Da li je bezbedno putovati po Indiji?

Ono što putnici najčešće pitaju je da li je bezbedno ići na putovanje u Indiju.
Odgovor je DA. Kao i u svakoj zemlji, tako i ovde uvek vam savetujemo da vodite računa o svojim stvarima. Indija je mnogoljudna zemlja, ali velika većina stanovništva je poštena jer tako religija nalaže.
Kretanje po gradovima, koji su u našem programu, je bezbedno. Posle nekoliko prvih sati provedenih u Indiji i sami putnicu stiču ovakvu sliku.
Mnogo je predrasuda kada govorimo o ovoj zemlji ali najbolji savet je opustiti se, otvoriti sva čula i uživati u svakom minutu.
Kontakt sa lokalnim stanovništvom je neizbežan, jer fizionomijom i bojom kože budimo njihovu radoznalost. Žele da se fotkaju sa nama, da saznaju odakle stižemo, kojim jezikom govorimo. Ubrzo shvatate da su svi prijateljski raspoloženi. Osmehom se ovde sve može.
Najvažniji savet za Indiju jeste da padnete u zagrljaj ove čarobne zemlje i zavirite u jedan potpuno drugi svet i drugačiju kulturu.
Postoje neke tehničke stvari, koje će vam olakšati vaš boravak, ma u kom delu da se nalazite s toga nabrajamo neke:
- Indija je poznata po svojim železnicama i nestvarnim predelima kroz koje prolazi pruga, ali isto tako je svojstveno da se stvaraju i velike gužve unutar vozova i da bi trebalo da rezervišete kartu na vreme . Izbegavajte kupovinu na licu mesta. U tome vam može pomoći aplikacija Indian railway (IRCTC) na kojoj možete online obezbediti sebi mesto u vagonu.  Nemojte biti iznenađeni uslovima i gužvama koje su neizbežne, ali je sve to deo jednog posebnog doživljaja.
- Postoji još jedan lakši način plaćanja, koji se obavlja preko PAYTM aplikacije i ovo se ne odnosi samo na železnice, već i na plaćanje u prodavnicama, dopunu kredita, taxi prevoz, smeštaj i mnoge druge pogodnosti. Funkcioniše preko bar koda i razvijena je u skoro svim saveznim državama Indije , kojih ima 29 i bas zbog tolikog broja  ''stejtova'' , koji se razlikuju u mnogim segmentima, Indija važi za zemlju kontrasti.
Topla preporuka je da se svuda oprobate u čuvenim tuk-tuk vozilima (motorni trotočkaši), koja vas mogu odvesti na željenu lokaciju i to je najpopularniji vid transporta . Potrebno je da samo blagim pokretom ruke zaustavite ovo vozilo, koje zuji svuda oko vas ili je dovoljan samo ''eye contact''  i već ste unutra. Sigurni smo da će ostaviti jak utisak na vas.
- Što se tiče interneta i mobilnih kartica, najjeftiniji su u svetu. Za manje od 10 eura možete da uzmete odličan mesečni paket i preporučuje se Vodafone mreza ,a za registraciju vam je potreban pasoš. Što je jako važno, neophodan vam je pasoš i za sve menjačnice i uvek obratite pažnju na kurs.
U bilo kom delu sveta se savetuje oprez, ali u Indiji necete sigurno biti ugroženi.
Obavezno posetite njihove pijace, tu je uvek masovno okupljanje, posebno u jutarnjim časovima . Tamo ćete naići na razne začine, riblje specijalitete, ali i raznovrsni vegetarijanski kutak, radi mera predostrožnosti obratite pažnju na vaše cegere, bekpekove i novčanike
Osmeh je univerzalni jezik, tako da ćete sigurno iskomunicirati sa njima i uživati u ovoj neobično čarobnoj zemlji. 

Jasna Pazarac i Mladen Todović