Skulpture Barselone

 

Barselona je veliki grad Španije koji obiluje umetničkim delima i razmeće se mnogim arhitektonskim ostvarenjima. Sigurno jedna od najznačajnijih  ličnosti za Španiju, a pogotovu za ovaj grad jeste- Antoni Gaudi. Obilazak Barse uz priče koje nam približavaju grad svodi se na pominjanje ovog zvučnog imena u malte ne svakoj priči o svakom kutku ovog mesta.

Kako je Barselona grad koji može da se pohvali bogatom istorijom, tako nosi i epitet veoma moderne i urbane turističke destinacije. Koliko god puta je posetili, otkrićete neki novi detalj koji će Vas kupiti i učiniti mesto omiljenim za stalni povratak. Predstavljamo Vam par modernih spomenika Barselone, ovoga puta ne Gaudijevih dela:

Pri ulasku u grad, kako se približavamo centru i Rambli, u Staroj luci prvo što će nam pored palmi i mora ukrasti pažnju jeste velika statua ženskog lica. Odrađena je u POP ART stilu i definitivno najavljuje urban grad koji nas prihvata u goste. Tvorac je Roj Lihtenštajn. Stvorio ju je za Olimpijadu 1992. godine vrlo hrabro koristeci Trenkadis tehniku (lomljeno staklo) i izuzetno jarke boje. Dok nije stigla u luku, prvobitno je planirana da bude u planinama.

(Trenkadis se može primetiti u celoj Kataloniji)

Još jedno veliko ostvarenje nastalo zahvaljujući Olimpijskim igrama je „Frank Gehry’s Fish“. Skulptura sačinjena od stakla koja je zaštitni znak grada kao bilo koje Gaudijevo delo. Prvenstveno je dizajnirana od strane Gehrys & Associates koristeći kompjuterskii dizajn. Zahvaljujući originalnosti i kombinovanju staklenih delova, ona savršeno reflektuje sunčevu svetlost i reprezentuje moderan početak Barse od perioda Olimpijskih igara. Daje posebnu važnost plažama i produženom delu Barselone, delove Bogatel, Nova Icaria i Mar Bella.

Okrug Rambla de Raval je svojevremeno pao u senku usled promocije ostalih delova Barselone. Kako bi se pražnja skrenula i na ovaj prelepi predeo, smeeštena je velika skulptura crne, bucmaste macke nazvana The Raval Cat. Napravljena je od strane Fernnanda Botero. Prošla je gotovo ceo grad i konacno se nastanila u Rambli Raval da odmori. Omilljeno je mesto dece koja se neumorno penju po nogama mace i pokušavaju da osvoje skulpturu. A Takođe se koristi kao mesto za sastajanje. U Barsi se „kod Konja“ obavezno menja u „kod Mačke“.

Poznati umetnik Miro je koristio pomenutu tehniku Trenkadis da stvori još jedno genijalno delo i nazvao ga je The Dona I Ocell, ili u prevodu Žena sa pticom.  U parku Žan Miroa je smeštena u blizinii Placa Espanya.

Port Vell, ili Stara luka kao da je magnet za neobičnu umetnost. Tu je smeštena još jedna zanimljiva statua dzinovskog Jastoga. Napravljena od strane španskog umetnika Javier Mariscal-a. Deset metara dugačka skulptura od fiberglasa prvenstveno je bila dekoracija restorana sa morskim plodovima, a zatim je odkupljena od strane grada, renovirana i promoviše Barselonu na fanki način.

Ivana Aranđelović