Zanzibar putovanje

Sinonim za raj ili hedonizam – ostrvo Zanzibar.  Ostrvo začina je tropsko ostrvo na koje su kroz svoju istoriju uticaj imale persijska, arapska, portugalska i britanska kultura. Zanzibar  je služio kao mesto za predah trgovačkih putnika na relaciji Evropa-Indija.  

Mirisi cimeta, vanile i kakaoa vladaju ovim ostrvom. Morski plodovi su vam uvek na dohvat ruke, a priroda, vodeni i podvodni svet koji vas okružuju su fascinantni. Zanzibar je pre svega ostrvo divnih, nasmejanih i neverovatno opuštenih i usporenih ljudi. Sve je u osmehu, i sve što poželite kroz osmeh ćete i dobiti, ali ne zaboravite, i vi ste ti koji treba da budete nasmejani.  

Kada dođete ovde, zaboravite na sve, samo se opustite i prepustite čarima ove daleke destinacije, zvucima talasa, toploj vodi okeana, prašnjavom snežno belom pesku, zvucima prirode i nemojte da vas uplaši po koji jak i tup zvuk, to je samo udarac kokosa o pod i još par trenutaka do potpunog uživanja.  

Posebnu čar ima glavni grad Stone Town, košnica koja nikada ne spava, gde je sve drugačije, ubrzano, živahno, šareno i potpuno opčinjavajuće. Grad od nekih 100.000 stanovnika, kolevka kulture i vekovne tradicije, grad brodova i raskošnih palata, grad arapskih utvrđenja i britanskih vila, sve jedno uz drugo, načičkano uz obalu Indijskog okeana. Neizostavne znamenitosti ovog šarmantnog gradića su kuća Fredija Merkjurija ( Freddie Mercury), Arapska tvrđava, Kuća čuda i, naravno, lokalna pijaca začina.  

Na severu ostrva nalaze se najlepše plažeKendva i Nungvi, a tu je i biser istoka, mesto Pađe, gde se možete oprobati u kajt surfing. Posebnu draž ima i mesto Mićamvi u kojem se nalaze poznati restoran The Rock i naša omiljena chill zona – Kae funk beach bar. Čekamo vas u raju!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Zanzibar je bezbedno ostrvo preko dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima, vole da se druže i upoznaju nove ljude. Šta više, većina lokalaca je spremna da vam sama pomogne oko bilo čega, ne tražeći ništa za uzvrat. Iako su lokalci generalno druželjubivi i predusretljivi, treba uzeti u obzir da se ipak na Zanzibaru neguje tradicija trgovanja i cenkanja. U uskim i isprepletanim ulicama Stone Town-a postavljene su suvenirnice, tezge i prodavnice raznih artikala, te šetnja kroz njih može da predstavlja problem pojedincima koji nisu navikli na svet trgovine koji je poznat u islamskom, a naročito arapskom svetu. Pojedini trgovci su jednostavno previše uporni u nameri da prodaju svoje artikle turistima. Situacija je malo drugačija noću. Preporučljivo je kretati se u grupi kada padne noć. Iako je sve relativno bezbedno, a u gradu je takođe postavljen video nadzor, ne treba rizikovati. Noćni život privlači razne profile ljudi, što lokalaca, što stranih turista, te se preporučuje oprez kada se odlazi u noćni provod.


Vakcina protiv žute groznice nije više obavezna, ali ako ste vakcinu svejedno primili, ponesite potvrdu sa sobom. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Viza se dobija na aerodromu na Zanzibaru kada sletite. Za vizu za Tanzaniju potrebno je poneti dve fotografije 3,5 x 4,5 sa belom pozadinom i po 50 dolara (novčanice novijeg datuma, posle 2006. godine). Što se fotografija tiče, nekada ih traže prilikom dobijanja vize, nekada ne, ali je bolje imati ih kod sebe za svaki slučaj. Veoma je važno da kod sebe imate platnu karticu kojom biste mogli platiti vizu na aerodromu, jer se često dešava da je to jedina opcija.


Najbolje vreme za posetu Zanzibara je tokom čitave godine, izuzev perioda između marta i maja, kada je kišna sezona. 


