Čad

Čad

Dobrodošli u čarobni Čad - biser centralne Afrike!


Jungle pleme vas vodi na nezaboravno putovanje u Čad, zemlju bogatu kulturom, istorijom i prirodnim lepotama. Sa svojim raznolikim pejzažima, od pustinjskih oaza do bujnih savana i prelepih planinskih lanaca, Čad nudi jedinstveno iskustvo za svakog putnika.


Za ljubitelje avanture, Nacionalni park Zakouma je pravo blago Čada. Ovaj park dom je raznovrsnom divljem životu, uključujući slonove, lavove, žirafe i retke vrste ptica. Vožnja džipom kroz ove netaknute predele pružiće vam nezaboravan susret sa divljom prirodom.


Za one koji vole istoriju i kulturu, grad Ndžamena nudi bogato nasleđe sa svojim arheološkim nalazištima i muzejima. Posetite Nacionalni muzej Čada i istražite artefakte koji svedoče o bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu ovog fascinantnog regiona.


Ne propustite priliku da istražite i čudesno jezero Čad, jedno od najvećih slanih jezera na svetu. Ova prirodna oaza privlači ptice selice i pruža neverovatan prizor koji ostavlja bez daha.
Planirajte svoje putovanje u Čad sa Junglom i doživite nezaboravnu avanturu u srcu Afrike. Naša ekipa će vam pomoći da isplanirate svaki detalj vašeg putovanja kako biste maksimalno uživali u svakom trenutku.


Započnite svoje putovanje u Čad danas! Kontaktirajte nas i doživite čuda ovog tajanstvenog afričkog dragulja.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Čad

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Ndžamena

Površina: 1.284.000 km²

Broj stanovnika: oko 15 miliona

Jezik: francuski i arapski

Veroispovest: 57% muslimani, katolici 14%, ostatak pripadnici tradicionalnih religija

Nezavisnost: 1960

Valuta: CTA franc

 

2. VIZE:

Državljanima Republike Srbije je potrebna viza za ulazak u Čad. Viza za Čad se izdaje u ambasadi u Briselu.

Potreban je popunjen obrazac za vizu u 2 primjerka sa http://ambassade-du-tchad.be/service-visa/, rezervacija hotela, povratna ili tranzitna karta, dokaz o uplati naknade za vizu.

Cena: 100€

 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+1.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Čad je neophodno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Čad je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o dzeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe. Treba izbegavati odlaske u udaljena ruralna područja.

Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

 

6. KLIMA

Tokom dana temperatura je obično 30-40 °C, a kasno uveče i rano ujutru se spušta do 20-30 °C. Klima je tropska i pustinjska.

Sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. . Sušni period traje od oktobra do marta, a kišni traje od juna do avgusta, iaku sui padavine retke.

 

7. HRANA:

Ishrana se uglavnom sastoji od svežeg voća i povrća, kao i tradicionalnih supa i čorbi. Za ručak i večeru u Čadu se obično servira meso (piletina, govedina, ovčetina), ali i riba i vegeterijanska jela.

Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane).

 

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zbog aviona ali i mogućnosti da temperatura opadne.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je Centralno Afrički frank.

1eur = 655 CAF, 1$ = 610 CAF.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

 

10. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odeću i materijale, otirače i košare napravljene od autohtonih vlakana, predmete i skulpture od drveta, čaj, kafu, tradicionalnu muziku, nakit.