Bali

Bali

Putovanje na Bali nije bilo nikad bliže i lakše nego sa našim plemenom! 

Fascinantno ostrvo sa izobiljem pirinča, kokosove palme, kafe, kakaa i duvana u poslednje vreme privlači veliki broj naših turista. Ime ostrva Bali znači i „Jutro sveta“, „Ostrvo bogova“ i  „Poslednji raj na zemlji“. A kada ga budete posetili, uverićete se da je zaista tačan svaki epitet koji ponosno nosi pored svog imena. 

Ostrvo Bali je jedno od 17.508 ostrva koje Republika Indonezija sa ponosom predstavlja. Bilo je pod vlašću Holandije, sve dok ga tokom Drugog svetskog rata nisu zauzeli Japanci. Smešten je  u predelu ekvatora, a stotine kilometara dugih peščanih plaža i veliki talasi predstavljaju mamac za hedoniste i surfere. U unutrašnjosti ostrva prelazićemo pirinčana polja, rečne brzake, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3000 metara, čekati izlazak sunca sa pogledom na vulkan Agung, zavlačiti u pećine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dve tektonske ploče, okruženih prelepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica čija pesma u kombinaciji sa mirisima ostrva čini da se osećamo kao u raju. 

Druželjubiv i prijatan narod, čija kalendarska godina broji samo 210 dana, živi za ceremonije i proslave gde je balinežanski ples uvek u centru dešavanja. Raskošna hinduistička arhitektura je jasno izražena, a svaka kuća poseduje sopstveni hram dekorisan šarenim reljefnim elementima i skulpturama odevenih u sarong koje dominiraju Balijem. 

Letovanje na Baliju može biti izuzetno iskustvo, obogaćeno prelepim plažama, kulturom, prirodom i bogatim gastronomskim ponudama. Ostrvo se odlikuje impresivnim prirodnim pejzažima, uključujući vulkane, piramide od pirinčanih terasa, džungle i vodopade. Bali, takođe, nudi i  brojne avanturističke aktivnosti za posetioce svih uzrasta. Oprobajte se u surfovanju na talasima na plažama Kuta ili Uluwatu, uživajte u vožnji biciklom kroz piramide od pirinčanih  terasa u Tegallalangu, ili se prepustite belim vodama raftinga na reci Ayung.

Za vas smo pripremili čak 6 kombinacija aranžmana za Bali - Kružna tura gde boravimo u Ubudu i Legianu, kao i kombinacije sa Kuala Lumpurom, Singapurom, Lankavijem i Džakartom. Izbor je na vama, a cene za Bali su neverovatne, kao i samo ostrvo.

Krenimo zajedno na putovanje na Bali da otkrijemo gde je naskuplja kafa na svetu i kako se pravi, ali i da  upoznamo kulturu, religiju, život i običaje Balinežana kroz naše ture za ovo neverovatno ostrvo!

 

 

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Iako je Bali prelepa i popularna destinacija za odmor, treba voditi računa od krađa. Svoje dragocenosti čuvajte i ne ostavljajte bez nadzora. 


1.  Seminyak plaža- 5 km duge zlatne plaže, bogate barovima i odličnim restoranima.
2.  NuaDua plaža- prelepa belo pudersata plaža je pogodna za porodice ali i za avanturiste koji žele da se oprobaju u nekom od vodenih sportova koje nudi upravo ova plaža.
3.Jimbaran Bay- je pogodna za ljubitelje morske hrane i zalaska sunca.
4.Plaža Amed- je pravo mesto za ljubitelje ronjenja i za istraživanje morskog sveta.
5.Bingin plaža-odlična je za surfere i sa boho energijom.


Preporučujemo Vam neke od sledećih mesta za masažu: 
-Carla spa Ubud 
-Midas spa Ubud

Oba salona se nalaze u centru Ubuda i u svojoj ponudi imaju tradicionalnu balinežansku masažu.

Cena masaže zavisi od vrste masaže i dužine trajanja, uglavnom se kreću u rasponu od 100 000-400 000 rp.


Lokalni br se moze pronaci u marketima mini mart,cirkle k . Zamolite radnika da Vam pomognu sa registracijom i aktivacijom broja. Cena lokalne kartice se kreće u rangu od 170 000-400 000rp.


