Dominikanska Republika

Dominikanska Republika

Letovanje u Dominikanskoj Republici, sa boravkom u najpoznatijem odmaralištu- Punta Kana.

Vodimo Vas u zemlju palmi, kokosa, najlepših peščanih plaža... Ova egzotična destinacija iliti biser Kariba, kako je još i popularno nazivaju, je pravi izbor za Vas, bilo da želite dobru zabavu ili romantičan odmor za dvoje.

U pitanju su individualna putovanja što znači da sami možete kreirati putovanje po Vašoj želji.

Datumi polazaka nisu definisani.

Dužina boravka data u ponudi je predlog i može se modifikovati prema željama i potrebama putnika.

U ponudi agencije su hoteli svih kategorija i na različitim lokacijama, te se na zahtev putnika može proširiti lista predloženih hotela, što može uticati na cenu.

Avio karte i hoteli se nalaze u slobodnoj prodaji, nije izvršena ni jedna rezervacija te je predlog putovanja pravljen prema trenutnoj raspoloživosti. U trenutku rezervacije može doći do modifikacije cene u skladu sa trenutnom raspoloživošću klasa na letu i mestima u hotelu.

Krenite sa nama u avanturu iz snova!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Dominikanska Republika

OPŠTE INFORMACIJE

 

Domikanska Republika smeštena je na ostrvu Haiti i pripada grupi ostrva Veliki Antili. Dominikana je pravi biser Kariba i jedna je od najrazvijenih država ovog područja. Prve asocijacije na ovu ostrvsku državu su ritam merenga, obilje sunca tokom čitave godine, prozirno more sa palmama kao sa razglednice,kokosi, savršene i kilometrima duge peščane plaže sa mnogobrojnim luksuznim hotelima koji ih okružuju, lakoća življena, nasmejani i srećni lokalci koji prenose pozitivnu energiju na turiste. Komad raja koji ponesete iz ove zemlje okupane suncem osvojiće vas za sva vremena!

 

Površina:48.442 km2

Broj stanovnika: oko 10 miliona

Glavni grad: Santo Domingo, million stanovnika

Zvanični jezik: španski

Državno uređenje: Republika Dominikana, nezavisnost od Haitija stekla  27.februara 1844.

Vremenska zona: UTC -4

 

USLOVI ZA ULAZAK U ZEMLJU

Državljani Srbije mogu ući u Dominikansku Republiku uz negativan PCR test.

 

VIZE

Državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak u Dominikanu, za boravak do mesec dana. Neophodan je samo važeći pasoš.

 

KLIMA

Prosečna temperatura od 28 stepeni tokom cele godine i činjenica da Dominikanska Republika ima čak oko 360 sunčanih dana godišnje, sasvim su dovoljan razlog da se uputite na ovaj čudesni deo planete. Tropska klima koja je zastupljena u ovom podneblju, omogućava vam da putujete na Dominikanu tokom čitave godine. Vlažnost vazduha je veoma visoka tokom cele godine tako da je temperatura prividno viša za oko 5-6°C. Sezona uragana je jula do septembra uz napomenu da su jači u južnom delu zemlje, a tu dostižu neverovatne brzine i do 150 km/h. Ipak, usled promene klime na globalnom nivou, uragani su sve ređa pojava poslednjih godina. U periodu od kraja maja pa do oktobra moguća je pojava kiše. Mada su kiše zanemarljive, jer pljusak veoma kratko traje, a odmah zatim se nastavlja idealno sunčano vreme. Idealno vreme za putovanje na ovu tropsku destinaciju je u period od novembra do maja, ali svakako nećete pogrešiti ako odaberete i neki drugi termin.

 

 

HRANA I PIĆE

Dominikanska kuhinja uglavnom je mešavina Taino, španskog i afričkog uticaja koji se mešao tokom nekoliko vekova. Tipična kuhinja slična je većini drugih u ostalim latinoameričkim zemljama, ali su nazivi jela drugačiji. Za doručak se obično pripremaju jaja i mangu (mangú - kuvana manioka ili koren nekog drugog povrća), u kombinaciji sa prženim mesom i/ili sirom. Slično kao i u Španiji, ručak je najobilniji i najvažniji obrok. Uglavnom je to kombinacija mesa (piletina, svinjetina ili riba), pirinač i pasulj, uz dodatak sveže salate. La bandera je najpopularnije jelo - sastoji se od pečene piletine, belog pirinča i crvenog pasulja. Takođe vrlo popularna su i jela od kozjeg mesa. Nacionalno piće na ostrvu je Mamajuana - aromatično bilje preliveno rumom, crnim vinom i medom (važi i za afrodizijak, a koristi se i u medicinske svrhe). Obavezno probati i kokos u svim oblicima, organsku čokoladu sa visokim procentom kakaa.

 

BEZBEDNOST

Bezbednost u turističkim zonama, koje su restriktivne za lica koja nisu gosti hotela, je dobra, ipak, potrebno je biti oprezan sa sitnim prevarama i krađama. Ne preporučuje se kretanje van ovih zona.

 

NOVAC

Zvanična valuta je dominikanski pesos (DOP), a najadekvatnija strana valuta je USD. U svim hotelima, bankama i menjačnicama zvanično se menjaju i USD i EUR. Za 1€ = 61 DOP, dok za 1$ = 54 DOP.

 

OSTALO

Treba znati i da su cigare koje se ručno izrađuju u Dominikani jedan od najprofitabilnijih izvoznih proizvoda i da ne zaostaju za čuvenim cigaretama sa Kube, te ukoliko ste pušač, preporučujemo da ih obavezno probate.