Na Zanzibaru pažnju treba obratiti na ulične prodavce koji često mogu da budu naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su da neumorno prate turiste, što može nekome da bude neprijatno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i radi kao obezbeđenje pri hotelima I suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima interesantno ako se oblače kao Masai ratnici, ali se iza te njihove persone neretko kriju loše namere prema turistima I često pokušavaju da prodaju ilegalne supstance. Svako korišćenje supstanci je zakonski zabranjeno I treba izbegavati bilo kakve ponude.


Zanzibar je država u kojoj živi preko 90% muslimimanskog stanovništva. Obzirom da je u pitanju letovalište, lokalno muslimansko stanovništvo ne pravi problem oko načina odevanja, naročito ne turista. Poprilično su liberalni po pitanju oblačenja, naročito u Stone Town-u, koji je i najpopularnija turistička destinacija na Zanzibaru. Preporučljivo je da se prilikom pešačke ture i obilaska Stone Town-a, pristojno obučemo, s obzirom da se obilazi Hindu hram, kao I Anglikanska katedrala I nekadašnja tržnica robova. S tim u vezi, iz pijeteta i poštovanja prema žrtvama, treba se pristojno obući. Međutim, ko želi da se upusti u istraživanje šireg područja grada, neka se obuče pristojno i neka vredne stvari ostavi u sefu smeštaja ili kod osobe od poverenja. 

Takođe preporučujemo  da se ponesete patike za ježeve i korale kada je izlet Stone Town i Prison Island u pitanju, jer ima morskih ježeva na plaži ostrva gde se nalazi zatvor. Takođe se savetuje da se patike za ježeve ponesu kada se ide na izlet Plavi safari. Na izletu je oseka neobično jaka, voda može da se povuče I više stotina metara, otkrivajući tanak sloj morske trave I kamena, gde morski ježevi žive. Teško ih je ugledati pa se potrebno poneti patike protiv morskih ježeva ili deblje papuče/japanke. Ukoliko I dođe do uboda, nije ništa strašno. Bodlje morskih ježeva nisu otrovne, a posle nekog vremena same izađu iz kože.


Najveći izbor suvenira nalazi se u ulici Gizenga u Stone Town-u.  Gizenga se spaja sa ulicom Kenyatta, koja je glavna ulica u Stone Town-u i nalazi se nedaleko od glavne pošte i kuće Fredija Merkjurija, tako da se lako nalazi. Duž te ulice postoji veliki broj suvenirnica, koje su načičkane jedna dod druge. U takvim radnjama obavezno je cenkanje tako da pored novca, treba se naoružati i strpljenjem, jer cenjanke može da potraje. Cena suvenira u Stone Town-u je neobično visoka za standarde Zanzibara, neko bi čak rekao da su cene poprilično evropske. To je i logično, s obzirom da suvenire uglavnom kupuju turisti. Jeftiniji suveniri mogu se kupiti na izletu Blue safari, na ostrvu koje se zove Kwale, koje se posećuje na tom izletu. Suveniri mogu biti duplo, a neretko, i tri puta jeftiniji nego oni u gradu. Obično se od suvenira kupuju magneti u obliku Masai ratnika, raznobojne marame i šalovi sa arapskim I afričkim motivima, tabla za Bao šah ili ( swahili šah), tradicionalna Masai  odeća, afričke maske i totemi, slike sa prizorima iz safarija, afričkog svakodnevnog života itd.


Iako je u pitanju afrička zemlja, Zanzibar je sa turstičke tačke gledišta skup u odnosu na standard stanovnika koji na Zanzibaru žive. Naročito kada je u pitanju restoran The Rock, gde je za obrok potrebno odvojiti u proseku između 20 i 30 dolara. Hrana u restoranima u Stone Town-u takođe se kreće između 5 i 20 dolara po obroku, dok se cene pića u restoranima I klubovima kreću između 2 i 10 dolara, u zavisnosti od vrste pića. Za Zanzibar je preporučljivo imati minimum 20 dolara dnevno, a za potpuni užitak i bezbrižno trošenje prepručuje se 50 dolara dnevno. Zlatna sredina bila bi 30 do 40 dolara za trošak po danu.


