Bali putovanje

Putovanje na Bali je nikad bliže! Bali akcija ili Bali Ubud kombinacija. Izbor je na vama, a cena za Bali je neverovatna kao i samo ostrvo.

Java na zapadu i Lombok na istoku okružuju indonežanska provinciju sa središtem u Denpasaru, fascinantno ostrvo sa izobiljem pirinča, kokosove palme, kafe, kakaa i duvana… 

Fenomenalne plaže i neverovatna boja mora - destinacija Bali

Ostrvo Bali je jedno od 17.508 ostrva koje Republika Indonezija sa ponosom predstavlja.  Bilo je pod vlašću Holandije, sve dok ga tokom Drugog svetskog rata nisu zauzeli Japanci.  Ime ostva Bali znači i „Jutro sveta“, „Ostrvo bogova“ i  „Poslednji raj na zemlji“. 

Smešten u predelu ekvatora - stotine kilometara duge peščane plaže i veliki talasi, predstavljaju mamac za hedoniste i surf. U unutrašnjosti ostrva prelazićemo pirinčana polja, rečne brzake, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3000m, čekati izlazak sunca sa pogledom na vulkan Agung, zavlačiti u pećine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dve tektonske ploče, okruženih prelepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica čija pesma u kombinaciji sa mirisima ostrva čini da se osećamo kao u raju. 

Druželjubiv i prijatan narod čija kalendarska godina broji samo 210 dana, žive za ceremonije i proslave gde je balinežanski ples uvek u centru dešavanja. Raskošna hinduistička arhitektura gde svaka kuća poseduje sopstveni hram dekorisan šarenim reljefnim elementima i skulpturama odevenih u sarong dominiraju Balijem. 

Idemo na Bali putovanje nasmejani i dok posmatramo najlepše zalaske sunca Indijski okean nam daje mir. A gde je naskuplja kafa na svetu? Baš tu, na ostrvu Bogova.

Bali sezona je gotovo čitave godine i aranžman je pogodan i za putovanje sa decom. Krenimo zajedno u avanturu. 

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Iako je Bali prelepa i popularna destinacija za odmor, treba voditi računa od krađa. Svoje dragocenosti čuvajte i ne ostavljajte bez nadzora. 


1.  Seminyak plaža- 5 km duge zlatne plaže, bogate barovima i odličnim restoranima.
2.  NuaDua plaža- prelepa belo pudersata plaža je pogodna za porodice ali i za avanturiste koji žele da se oprobaju u nekom od vodenih sportova koje nudi upravo ova plaža.
3.Jimbaran Bay- je pogodna za ljubitelje morske hrane i zalaska sunca.
4.Plaža Amed- je pravo mesto za ljubitelje ronjenja i za istraživanje morskog sveta.
5.Bingin plaža-odlična je za surfere i sa boho energijom.


Preporučujemo Vam neke od sledećih mesta za masažu: 
-Carla spa Ubud 
-Midas spa Ubud

Oba salona se nalaze u centru Ubuda i u svojoj ponudi imaju tradicionalnu balinežansku masažu.

Cena masaže zavisi od vrste masaže i dužine trajanja, uglavnom se kreću u rasponu od 100 000-400 000 rp.


Lokalni br se moze pronaci u marketima mini mart,cirkle k . Zamolite radnika da Vam pomognu sa registracijom i aktivacijom broja. Cena lokalne kartice se kreće u rangu od 170 000-400 000rp.


Vaše putovanje planirajte tako da se datumi ne poklapaju sa praznikom Nyepi. U vreme tih dana je sve na Baliju, pa čak i aerodrom, zatvoreno. Uvek se prikladno oblačite, pokrivajući ramena i kolena, i ponašajte se na odgovarajući način tokom posete hramovima.


Od odeće vam savetujemo da poneste letnju odeću. Za ulazak u hramove je neophodno da imate sarang, posebne marame koje prekrivaju noge, važi i za muškarce i za žene. Možete ih nabaviti na Baliju.


Na Ubud Art Marketu možete pronaći prekrasne svilene šalove, ručno tkane torbe, košare ili kape i mnoge druge ručno rađene predmete.

