Holboš – Karibi u punom sjaju

Kada pogledate fotografije sa Holboša reklo bi se da boravak na njemu mogu priuštiti samo milioneri. Lako je to pomisliti jer njegove duge plaže belog peska i tirkizne vode umeju da stvore takav utisak. Međutim, radi se o jednom potpuno nekomercijalizovanom mestu gde većina ulica nije ni asfaltirana i pritom su prepune raznobojnih grafita. Potpuno autentična priča, koju Meksiko čuva kao najlepšu tajnu.

Biosfera Holboša je toliko specifična da je zaštićena od strane UNESCO-a, a osim, toga kako se biljni i životinjski svet ne bi zagađivao, uprava ostrva zabranila je upotrebu motornih vozila na ovom ostrvu. 

Sigurno se pitate kako se onda kretati ovim ostrvom? Tu su tri izbora: golf kola, bicikl ili peške. Golf kola možete iznajmiti i sami upravljati njima ili ih pak uzeti kao najobičniji taksi. Bicikl je idealan da se zavučete na svako mesto ovog ostrvceta, a ako vam se nigde ne žuri možete i prošetati jer ovde ništa nije daleko i svuda ima dovoljno hlada koje obezbeđuju palme i šarene prodavnice. 

Na plažama Holboša vladaju mirni tonovi plavog mora, belog peska i tropskih zelenih palmi, a kada zađete u njegove uličice tu vas čeka hiljadu boja! Kreativni grafiti, restorani unikatnog dizajna, a u njima čak i hrana izgleda šareno, prodavnice koje prodaju prave okeanske suvenire – pletene ležaljke, nakit od školjki, šeširi od pruća. A kao najveći ukras ostrva nasmejani lokalci čokoladnog tena kakav može da da samo karipsko more.

 Plaže ovog ostrva su prava egzotika, pa čak i kada je plaža deo bara nekog resorta izgledaće potpuno autentično jer je opremljena drvenim ili platnenim ležaljkama i nalazi se pod hladom palmi. Većina takvih barova ima jednu stvar koja je specifična baš za Holboš. Naime, zbog njegove mirne i plitke vode: pletene ležaljke i drvene ljuljaške u pojedinim delova Holboša nalaze se na sred vode. Kada prvi put ugledate taj prizor nemoguće je a da ne pomislite: „Da li sam u raju?“.

Poručite svoj omiljeni koktel (moja preporuka je margarita, koja savršeno paše na meksičkim plažama), oslušnite letnje hitove večitog leta, zaplivajte u toplom karipskom moru, zavalite se u meki pesak, naručite još jedan koktel i to će biti dovoljno da poželite da ovde zauvek ostanete. 

Ako ste tip koji bi više da istražuje nego da leži na plaži, a pritom volite životinje - onda će vas zasigurno oduševiti to što na ovom ostrvu možete videti flamingose u divljini zavučenih plaža ili možete otići na neku od ronilačkih tura. 

I na kraju, jedno je sigurno, Holboš vas ne može ostaviti ravnodušim. A još sigurnije je da dok se vraćate na trajekt u luku želećete da mu se vratite još milion puta.

Jelena Stefanović