Kirgistan

Ako Vas put nanese  Centralnu Aziju, nezaobilazno mesto je svakako i Kirgistan

Najosunčanijih zemalja na svetu sa skoro 250 sunčanih dana godišnje, poznatija je i kao ˝Švajcarska Centalne Azije˝, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. 

Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina.

Ukoliko želite da iskusite život u Kirgistanu onda nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom, koje jede na prostirci na podu a neizostavni deo svake trpeze su konjsko meso i kobasice kao i slasni med koji se jede u velikim količinama. Od pića ćemo probati kymyz (fermentisano kobilje mleko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda.

Putovanjem kroz Kirgistan u sećanju će Vam svakako ostati, pored hrane, kulture, bogate istorije i prelepe jurte – tradicionalni šatori, kao i spektakularni pejzaži i neverovatne prirodne lepote, planine, polja, vrhovi, lednici, jezera, konji, orlovi, tradicionalni plesovi i izvornost i čitoća svega oko Vas. 

Kada sagledate sve ovo upoznaćete i dušu Kirgistana, slobodnu kao soko, čistu kao netaknuta priroda, obavijenu muzikom, neverovatnim ukusima kao i osmesima naroda!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kirgistan

Opšti podaci: poznatiji kao Švajcarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESKO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela leta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.

Glavni grad: Biškek

Površina: 199.951 km²

Broj stanovnika: oko 5.8 miliona stanovnika

Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%

Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski

Veroispovest: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS

Za potrošnju u Kirgistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +6

Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Kirgistana i može se dobiti u elektronskom obliku. Cena vize je 70$. Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Kirgistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

Klima: Klima je raznovrsna, od subtropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predelima do -27C u planinama. Tokom leta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Oš. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolji period za posetu je tokom proleća i jeseni.

Hrana i piće: U tradicionalnoj ishrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mesa. Takođe konjsko meso se koristi dosta u israni i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav, laghman knedle, testenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju da konzumiraju med. Od pića treba probati kymyz (fermentisano kobilje mleko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vreme menja. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte ali i kuće lokalnog stanovništva, potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kirgistau ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, ručno rađene ćilime i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmeti za ljubitelje sokolova, muzički instrumenti...