Lokalni broj može da se kupi na improvizovnim trafikama koje se nalaze u  glavnoj ulici Kenyatta u  Stone Town-u, ili u posebnim prodavnicama sa opremom za mobilne telefone, gde se obično prodaju sim kartice za telefone (Zantel, Tigo…). Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva (inostranih ili lokalnih).


Zanzibar je ostrvo pre svega za opuštanje i uživanje na plaži. Filozofija života meštana može se svesti na dve reči – hakuna matata, što može da se prevede kao ,,nema problema”. Kod lokalaca je sve hakuna matata i sve je lagano i spontano. Tako se može definisati i noćni život Zanzibara. Ako izuzmemo Full moon žurku, koja se organizuje u Kendwi, selu na severu ostrva, Zanzibar ne može da se pohvali noćnim provodom kakav postoji u Evropi.  Najveći izbor klubova je u Stone Town-u i to čak četiri noćna kluba!

 • 1. Taperia
  Restoran/klub gde obično počinje izlazak u Stone Town-u. Često se održavaju uživo svirke lokalnih bendova I savršena je priprema za dalji provod. Obično kreće okupljanje u Taperiji oko 20:30h i traje do 23:00h ( vikendom I do 01:30)
 • 2. 6 Degrees South
  Ako niste znali, Zanzibar se nalazi 6 stepeni južno od Ekvatora. Ukoliko i po dolasku na Zanzibar zaboravite gde se nalazi ostrvo, tu je klub 6 degrees south da vas podseti. Obično je ovaj klub sledeća stanica, nakon što se Taperia isprazni. Nalazi se na samoj obali, nedaleko od čuvenog hotela Africa House i okuplja mahom turiste. Često se održavaju karaoke večeri u klubu.
 • 3. Tatu
  Ukoliko se neko previše izblamirao pevajući karaoke, utočište može da pronađe u diskoteci Tatu. Nalazi se odmah prekoputa diskoteke 6 Degrees South. Ovo mesto okuplja lokalce i turiste podjednako i odlično je mesto noćne ptice jer žurke traju do ranih jutarnjih sati, budući da je poslednja stanica u začaranom trouglu klubova u Stone Town-u.
 • 4. Bwawani
  Samo za vas koji ste spremni za izlazak do jutarnjih sati. Žurka u ovoj diskoteci kreće tek kada se isprazne svi pomenuti klubovi u Stone Town-u, što je obično negde oko 01:30 – 02:00h ujutru. Do diskoteke se stiže taksijem, koji košta 7000TSH ( oko 3 dolara).
 • 5. Red monkey lodge
  Za sve ljubitelje žive svirke Zanzibar krije mesto gde uživo možete čuti najbolje afro beat-ove, a nalazi se u mestu Đambijani, na istočnoj obali. Istočna obala je poseban dragulj Zanzibara koji svakako preporučujemo za obilazak.

Po noćnom provodu poznat je i Nungvi gde na samoj plaži postoji veliki broj beach barova/restorana, klubova i diskoteka ( Cocobello, Gerry’s, Istanbul, Cholos…) dok se u resortu Kendwa rocks često održavaju Full moon žurke koje traju do ranih jutarnjih sati.


Ukoliko imate slobodnog vremena, a želite da iskusite kako se lokalci kreću po ostrvu, onda svakako treba probati vožnju u lokalnom prevozu koji se zove dala dala. U pitanju je omanji kombi, sa krovom ili bez krova koji je pravljen za najviše deset osoba, ali prevozi prosečno 30-ak osoba. Ovo je najzastupljeniji vid prevoza na Zanzibaru i svi stanovnici Zanzibara preferiraju ovaj vid prevoza. Jeftin je čak i za njihove standarde, ali je, naravno, kvalitet prevoza dosta nizak.Ovakvim prevozom, čitavo ostrvo se može obići za 20-ak dolara. Svakako je drugačiji u odnosu na bilo šta na šta smo mi navikli. Naravno, ko želi da se vozi dala dalom ide na sopstvenu odgovornost. Često se kvare zbog opterećenja, a dešava se da policija zaustavi one koje smatraju da su previše opterećeni. U tom slučaju, vozač staje pre policijske kontrole i izbacuje polovinu ljudi iz prevoza, kako bi prošao kontrolu. Najsigurniji vid prevoza je ipak taksi. Taksi je dostupan gotovo u svakom trenutku, ali su cene daleko više nego za dala dalu. Sa jednog na drugi kraj ostrva taksisti voze obično za 30 do 50 dolara, a može se iznajmiti vozilo sa vozačem  i cena se kreće između 50 i 80 dolara.


