Japan

Vodimo vas u Japan, ostrvsku zemlju istočne Azije koja predstavlja izolovan svet jedinstvene kulture i pejzaža. Kao retko gde na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektovao samo na arhitekturu i umetnost već i na ljude i njihov duh.  

Najveći deo površine Japana zauzimaju planine, a ovo zemlja je poznata i po dosta aktivnih vulkana. Zemlja je sastavljena od preko 6800 ostrva od kojih su najveća Honšu, Hokaido i Kjušu i Šikoku.  

Tokio je glavni grad Japana, a Tokio Metropolis oblast je najveća aglomeracija na svetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 miliona ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad poseti više miliona stranih turista. Čuvene su i gejše - žene koje proučavaju drevne umetnosti, japanski ples i muziku. Njihovo ime u prevodu znači devojke umetnosti, i one bi trebalo da znaju da pevaju, plešu, da budu upoznate sa slikarstvom, kaligrafijom, ceremonijom čaja, a moraju da znaju i da sviraju Šamisen, ručni bubanj, flautu i druge instrumente.  

Čitav Japan pripada „vatrenom pojasu Pacifika”, a sam pogled na planinu Fudži je nešto što se ne zaboravlja. Za Fudži se vezuju mnogobrojni mitovi i misterije.  

Nara, poznatija i kao „destinacija snova”, grad je u Japanu kojim dominiraju jeleni i srne koji se i danas slobodno šetaju ulicama grada. Promovišemo mir u svetu putovanjem u Hirošimu – prvi grad na svetu na koji je bačena atomska bomba pred završetak Drugog svetskog rata, dok obilazimo i glavni ekonomski centar Japana – Osaku, gde moderno nadvladava tradicionalno.  

Nasmejano pleme Vas vodi u zemlju samuraja, sušija, čaja, trešnjinog cveta i budućnosti -  u neverovatni Japan!

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Prevoz

Avion

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Putnički avion (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.

Pitanja, odgovori i iskustva

Japan je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Kada ste na putovanju u Japanu, više je potrebno da vodite računa o ostalim turistima I njihovim namerama, nego o samim Japancima. Stanovnici Japana su divni, pošteni, obzirni i dobroćudni ljudi. Državni sistem im je takav, da se deca od malih nogu uče pravim vrednostima. Pored njihove učtivosti, ono što će učiniti da se još više osećate sigurno su sigurnosne kamere na svakom koraku, koje pokrivaju skoro svaki deo grada. S obzirom na sve ove podatke, na putovanju u Japan možete krenuti bez ikakvih strahova za svoju bezbednost. 


Za ulazak na teritoriju Japana nije potrebno primiti bilo kakavu vakcinu.


Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak u Japan. Državljanima Crne Gore viza je potrebna, dobija se u ambasadi u Beogradu i potreban je lični odlazak u ambasadu.


Lokalna kartica košta oko 70usd za 10 dana, tako da nema potrebe da izdvojite toliku sumu novca za to. U svim smeštajima, kafićima, restoranima i sličnim mestima je odlična pokrivenost wi-fi internetom, pa Vam preporučujemo da koristite online vidove komunikacije.


Za putovanje u Japan Vam nije potrebna nikakva specifična odeća. U sve lokalitete možete ući bez obaveznih propisa za oblačenje. Svakako Vam savetujemo da ponesete udobnu odeću i obuću, jer na ovoj destinaciji praktično svaki dan imate obilaske.


Naša preporuka je da posetite Golden Gai kvart. U njemu se nalazi mnoštvo malih, uskih barova u koje staje oko desetak osoba. Ovde ćete sigurno pronaći bar koji je baš po Vašem ukusu. Naravno, kada ste u Japanu, ne smete propustiti karaoke, najpoznatiji vid zabave Japanaca. Karaoke barove ćete pronaći na svakom koraku.


Suvenire bi trebalo da kupujete oko Senso Ji-a jer su u tom delu najpovoljniji. Takodje, u Nikku možete kupovati sitnice po prihavtljivim cenama. Sa putovanja u Japan se ne možete vratiti bez sitnica sa motivima gejši, samuraja, Kokeshi lutki, malih Tori vrata. Cena suvenira se kreće od 10eur pa naviše.


Najpopularnije vreme za posetu Japanu je za vreme cvetanje trešnje – Sakure, a to je proleće mart, april i maj mesec. Cvetanje trešnje svake godine počinje u različito vreme, jer ono zavisi od toga koliko je zima bila duga i hladna, pa se tako može dogoditi da jedne godine cvetanje bude početkom marta, a već sledeće godine to bude krajem aprila.

Pored ovog najpopularnijeg perioda za putovanje u Japan, dobro vreme će Vas poslužiti u septembru i oktobru.


