Panama

Panama

Panama je egzotična zemlja čije obale zapljuskuje i Pacifik i Karipsko more. Zajedno istražujemo najveću pomorsku prečicu, posmatramo velike brodove kako presecaju Panamski kanal i šetamo koloritnim ulicama stare četvrti glavnog grada - Panama Sitija. Nekada je Panama bila deo Kolumbije, sve dok zbog probijanja Panamskog kanala nije došlo da odvajanja panamske države. Uživanje u rumu i morskim plodovima u hladu naših panamskih šešira. Zagrevamo se poput pirata sa Kariba za velike avanture koje su pred nama. 

Pođite sa nama u istraživanje očaravajućeg karipskog arhipelaga. Ostrva Bocas del Toro predstavljaju najlepši dar panamskih Kariba. Ona su raj koji će vas zaseniti svojim koralnim grebenima, multikulturnom raznolikošću, prirodnim lepotama koje okružuju ovaj arhipelag i njenom egzotičnom florom i faunom. Srećni žitelji Bocasa će vas prijatno iznenaditi svojom Afro-karipskom muzikom, ukusima i mitološkim pričama. Na glavnom ostrvu Colon se nalazi Bocas Town u kojem se nalazi mnoštvo restorana i prodavnica, neki od njih i na samoj vodi. Preko dana na ulici ćete sretati lokalno stanovništvo i starosedeoce Srednje Amerike – ljude iz Kuna plemena. Kada padne noć prilika je da Bocas upoznate kao prestonicu noćnog života u ovom delu Kariba. Sa ostrva Kolon možete istraživati najlepše kutke Kariba. U neposrednoj blizini se nalazi ostrvo Bastimentos. U pitanju je nacionalni park i potpuno drugačiji svet sa drvećem mangrova koje štiti koralne grebene i blistavim plažama gde kornjače odmaraju nakon svog dugog puta iz Nikaragve. Vozimo se katamaranima i zavirujemo iza mangrova, uživamo u spektakularnom snorkeling dok su oko nas korali i ribive. Moguće je otisnuti se i dalje i tragati za delfinima koji plivaju sa svojim mladuncima.  

Živi svet Kariba u svom punom sjaju pred našim očima! Putovanje u Panamu čeka na Vas!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Panama

1. OPŠTI PODACI

Panama je država koja predstavlja most između dve Amerike. U pitanju je jedna od država Srednje Amerike koja ima neobično veliki značaj kao pomorska arterija sveta budući da spaja Atlantik i Pacifik Panamskim kanalom. Spada u srednje razvijene zemlje Latinske Amerike. Po državnom uređenju Panama je republika.

Površina zemlje: 75 417 km²

Broj stanovnika: 4 miliona

Glavni grad: Panama City

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici dok u Panami živi veliki broj indihenog življa (Kuna narodi) kao i Afro-panamaca.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 20%.

Nezavisnost: Od Španije 1821. godine a od Kolumbije 1902. godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5, odnosno -6 sati u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

U Panami je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko 27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha. Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni.

5. HRANA

Kuhinja u Panami se bazira pre svega na ribljim specijalitetima i morski plodovima, ali su isto tako zastupljene i sve vrste mesa. Prilog koji ide uz gotovo svako jelo jeste pirinač. U kuhinje je takođe zastupljen i maiz (kukuruz) kao i banana za kuvanje i kasava. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Panamu, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Panami je bezbedna. U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima.

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Nacionalne valute u Panami su balboa (PAB) i američki dolar (USD). Od 1904. godine i sticanja nezavisnosti Paname od Kolumbije država je u većoj meri amerikanizovana. Tako su i balboa i dolar u odnosu 1:1. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Panami. Postoje opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12. STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (110 V).