Vaše putovanje planirajte tako da se datumi ne poklapaju sa praznikom Nyepi. U vreme tih dana je sve na Baliju, pa čak i aerodrom, zatvoreno. Uvek se prikladno oblačite, pokrivajući ramena i kolena, i ponašajte se na odgovarajući način tokom posete hramovima.


Od odeće vam savetujemo da poneste letnju odeću. Za ulazak u hramove je neophodno da imate sarang, posebne marame koje prekrivaju noge, važi i za muškarce i za žene. Možete ih nabaviti na Baliju.


Na Ubud Art Marketu možete pronaći prekrasne svilene šalove, ručno tkane torbe, košare ili kape i mnoge druge ručno rađene predmete.

Ako ste na odmoru na Baliju, Ubud Art Market je sjajno mesto za kupovinu suvenira koji ćete poneti kući.


Najbolje vreme za posetu Baliju je u periodu od juna do oktobra.


Na Baliju je najbolje zaustavljati taksi na ulici, ono što je važno jeste da se dogovorite za cenu pre nego što uđete u vozilo. Postoji mogućnost iznajmljivanja automobila i motora, s tim da cena rentiranja zavisi od perioda Vašeg putovanja. 


1. Bali swing
2.Padma resort
 3.Goe Gajah
 4.Monkey forest
 5. Bali bird park


1.  Potato Head Beach Club- Ovaj bar se nalazi  na bazenu pored plaže i  jedan je od najboljih dnevnih klubova Balija - postoje privatni kreveti, odlični kokteli, restoran i neverovatan pogled.
2.  Sky Garden- Prostran klub koji se nalazi u centru Kute. Ovaj klub sadrži više nivoa sa različitim tipovima muzike.
3.  Deus Ex Machina - Temple of Enthusiasm je chill mesto, sa odličnom hranom, muzikom i neobičnim koktelima. Nalazi se u mestu Cangg
4.  Pretty Poison- Klub gde možete da sedite i gledate nastup skejtera uz muziku koju pušta Dj. Ovo neobično mesto sa odličnom energijom se nalazi u Cnaggu.
5.  LXXY Bali- Glamurozni, visokoenergetski noćni klub u kome nastupaju poznati DJ-evi, nalaze se bife i terasa na krovu sa bazenom, nalazi se u Kuti.


1. Warung restorani na Baliju su svakako nešto što ne smete da zaobiđete. Mesta sa tipičnom lokalnom hranom i lokalnom energijom.

2. Jimbaran restoran je predivan restoran na plaži. Preporučujemo odlazak u večernjim satima kada je ovaj restoran posebnom osvetljen.

3. Beach bar La Brisa je idealno mesto za zdrav doručak i dobru kafu, ovaj restoran definitivno budi dobar početak dana.

4. Strawberry Fields je restoran koji ima raznovrsan meni i odlične voćne i alkoholne koktele.

5. La Plancha je pravo chill mesto na plaži sa šarenim lazy bag-ovim i suncobranima.   

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Bali

Republika Indonezija je država je u jugoistočnoj Aziji. Obuhvata arhipelag od 13.466 ostrva i najveća je ostrvska država na svetu i po broju stanovnika i po površini. Najnaseljenija ostrva su Java i Sumatra, a najpoznatije i turistički najposećenije Bali. Bali predstavlja popularno turističko odredište, lokalno stanovništvo živi i radi od turizma, pored poljoprivrede, na Baliju je prisutan veliki broj hotela i letovališta, jer ostrvo posete milioni turista godišnje. Ostrvo je bogato ribom, pirinčem, kokosovom palmom, bananama, ananasom, kakaom, kafom, pamukom i duvanom, pa je to roba koju najviše izvozi.


 Površina: blizu 2 miliona km²

Broj stanovnika: 260 miliona

Glavni grad: Džakarta

Službeni jezik: indonežanski

Državno uređenje: Republika Indonezija

Vremenska zona: od UTC +7 do UTC + 9

 

USLOVI ZA ULAZAK U INDONEZIJU/ NA BALI

Državljanima Srbije za ulazak na Bali više nije neophodna vakcina.

