Ekvador = Južna Amerika u malom

Ako imate jaku želju da proputujete Južnu Ameriku a malo vremena na raspolaganju Ekvador je pravi izbor za početak istraživanja ovog jedinstvenog kontinenta.

Ekvador je jedina zemlja Južne Amerike koja na relativno maloj teritoriji poseduje sve one pejzaže koje tipično povezujemo sa ovim kontinentom - preko bujne amazonske džungle, visokih Anda i snežnih vrhova brojnih vulkana, do peščanih plaža sa opuštenom atmosferom. Pored toga Ekvador ima i jedinstvena Galapagos ostrva čuvena po tome što su inspirisala Čarlsa Darvina da razviije svoju teoriju o prirodnoj selekciji i evoluciji. Gostoprimljivi stanovnici i raznovrsna, veoma ukusna kuhinja su samo još neki plusevi koji idu u prilog poseti ove prelepe zemlje.

Centralni deo Ekvadora sa visokim Andskim planinama obiluje čarobnim pejzažima i zanimljivim kolonijalnim gradićima. Ovaj deo zemlje nudi mnoštvo aktivnosti u prirodi. Pešačenje ili planinarenje, jehanje konja i planinski biciklizam su neke od njih. U ovom regionu se nalazi veliki broj ugašenih ali i aktivnih vulkana. Najsmeliji mogu poći u pohod na osvajanje nekog od istih dok ostali mogu uživati u pogledu iz podnožja. Ekvador je i dom jednog od najviših aktivnih vulkana na svetu - Cotopaxi (5.897m). Nezaobilazni na listi svakog putnika Ekvadorom definitivno su istorijski centri kako Kita tako i Kuenke, koji se nalaze pod UNESKO zaštitom. Oba grada obiluju fotogeničnim trgovima, crkvama iz 17. veka i prelepim kolonijalnim vilama. Istraživanje njihovih ulica i arhitektonskog blaga iz kolonijalnog doba vratiće vas nazad u njihovu slavnu prošlost. Izvan gradova nalaze se brojna tradicinalna sela, od kojih su neka čuvena po izradi šarenih tekstila i po živopisnim pijacama. Otovalo pijaca u istoimenom mestu nedaleko od Kita svakako je najpoznatije mesto za kupovinu suvenira. 

Kada se zađe u Amazon otkriva se sasvim druga strana Ekvadora gde sve vrvi od biljnog i životinjskog sveta. Na turama koje kombinuju vožnju rekama i pešačenje kroz džunglu ako imate sreće možete spaziti majmune, lenjivce, tukane i rečne delfine. U dubokom Amazonu živi mnoštvo plemena koji su i dalje u skladu sa prirodom i izbegavaju kontakt sa spoljašnjim svetom i novim tehnologijama. Ovde šamani i dalje neguju tradicionalnu prirodnu medicinu baziranu na upotrebi lekovitih biljaka iz džungle.

Opuštena atmosfera pacifičke obale savršena je za odmor nakon obilazaka ekvadorskih gradoba i aktivnsti u planinama i džungli.  Nakon celodnevnog uživanja na plaži uvek se možete počastiti svežom ribom i morskim plodovima uz nezaboravan zalazak sunca. Neka od najpopularnijih mesta na obali su Kanoa, Montanjita i Mompiće. Ako vam dosadi ležanje na plaži možete se oprobati u surfu ili otići na turu brodom u potrazi za kitovima.

Za one sa malo dubljim džepom nezaobilazna je posta Galapagos ostrvima, jedinstevnim po svom vulkanskom pejzažu i bogatstvu životinjskih vrsta. Svakako najčuvenije su džinovske kornjače sa Galapagosa ali tu su i morske iguane, morski lavovi, modronoga sula i mnoge druge.

Najbolje od svega je što se svi ovi raznoliki regioni Ekvadora nalaze relativno blizu jedan od drugog i za jedan dan se može stići od obale do Anda i od Anda do džungle. Svakako ako planirate da se zaputite ka Južnoj Americi topli savet je da krenete od Ekvadora.

Milica Ilincic