Kazahstan

Kazahstan

Krećemo na putovanje u zemlju, čije ime u prevodu znači Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. 

Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, glavni grad je Astana, urban grad futurističkih građevina. Postojbina je: jabuka, snežnih leoparda i neobičnog jezika – kazaškog, koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika

Život u Kazahstanu je raznovrsan, naseljava ga preko 120 naroda, koji uglavnom žive u tradicionalnim kućamajurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje

Boje, mirisi, ukusi, kuvana ovčetina, med i kavijar, sunce i sneg probudiće sva Vaša čula! 

Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobičnih zemalja i divnog naroda će Vas potpuno opustiti i uživaćete sigurno u svakom danu ove avanture. 

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kazahstan

Opšti podaci: u prevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snežnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika.

Glavni grad: Astana

Površina: 2.724.900km²

Broj stanovnika: 18.5 miliona stanovnika

Stanovništvo: Kazahstanci 63.1%, Rusi 23.7%, Uzbeci 2.9%, Ukrajinci 2.1%, Tatari 1.3%, Nemci 1.1%, ostali 5.8%

Jezik: kazahstanski i ruski

Veroispovest: muslimani 70%, hrišćani 26%, ateisti 3%, ostali 1%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Tenga KZT – 1 EUR=390.5 KZT

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati i menjačnice postoje. Kartice možete koristiti ali se ne treba oslanjati na njihovu upotrebu. Preporuka je plaćanje gotovinom i to isključivo lokalnom valutom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Ukoliko sa sobom nosite dolare, bolje je da budu što skorijeg datuma. U menjačnicama uglavnom menjaju cele novačanice bez vraćanja kusura u eurima ili dolarima, tako da je preporuka da sa sobom ponesete sitnije apoene.

Vremenska zona: GMT +6

Viza: Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Kazahstana. Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno.

Klima: Severni delovi imaju kratka leta i duge hladne zime sa temperaturama do -40C, dok je situacija u južnim predelim obrnuta. Uopšteno tokom godine jako je malo padavina. Leto traje od sredine maja do sredine septembra, vrelo je, suvo, sa temperaturama do +35/+40C. Zima počinje polovinom novembra i traje do aprila. Hladno je i suvo, takodje. Najbolji period za posetu je tokom proleća i jeseni.

Hrana i piće: Specijalitet su kobasice od konjskog mesa, kazy i shuzhuk. U ishrani se koristi i ovčetina kao i razne vrste kuvanog mesa. Gradovi su su ugavnom skupi. Osim navedenog, uživaju u raznim varijantama fermentisanog mleka, ayran, shalap, koumiss...

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kazahstana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Kazahstanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vreme menja. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kazahstanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira ptrporučuju tradicionalnu odeću i materijale, svilu, keramiku, ručne radove, staze, čokoladu Kazakhstan, igračke Bal Bala, med, kavijar.