Ako ste na odmoru na Baliju, Ubud Art Market je sjajno mesto za kupovinu suvenira koji ćete poneti kući.


Najbolje vreme za posetu Baliju je u periodu od juna do oktobra.


Na Baliju je najbolje zaustavljati taksi na ulici, ono što je važno jeste da se dogovorite za cenu pre nego što uđete u vozilo. Postoji mogućnost iznajmljivanja automobila i motora, s tim da cena rentiranja zavisi od perioda Vašeg putovanja. 


1. Bali swing
2.Padma resort
 3.Goe Gajah
 4.Monkey forest
 5. Bali bird park


1.  Potato Head Beach Club- Ovaj bar se nalazi  na bazenu pored plaže i  jedan je od najboljih dnevnih klubova Balija - postoje privatni kreveti, odlični kokteli, restoran i neverovatan pogled.
2.  Sky Garden- Prostran klub koji se nalazi u centru Kute. Ovaj klub sadrži više nivoa sa različitim tipovima muzike.
3.  Deus Ex Machina - Temple of Enthusiasm je chill mesto, sa odličnom hranom, muzikom i neobičnim koktelima. Nalazi se u mestu Cangg
4.  Pretty Poison- Klub gde možete da sedite i gledate nastup skejtera uz muziku koju pušta Dj. Ovo neobično mesto sa odličnom energijom se nalazi u Cnaggu.
5.  LXXY Bali- Glamurozni, visokoenergetski noćni klub u kome nastupaju poznati DJ-evi, nalaze se bife i terasa na krovu sa bazenom, nalazi se u Kuti.


1. Warung restorani na Baliju su svakako nešto što ne smete da zaobiđete. Mesta sa tipičnom lokalnom hranom i lokalnom energijom.

2. Jimbaran restoran je predivan restoran na plaži. Preporučujemo odlazak u večernjim satima kada je ovaj restoran posebnom osvetljen.

3. Beach bar La Brisa je idealno mesto za zdrav doručak i dobru kafu, ovaj restoran definitivno budi dobar početak dana.

4. Strawberry Fields je restoran koji ima raznovrsan meni i odlične voćne i alkoholne koktele.

5. La Plancha je pravo chill mesto na plaži sa šarenim lazy bag-ovim i suncobranima.   

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Bali

Indonezija

 • Glavni grad: Džakarta
 • Površina:1.904.569 km², od toga kopno 1.811.569 km²
 • Broj stanovnika: 260 miliona stanovnika (Bali oko 4 miliona stanovnika)
 • Stanovništvo: indonežanski narodi oko 80%, Malajci 3.7%, Kinezi 1.2%, ostali 15%
 • Jezik: indonežanski, engleski, malajski
 • Veroispovest:Islam 88%, Hrišćanstvo 8%, Hinduizam 2%, Budizam 1%, ostali 1% (Bali - Hinduizam 94%, Islam 5%)
 • Nezavisnost: 1950. godina
 • Valuta: Indonežanska rupija IDR – 1 EUR=16700 IDR
 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +7 (Džogžakarta), GMT +8 (Bali)
 • Viza: Državljanima Republike Srbije viza za ulazak na teritoriju Indonezije nije potrebna.
 • Klima: Klima u Indoneziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna najviša je 30-32C, najniža oko 22-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Glavna sezona za posetu ovih područja je od juna do septembra, ali se u vidu mora imati da se kiša može javiti i u bilo koje doba godine jer se radi o ekvatorijalnim područjima.
 • Hrana i piće:Tradicionalna ishrana obuhvata pirinač, nudle, piletinu, govedinu (Džogdžakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savetuje da proverite pre porudžbine. Ulična hrana se preporučuje (pre svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kafu ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi pirinča), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata sa barenim krompirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Indonezije, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Indonezija je bezbedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Džogdžakarti ili izlaska na Baliju. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gde je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odevanja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se leva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Takodje vole da kradu stvari od turista. Izbegavati kontakt očima sa majmunima.
 • Odeća: Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i kolena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj poneti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u saobraćaju poprilično haotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.
 • Suveniri:Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, kopi luvak kafu, Garam slatke cigare sa karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.