 

VIZE

Državljanima Srbije neophodna je viza za ulazak u zemlju. Ona se dobija po sletanju na aerodrom (on arrival) i košta 35$. Za dobijanje vize neophodno je posedovati validan pasoš, koji mora važiti najmanje 6 meseci od momenta ulaska u zemlju. Takođe, od 14.02.2024. potrebno je platiti taksu za Bali u iznosu od 10$, a to je moguće izvršiti online na sledećem linku - taksa za Bali.

 

KLIMA

Indoneziju karakteriše ekvatorijalna klima, sa dva monsunska godišnja doba: vlažnim i suvim. Kišna sezona traje od oktobra do marta, a sušna od aprila do septembra kada je ujedno i najbolje vreme za posetu Baliju. Medjutim, budući da se radi o području oko ekvatora, kiše se mogu javiti u bilo kom period godine. Prosečna godišnja količina padavina u nizijskim predelima se kreće između 1.780 i 3.175 litara po kvadratnom metru, dok je u planinskim oblastima i do 6.100 litara po kvadratnom metru. Najviše padavina imaju planinski predeli, naročito zapadna obala Sumatre, zapadna Java, Kalimantan, Sulavesi i Papua. Vlažnost je velika u celoj zemlji, u proseku oko 80%. Promene temperature tokom godine su veoma male, a prosečna temperatura tokom dana je između 26 i 30 °C.

 

NAJBOLJE VREME ZA POSETU INDONEZIJE/BALIJA

Glavna turistička sezona za posetu je od juna do septembra. Osim pogodnih vremenskih uslova tokom ovih meseci, to je i period godišnjih odmora. Tada su cene smeštaja i avio karata najviše, a popunjenost najveća. Ukoliko Vaš idealan odmor zamšljate uz lepo vreme, manju gužvu i pristupačnije cene onda su maj, jun i oktobar idealni meseci za posetu. S obzirom da se danas klima svuda u svetu izmenila, ukoliko odaberete i neki od ostalih meseci u godini za posetu Baliju, to ne mora da znači ćete imati svakoga dana kišu, a toplo vreme Vam je svakako zagarantovano. 

 

NOVAC

Zvanična valuta je indonežanska rupija (IDR). Odnos eura je sledeći: 1€ = 114880 IDR. Bankomati postoje, ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za ulazak na teritoriju Indonezije, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

 

HRANA I PIĆE

Tradicionalna ishrana obuhvata pirinač, nudle, piletinu, govedinu (Džogdžakarta), svinjetinu (Bali) povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savetuje da proverite pre porudžbine. Ulična hrana se preporučuje (pre svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja). Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte kopi luvak kafu, ali i domaće alkoholno piće Arak, pivo Bintang. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati nasi kampur, nasi goreng (na bazi pirinča), mie goreng (na bazi nudli), gado gado (salata sa barenim krompirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina). Običaj je ostaviti bakšiš u restoranima.

 

SIGURNOST I BEZBEDNOST

Indonezija je bezbedna destinacija, ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Posebno obratiti pažnju na stvari prilikom večernjeg šetanja po Džogdžakarti ili izlaska na Baliju. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gde je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odevanja. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu! U svakodnevnom životu najviše se koristi desna ruka, jer se leva smatra nečistom. Ne okretati stopala ka drugim ljudima. Obavezno voditi računa o majmunima, može ih biti svuda, nisu agresivni ali vas i u igri mogu ogrebati. Takodje vole da kradu stvari od turista. Izbegavati kontakt očima sa majmunima.

 

ODEVANJE

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zbog aviona, ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i kolena. Preporuka je da sa sobom ponesete maramu ili da na samoj destinaciji kupite sarong (tradicionalni komad odeće) koji ćete vezivati oko struka prilikom ulaska u hramove.

 

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJE

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.  Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi i internet generalno dobro funkcioniše. 

 

SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, kopi luvak kafu, Garam slatke cigare sa karanfilićem, začine, čajeve, statuice hindu božanstava... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.

OSTALO

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Ukoliko se odlučite morate biti izuzetno oprezni jer je stanje u saobraćaju poprilično haotično. Druga opcija je iznajmljivanje auta i vozača.