Stone Town nema klasične plaže. Makar ne one koje su isključivo za kupanje. Kupanje je moguće i u Stone Town-u, ali treba imati u vidu da je Stone Town pre svega aktivna luka, sa dugom tradicijom ribarenja I moreplovstva. Estetski plaže nisu najlepše, ali su odlična opcija za osvežavanje nakon celodnevnog izleta. Najbolje plaže nalaze sa na mestima koja su predviđena planom i programom. U pitanju su plaže u Kendvi I Nungviju na severu ostrva, koje su najbolje za kupanje, zatim plaže u Pađeu I Mićamviju, koje su odlične i za kupanje i za uživanje/sunčanje/slikanje. Takođe je kupanje predviđeno i na izletu Plavi safari.


U zavisnosti od vrste masaže, cene se kreću između 20 i 50 dolara. Postoje brojni lokali u Stone Town-u, Kendvi i Nungviju koji pružaju usluge masiranja.


Od hrane preporučujemo probu lokalnu brzu hranu koja se svake večeri priprema na dokovima Stone Town-a. Kada padne noć, u delu grada koji se zove Forodani, zbog istoimenog vrta, iznose se tezge i počnje priprema raznolike brze hrane. Izlazak na Forodani je zaista poseban doživljaj. Čitav grad noću dobija posebnu boju i šarm, čemu doprinose i lokalci koji se u velikom broju okupljaju u vrtu, koji važi za mesto sastajanja, druženja i neobaveznog ćaskanja do duboko u noć. Naravno, svu hranu treba probati na sopstvenu odgovornost. Iako je sve lepo pripremljeno i ukusno, lokalci su jednostavno navikli na takvu vrstu hrane, dok kod turista degustacija lokalne hrane potencijalno moze dovesti do stomačnih problema. Za one hrabre i dobro naoružane aktivnim ugljem i probioticima, preporučuju se lignje, jastozi, šavarma, pileći/goveđi ražnjići, Zanzibar pica… Ko želi da istražuje lokalnu kuhinju, preporučuje se restoran Lukman, nedaleko od Anglikanske katedrale. Lukman važi za restoran koji najbolje priprema lokalnu hranu ,,Walinyama'' i ,,Walikuku'', odnosno, govedina sa pirinčem i piletina sa pirinčem u posebnom sosu od povrća ili voća. Takođe pravi odličan ,,Chipsimayai''. Naziv jela je komplikovan, ali je u pitanju jednostavno pripremljena hrana, krompir sa kajganom koja se služi sa salatom od povrća. Za one koji ne žele da eksperimentišu, preporučuju se brojni restorani, sa evropskom kuhinjom, koji se nalaze u Stone Town-u, Kendvi i Nungviju.


1. The Rock restoran
2. Mićamvi zaliv
3. Sukovi u Stone Town-u
4. Kajt surfing na plaži u Pađeu
5. Zalazak sunca u Kendvi

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Zanzibar

1. OPŠTI PODACI:

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Veroispovest: 99%  muslimanskog stanovništva

 

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Što se fotografija tiče, nekada ih traže prilikom dobijanja vize, nekada ne, ali je bolje imati ih kod sebe za svaki slučaj. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 meseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi pasoška kontrola i dobija viza za Zanzibar, bez doplate. Sve navedeno važi za državljane Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, ali je neophodno proveriti vizni režim za Tanzaniju u matičnoj ambasadi.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Takođe ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju pasoša (za svaki slučaj)

Može se dogoditi da Vam umesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće dešava ako putujete direktno na Zanzibar).

