Jedna noć u Krakovu - gde izaći i šta probati od lokalne hrane

Dragi čitaoče, krenimo u magični obilazak predivnog grada na jugu Poljske. Krakov, kao najpoznatiji studentski centar Evrope i drugi najmnogoljudniji grad u Poljskoj, poznat je i po svojoj neobičnoj hrani i klubovima koji se nalaze u podrumima. 

Pre svega, kada smo u Krakovu, za doručak moramo pojesti jednu dobru zapiekanku. Tradicionalni hleb koji je u izduženom obliku, lepo zapečen sa sosem od belog luka, pečurkama i sirom, otopljenim i prelivenim preko celog hleba. Mmmm…zvuči baš njami! 

Ovo je brza ulična hrana, tako da je dostupna 24/7. Zapiekanki možemo naći na svakom ćošku, ali po mom mišljenju, najukusnije su u Jevrejskoj četvrti na Centralnom trgu. Osim zbog ukusne hrane, Jevrejsku četvrt treba obavezno posetiti zbog kulturno-istorijske vrednosti, ona je nezaobilazna znamenitost prelepog Krakova.

Naime, nismo mi Balkanci toliko poznati po tome da jedemo najviše hleba. Poljaci su majstori za to! U svakakvim oblicima i na svaki mogući način, hleb ide direktno uz jelo, a u velikom broju slučajeva je sastavni deo jela! Zvuči nemoguće - onda morate probati čuvenu supu od divljih pečuraka u hlebu. Biće vam sve jasno... Rado se sećam ovog mirisa!

Pravi poljski tradicionalni ručak možete pojesti u restoranu Pod Wawelem, baš nadomak najpoznatije turističke atrakcije, brda Wawel, u čijem se podnožju nalazi i zaštitni simbol Krakova – zmaj. 

Degustaciju započinjemo tradicionalnom supom Boršt. Jelo Boršt je bela supa (čorba), u kojoj ima jako puno kobasica, belog luka, svežeg peršuna i kuvanog jajeta. Zašto kuvano jaje u supi? Ovo jelo se sprema prvog dana Uskrsa  kada Poljaci idu na svoju jutarnju uskršnju misu. Oni tada nose ovo jelo sa sobom do crkve i svi zajedno kasnije doručkuju, te je ovo  jedan od jako lepih tradicionalnih običaja u Poljskoj. Inače, Poljaci su jedan od najreligioznijih naroda na svetu i po veroispovesti su katolici.   

Ako ste gurman, ili neko ko voli da proba što više od lokalne kuhinje za malo novca, obavezno treba da posetite otvorenu menzu Restauracja & Pub u ulici Grodzka br.6. Ispred vas će se naći pregršt pripremljene, tople i ukusne hrane. Restoran radi po principu menze i u ponudi možete pronaći baš sve: od zimnice, kiselog povrća, svežih salata, preko predjela, glavnih jela sa raznim vrstama mesa, do sladoleda, ćoko grožđa i ostalih preukusnih slatkiša. Posetite mesto i oduševićete se, verovatno nećete moći da pojedete sve što ste sipali, a trošak će biti neverovatno mali.

Još jedno preukusno jelo koje je odlično za večeru - pirogi. Pirogi je jelo koje u sebi ima testo i neki dodatni sastojak kojim je to testo punjeno. Nešto nalik italijanskim raviolama ili nepalsko-tibetanskim momo. Ali, nacionalni specijalitet je u Poljskoj baš zbog njihovih lokalnih začina i načina pripreme. Probajte kuvani ili prženi sa povrćem ili sa sirom, nećete pogrešiti sigurno. Jelo je lagano, ali sadrži sasvim dovoljno kalorija da možete kasnije da popijete koju vodku ili grejano pivo i nastavite sa provodom po klubovima. 

Kada smo lepo ručali, prošetali gradom i čuli sve legende o gradu, jer Krakov je grad sa toliko legendi da i kada biste ovde ostali doveka, ne biste se naslušali svih legendi koje su o njemu ispričane, slikali se na Glavnom trgu ispred Sukjenica, obišli katedralu Sv. Marije sa čijeg se tornja svakog dana čuje pesma trube Hejnal mariacki i posetili zamak Wawel i čuvenog zmaja – pravo je vreme da se popije jedno dobro pivo!

Svi misle da su  hladno pivo i vodka poljska tradicionalna stvar. Ne, ne, greška. Poljaci vole da popiju grejano pivo. Ispijanje grejanog piva je njihov običaj, kao što mi volimo da popijemo grejanu rakiju ili grejano vino. U hladnim zimskim danima, vredi popiti nešto što će vas ugrejati i malo opustiti. 

Pored grejanog piva, obavezna je i jedna vodka na eks, da nas razbudi posle grejanog piva i napornog dana. Sve ovo treba probati u baru Bania Luka. Postoje 4 bara, pa vi izaberite u koji ćete otići. Posle toga, nastavite u jedan od krakovskih barova koji se nalaze u podrumima. To su klubovi koji se sastoje od nekoliko soba. U svakoj sobi je drugačija atmosfera i drugačija muzika. U izlasku nas uvek obuzme  neverovatan mladalački duh i obavezno počinjemo da se mrdamo u ritmu muzike!

Za vas najjače i najhrabrije, kada mislite da ste probali sve od alkoholnih pića i mislite da je apsint najjače alkoholno piće - prevarili ste se. Poljaci su ljudi koji obozavaju da uživaju u alkoholnim pićima, a jedno od najljućih pića koje sam probao u svom životu je zapravo: špiristus sa tabasko sosom i kapljicom esencije ljute paprike. Posle ovoga, ona priča o zmaju i celoj legendi više nije bila legenda, jer sam ja postao taj zmaj! 

Čekam vas u Krakovu da isprobamo svu preukusnu hranu koju ovaj grad nudi, a o klabingu i da ne govorimo!

Đorđe Krstić