Doživljaji iz Meksika, zemlje iz mojih putničkih snova

Koja je vaša destinacija iz snova? Ono mesto na svetu gde bi se da možeš bez razmišljanja spakovao i krenuo iste sekunde.

Meni je to ceo život bio Meksiko.

U šali sam više puta rekla da su meksičke telenovele odlična turistička reklama. U toj šali nisam bila daleko od istine. Ako prizovete sećanje iz telenovela pomislite na one prelepe hacijende, na one nestvarne plaže i tropske šume, na scene gde glumci plivaju u cenotama, na veselost koju unosi melodija marijačija.

Znate da kada nešto idealizujemo često se može desiti da se razočaramo međutim mene je Meksiko iznenadio. Dopao mi se još više nego što sam to očekivala.

Za mene je Meksiko zemlja gde sunce greje najlepše. Tamo gde su margarite hladne i pesak topao baš koliko treba. Tamo gde čujete najlepše marijači melodije. Tamo gde je ostala istorija Maja duboko uklesana u stene arheoloških nalazišta.

U Meksiku ljubaznost nije pokušaj da vam uzmu još bakšiša. Ljubaznost je deo njihovog karaktera. U Meksiku radoznalost odakle ste (ili što kažu naše bake „a čiji si ti?“) nije nekultura, već istinsko interesovanje i briga za njegove goste. Meksikanci kada nešto pogreše ili misle da su pogrešili prema svom gostu će mu ponuditi čašicu domaće tekile. I onda ćete se odmah osetiti kao kod kuće. Jer i kod nas se nudi „domaća“, doduše rakija.

Meksikanci su pravi rodoljubi. Oni vole svoju zemlju, ne komercijalizuju domaće proizvode, oni boje cele gradove u tonove nacionalne zastave kada je Dan državnosti, a kada u fudbalu igra njihova reprezentacija lokalni kafići postaju užareni podrškom poput Zvezdinih i Partizanovih tribina tokom derbija.

Pravi rodoljubi čuvaju svoje prirodne darove, pa tako kada se kupate u njihovim cenotama (prirodnim krečnjačkim bazenima) morate koristiti biorazgradive kreme za sunčanje. Kod cenota nema mesta za zastakljene, mermerne i fensi restorane. Oni su od prirodnih materijala, drvenih klupica i tanjira, šarenih pletenih materijala, trske. U njima nema mesta za savremene šporete “na dodir”. Pripremiće vam majansku hranu, na sličan način kako su je njihovi preci pravili.

U Meksiku ćete moći da prežalite i najveću ljubav uz srcecepajuće melodije koje će vam odsvirati marijači. Ili ako ste svoju najveću ljubav poveli sa sobom u Meksiko moći ćete da joj odsvirate jednu serenadu i doživite na trenutak scenu iz telenovela.

Kako je red da se uz marijače naruči tekila, treba dodati da je tekila u ovoj zemlji vrhunska. Po meni lično, kod nas kada je probate ima aromu acetona, a tamo ima bogat ukus i pitka je. Zanimljivo je da možete pronaći i tekile sa ukusima. Najviše mi se dopala tekila sa aromom marakuje. Vrlo neobično, ali gotovo nemoguće da se ne dopadne.

Posle dobrog aperitiva uvek treba da dođe domaćinski dobra hrana, a ako ste ljubitelj velikih porcija Meksiko će vas oboriti sa nogu. U ovoj zemlji zaboravite na otmene resotrane (i zaobiđite one retke takve što postoje) i gde god vidite lokalce sedite i naručite takose, kesadilje ili “torte”. Čak i najješniji će imati problem da savladaju celu prociju, koliko god bili gladni.

O ukusima se ne raspravlja i baš zato se nećemo raspravljati i jasno ćemo zaključiti da je ukus meksičke hrane fantazija. I ne brinite da li će biti previše ljuto – uglavnom možete unapred reći: “No picante” ili vam jelo uopšte neće biti ljuto već ćete dobiti ljutinu kao dodatak na trpezi koji možete ubaciti u svoj obrok ako želite.

Posle dobre klope se valja dobro zasladiti, a kako su Maje među prvima pile kakao jasno vam je da ovde ni sladokusci neće ostatiti uskraćeni za doživljaj po svom ukusu. Moj omiljeni slatkiš su markesite – potpuno hrskave palačinke koje se prave i prodaju na ulici u pokretnim pultovima poput onih za kokice. Slatko putovanje u Meksiko će vam nakon njih biti još slađe. Obećavam.

Fotografski suma sumarum:

1. Najlepše plaže

2. Cenote, jedinstvena prirodna pojava

3. Marijači

4. Uzbudljivo majansko kulturno nasleđe

5. Vožnja bajsom kroz džunglu ka piramidi u arheološkom nalazištu Koba

6. Prekusna hrana 

7. Jedinstveni tematsko-prirodni parkovi sa prirodnim i kulturnim atrakcijama

8. Gostoprimljivi lokalci
 

I za kraj, želim vam da posetite Meksiko kako biste se uverili da je zaista najlepši.

 

Jelena Stefanović