U Japanu je najbolje kretati se metroom. Neverovatna tačnost vozova, brzina i odlićna povezanost idu u prilog tome da svako od turista treba da koristi samo metro kao prevoz u Japanu.

Taksi možete koristiti samo ukoliko Vam je preko potreban. Start je oko 4eur, dok je svaki kilometer oko 2eur.


Dnevno se u Japanu troši između 30 i 50eur. Prosek novca koji naši putnici potroše na turi od 12 dana je oko 450eur.


Ono što obavezno morate probati od hrane u Japanu je: sushi, sashimi, ramen, okonomiyaki, yakitori, yuba.

U Japanu ćete nailaziti na štandove sa izvrsnom hranom, jedan takav deo ćete pronaći u Nakamise dori u Asakusi, gde obavezno morate probati njihove slatkiše. 

Yoshinoya brza hrana – naša topla preporuka, da za jako malo novca probate odličnu hranu. Govedje supe, ramen, suši i to za oko 2 do 3 dolara. 

Takodje u Tokiju ćete nailazita na suši restorane gde se on služi na trakama, najviše ih ima oko oko Shibuye. Suši ovde košta oko 3usd, a dobijete oko 5 komada.

Savetujemo Vam da uvek tražite manje i intimnije restorane, jer u njima obroci obično koštaju oko 10usd, a hrana je odlična.Takvih restorana imate u blizini Yoyogi stanice metroa u Tokiju.

U Kyotu ne smete propustiti local night market. Za malo novca ćete piti mochu, jesti sladoled sa mosjom, piti japansko kraft pivo i probati suši.


  1. Shibuya raskrsnica u Tokiju – raskrsinca sa najvećim prometom ljudi na svetu.
  2. Kinkakuji hram u Kjotu – budistički hram i jedna od najpoularnijih građevina u Japanu, poznatija i kao Zlatni Paviljon.
  3. Plutajuća Tori vrata u Hirošimi – takođe jedan od najpoznatijih motiva Japana.
  4. Fushimi Inari prolaz u Kjotu – prolaz koji je napravljen od stotina Tori kapija koje stoje jedna pored druge.
  5. Arashiyama prolaz bambusa u Kjotu – staza koja je okružena bambusima visokim po nekoliko desetina metara.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Japan

1. OPŠTI PODACI

Japan je ostrvska država u istočnoj Aziji smeštena na lancu ostrva istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana severno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 ostrva od kojih su najveća ostrva: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca".Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja sveta po broju stanovnika s nešto manje od 128 miliona, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susednim gradovima ima oko 32 miliona stanovnika te je najveće metropolitansko područje sveta.

2. VIZE

Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza. Svi ostali putnici su u obavezi da se sami raspitaju oko viznog režima zemlje u koju putuju.

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Mere ulaska:

Negativan PCR test na engleskom ne stariji od 72 sata pre polaska ili dokaz o izvršenoj potpunoj vakcinaciji (booster doza obavezna) na engleskom jeziku. Vakcine koje su prihvaćene: AstraZeneca, CanSinoBIO, Covaxin, Covovax, Janssen, Moderna, Nuvaxovidm Pfizer-BioNTech, Sinophram and Sinovac. Kombinacija vakcina je, takođe, prihvaćena.

Putnici se moraju registrovati na sajtu Visit Japan.

Situacija u pogledu nivoa radioaktivnog zračenja je normalizovana (voda, tlo, vazduh, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz česme je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, mi preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.

4. VREMENSKA ZONA

Japan se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Srbiju.

5. KLIMA

Japan ima umerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od severa prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utiču sezonski vetrovi koji duvaju sa kontinenta prema okeanu zimi i u suprotnom smeru leti. Kasni juni i rani juli su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (baiu zensen). U kasno leto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog pritiska iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema severoistoku, često donoseći obilne kiše.

6. HRANA I PIĆE

Postoje dve japanske kuhinje – i obe su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu te reči sa jelima koja su se vekovima nalazila na trpezi pre šezdesetih godina XIX veka i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan ostrvska zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste supa, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je bareni pirinač umesto kojeg se vrlo često služi i testenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuvane, pržene ili grilovane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u poređenju sa ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna. Veoma često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sašimi. Kada je reč o cenama obroka u restoranu, one variraju od mesta gde jedete. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane gde većina Japanaca jede i gde će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u proseku od 10 – 20e.

7.SIGURNOST

Japan važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i sa niskom stopom kriminala u poređenju sa drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepodoga.

8. ODEĆA

Bilo da putujete u Japan u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.

9. LOKALNA VALUTA

Zvanična valuta u Japanu je jananski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno.

Prema poslednjem kursu 1e = 125 jen, 1$ = 103 jen-a. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card a u bankomatima kartice sa oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.

10. STRUJA

Potrebno je poneti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Evropa 230V) . Adapter je sa 2 tanka pljosnata ulaza.