Maroko - Esauira grad vetra

Ime je dobio po snažnom vetru koji ovde stalno duva, nabirajući Atlantski okean, unoseći uzbuđenje i nemir, ali i spokoj dok slušate talase kako se ravnomerno razbijaju o stene i galebove koji preleću obalu u potrazi za ribom. Esauira, beli grad vetra na marokanskoj obali moćnog okeana.

Nekada je bila jedna od glavnih luka na Atlantskom okeanu, opasana snažnim zidinama starog grada da bi se sačuvala od napada pirata i neprijatelja. Esauira je grad koji je bio pod uticajem najrazličitijih kultura Berbera, Jevreja, Evropljana i Arapa, pa zbog toga nije možda prvo što bi asociralo na Maroko. Kule i osmatračnice, topovi poređani u nizu koji blješte na suncu, male ulice u kontrastu sa palatama i velikim trgom stavlju ovaj gradić u neko posebno vreme i zemlju koju ne možete precizno da odredite.

Kada krenete da istražujete Esauiru naići ćete na splet ulica u kojima se prodaju slatkiši i plodovi kaktusa, kao i umetničke radionice koje nude šarenu keramiku, a na beličastim zidovima sijaju žuto-crveni tepisi koji prave kontrast plavim vratima u svim nijansama od jarko tirkizne do vizantijsko plave. Samo jedno skretanje i jedna plava vrata iza žamora trgovaca koji nude “najbolje cene” naći ćete se u oazi mira.  Esauira je prepuna  prolaza i ušuškanih dvorišta u kojima možete čuti jedino cvrkut ptica i videti ponekog Marokanca koji sedi na stepeništu odeven u belu dželabu (tradicionalnu tuniku sa kapuljačom) i upija sunce.

Miris soli vodi prema glavnom trgu, koga zapljuskuje okean, i zvukovi tradicionalne marokanske muzike. Lokalci veselo pevaju dok udaraju daire i igraju vrteći glavama tako da kićanke na njihovim kapama prave krugove.

Kapija i kula osmatračniča ograđuju Stari grad od luke iz scena iz “Igre prestola”. Ovo je mesto plavih brodova gde je vreme stalo, a sve je postaje bučno od izlaska sunca kada ribolovci kreću na more u drvenim barkama sa mrežama od kanapa. Zateći ćete ih kako se dovikuju, prodaju ribu ili popravljaju mreže. Svi su glasni i puni energije. U luci se miris mora meša sa snaznijim mirisom ribe, koje ima u izobilju. Pune mreže sveže ribe i najveći i najlepši galebovi  koji vrebaju ručak.

Izaberite morske plodove ili ribu po svom ukusu i gledajte kako vam iskusni ribari  pripremaju i griluju na licu mesta. Jedite verovatno najbolju morsku hranu na najtipičnijem i najjednostavnijem mestu, na drvenim klupicama pored zidova luke. Mistična stara Esauira…