane i  parkovi, dodaju nove boje fasadama, ljudi zuje po ulicama... 
Drač, jedan od najstarijih gradova Albanije i poznati turistički centar na Jadranskom moru sa dugom peščanom plažom. Najveća albanska luka je puna novih hotela, restorana, kafića. Fasade jakih boja, bučne ulice, najukusnija hrana u restoranima čini Drač sve popularnijim za turiste. Antički Epidamnos, bio je deo i Bugarske imperije, Vizantije, pod vlašću Napulja i Venecije, zatim Otomanskog carstva da bi deo nezavisne Albanije postao 1912. godine.
Ardenice, pravoslavni manastir iz 13.veka u kome se 1451. godine albanski nacionalni heroj Skender-beg venčao sa Andronikom Arianti. Od manastira se pruža pogled od koga zastaje dah. 
Đirokastra je jedan od retkih sačuvanim gradova iz Otomanskog perioda i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Zbog kamenih kuća, zovu ga "kameni grad". To je i rodno mesto velikog diktatora iz 20.veka Envera Hodže. 
Berat je još jedan grad koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine.  "Grad sa hiljadu prozora" predstavlja i muzej na otvorenom. Tvrđava iz 13. veka dominira gradom i nadgleda strateški važan put duž rečne doline.
Kruja je Skenderbegovo rodno mesto sa malim zanatskim radionicama. Bila je uporište otpora Osmanlijama u 15.veku, kada se cela Evropa divila hrabrosti koji su pokazali vojnici pod vođstvom Skenderbega. Nakon Kruje put nastavljamo do Skadra,  grada koji je nastao još u 4.veku pre nove ere. U 7.veku Srbi su u njemu osnovali državu Duklju. Grad leži na reci Bojani i istoimenom jezeru pa nikako ne smete propustiti lokalne specijalitete od ribe.

Polasci

Putovanja