Sankt Peterburg - Prozor carstva ka zapadu

Sankt Peterburg je zasigurno jedan od najlepših gradova Evrope koji je nastao u mašti ruskog Cara Petra Velikog, a koga je ruski narod izgradio mukotrpnim radom. On je u svojoj mladosti putovao kroz Evropu, ali ne kao car, već kao običan čovek, jedno vreme čak radivši i u amsterdamskim brodogradilištima. Tokom svojih putovanja stvorio je ideju o jednoj novoj Rusiji koja će biti okrenuta ka Evropi. Sankt Peterburg je upravo trebalo da predstavlja prozor carstva ka zapadu. Ovaj grad je mešavina Pariza, Amsterdama i Venecije sa neverovatnim ruskim duhom. Iako ga zbog estetike mnogi nazivaju gradom muzejom, on to nije, jer uz lepotu nudi i neobičnu toplinu. Nijedan čovek nikada neće odrediti koje su njegove najlepše ulice, mostovi, palate, ni zgrade, ali se može odrediti par stvari na kojima se ovaj grad temelji. 

Dvorski kompleksi

Za vreme Ruskog Carstva palate su se u petrogradu gradile gotovo na svakom koraku. Članovi Carske porodice su poklanjali dvorove svojim ljubavnicama i prijateljima, trgovci su zidali svoje dvorove kako bi se približili Caru. Zidani su brojni državni fakulteti. Ipak, nikada niko nije uspeo da dostigne tri carske palate i jedno utvrđenje, a to su Peterhof, Ekatarinin dvorac, Petropavlovska tvrđava i Zimski dvorac, danas poznatiji kao Ermitaž, muzej sa najvećom kolekcijom umetnina na svetu.

Pisci

Sankt Peterburg je grad pisaca. Nemoguće je nabrojati sve pisce koji su ovde živeli i stvarali. U ovom gradu su i Jesenjin i Majakovski oduzeli sebi živote. Najveći ruski pisac svih vremena – Puškin je primio svoj presudni hitac u šumi kraj Crne reke. Veliki Dovlatov je verovatno posetio svaku birtiju u Lenjingradu pre svog bega u Ameriku. Ipak, nijedno slavno ime ne govori tako snažno Sankt Peterburg kao Dostojevski. On je simbol ovog grada i do danas je deo njegovog duha. Ako se šetate zabačenim ulicama, vrlo često će se videti ploče po kućama na kojima piše ista stvar – da je u njima živeo Dostojevski. Mogu se naći detalji svih njegovih romana, čak se može prošetati istim putem kojim je šetao Raskoljnikov pre famoznog ubojstva zelenašice.

Kanali i Neva

Petar Veliki je hteo da njegov grad liči na Amsterdam i da nauči Ruse na vodu. Zbog njegove zamisli u Sankt Peterburgu danas postoji preko 340 mostova koji se protežu preko predivnih kanala i reke Neve. Ti mostovi su još jedna od čari ovog grada. Njihovi božanstveni ukrasi i ograde inspirišu svakoga, kao i nekadašnje peterburške pisce. Na reci i kanalima se nalaze velelepne crkve kao što je čuvena crkva Spasenja na Krvi, jedna od najlepših u čitavoj rusiji. Ipak, posebna stvar je i dizanje mostova na Nevi koje se dešava svake večeri od njihovog podizanja kako bi prošli teretni brodovi.

Nevski prospekt

Nevski prospekt je zasigurno najpoznatija ulica u čitavoj Rusiji. Možda bi najbolje poređenje za nju bila pariška Jelisejska polja. U njoj se nalazi sve počinje božanstvenom Lavrom Aleksandra Nevskog, a završava se Ermitažom i izlazom na Nevu, presecaju je kanali, a sa obe strane se nalaze brojne palate i veličanstvene crkve, kao što je Kazanska katedrala. Uz nju su podignuta neka od najboljih ruskih pozorišta i baleta. Ako bi se tražio centar Sankt Peterburga to je zasigurno Nevsk prospekt čitavom njegovom dužinom od 4,5 kilometara.

Parkovi

Neki od najuređenijih i najlepših parkova na svetu su upravo u Sankt Peterburgu, a parkova u Sankt Peterburgu ima mnogo. Nemoguće je odrediti koji je najlepši. Neki od njih su uređeni u francuskom stilu, neki u engleskom, a neki opet u nizozemskom. Kada se uđe u park Nova Holandija ima se osećaj kao da niste u Sankt Peterburgu, već negde u Amsterdamu ili Utrehtu. Šetnja nekom od mnogobrojnih zelenih površina u kulturnoj prestonici Rusije je neizbežna, tim pre što su upravo tim parkovima šetali ruski carevi nekad sa svojim ženama, a nekad sa ljubavnicama. 

Marko Jovanović