 

3. VREMENSKA ZONA je GMT +3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Tanzanije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na letnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak na Zanzibar.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o vome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da zante da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Tanzanija i Zanzibar su bezbedne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zanzibar je bezbedno ostrvo u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Noću je preporučljivo kretati se u grupi. Lokalci su izuzetno prijateljski nastrojeni prema turistima i vole da se druže i upoznaju nove ljude. Šta više, većina lokalaca je spremna da Vam sama pomogne oko bilo čega, ne tražeći zauzvrat ništa.  Pažnju treba obratiti na ulične prodavce koji često mogu da budu naporni u želji da prodaju suvenire. U stanju su da neumorno prate turiste, što može nekome da bude neprijatno. Na Zanzibaru postoji Masai manjina, koja uglavnom drži do sebe i rade kao obezbeđenje pri hotelima i suvenirnicama. Pojedini lokalci su shvatili da je turistima interesantno ako se oblače kao Masai ratnici, i često pokušavaju da prodaju ilegalne supstance. Svako korišćenje opojnih supstanci je zakonski zabranjeno i treba izbegavati bilo kakve ponude. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

*Počev od 01.06.2019. svi putnici koji putuju u Tanzaniju ne smeju sa sobom imati bilo kakve plastične kese, jer se od ovog datuma primenjuju velike novčane kazne za kršenje ovog pravila. Korišćenje, proizvodnja ili unošenje plastičnih kesa je ilegalno. Savetuje se da svi posetioci izbegavaju pakovanje u bilo kakve plastične kese, kako u čekiranom, tako i u ručnom prtljagu. Proizvode koji su kupljeni na aerodromu i zapakovani u plastične kese, moraju se ukloniti pre ulaska u avion. Takođe, sve "zip kesice" koje putnici koriste za pakovanje tečnosti, ne smeju se uneti u Tanzaniju, i ukoliko su ih putnici koristili tokom letenja, moraju ostati u avionu. Molimo sve putnike da izbegavaju pakovanje ili nošenje bilo koje vrste plastičnih kesa na ovu destinaciju.

 

6. KLIMA

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica.

Ukoliko putujete u periodu od oktobra do decembra i u periodu od marta do maja možete da očekujete kratkotrajne pljuskove, te Vam savetujemo da poneste kabanicu i kišobran.  Ukoliko putujete u periodu od januara do marta i u periodu od maja do septembra, možete da očekujete suvu sezonu, ali nije na odmet da budete spremni i za iznenadnu kišu.

Plima i oseka – budite spremni da se naviknete na velike razlike između plime i oseke i to na celom ostrvu (pogotovo na jugu i istoku) i tokom cele godine. Na svakih 6 sati dolaziće do smenjivanja „low tide“ i „high tide“, pa treba znati da kada se povuče more, nažalost u to vreme nije moguće kupanje u njemu. Naravno, ovo vreme možete provesti u opuštanju u hotelu ili odlasku na nekiod izleta koji će Vam omogućiti da destinaciju upoznate i iz drugog, bližeg ugla.

 

7. HRANA:

Pijte isključivo flaširanu vodu i njom i perite zube, izbegavajte led a što se hrane tiče, možete jesti šta želite, samo kada jedete voće i povrće obavezno ih operite flaširanom vodom ili oljuštite. Hrana na Zanzibaru je bazirana na pirinču, začinima poput karija, muškatnog oraščića u kombinaciji sa mesom, ribom, hobotnicom i jastozima. Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane). Cene obroka na Zanzibaru mogu varirati, prosečna cena obroka u restoranu na Zanzibaru iznosi od 15-18$. Cene doručka su obično nešto jeftinije od ručka ili večere.

 

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću i na Zanzibaru.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za izlet na Materuni vodopade ponesite udobnu obuću za treking kroz džunglu, kabanicu, pantalone, kupaći.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna letnja garderoba i odeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u selo, i obilazak Stone Town gde se morate pristojno obući, posebno za vreme Ramazana, jer se radi o mestu gde je većinsko stanovništvo islamske veroispovesti). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto straije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete da hodate kroz vodu (zbog oštrih korala, algi, ježeva).

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2320 TZS, 1$ = 2180 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopšte nećete imati mrežu.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kafu sa Kilimandžara, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor na Zanzibaru potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi na Zanzibaru, u nadležnoj policijskoj stanici, ili u Stone Town ako želite da vozite po celom ostrvu.

Na turi Tanzanija i Zanzibar postoji celodnevna vožna od Mošija do Dar es Salaam, koja traje oko 10 sati (zavisno od gužve, može trajati i do 12 sati). Vozimo se lokalnim autobusima.