Krstarenje kroz 5.000 godina dugu istoriju

Ukoliko ste ljubitelj egipatske kulture i uživanja na Crvenom moru, onda je krstarenje rekom Nil u kombinaciji sa odmorom u Hurgadi pravo putovanje za Vas.

Luksuzno krstarenje najdužom rekom u Africi predstavlja najbolji način za upoznavanje istorijskih lokaliteta u Egiptu. Naše putešestvije počinju u Luksoru, koji danas predstavlja veliki grad i turistički centar za koga važi epitet najvećeg otvorenog muzeja na svetu. Na ovom prostoru se nalazi arheološko nalazište antičkog grada Vaset, koga su stari grci nazivali Teba. Krstarimo istočnom obalom reke Nil, i obilazimo grad hramova, Karnak. Upoznajemo dolinu kralja i kraljice Hatšepsut i Memnonove kolose. Sledeća stanica tokom krstarenja je neizostavni grad Esna, na Gornjem Nilu, a u obližnjem mestu Edfa, nailazimo na očuvani hram koji je izgradjen još za vreme Kleopatre VII, koja je ujedno bila i poslednja kraljica Egipta. Dok se upoznajemo sa hramovima kao što su Horusov, hram bogova Sobeka i Haerorisa, slika o legendama i istorjskim dogadjajima koji su ostali na zidinama ovih hramova, postaje nam sve jasnija i konačno formiramo njihove likove koje spajamo sa raznim intrigama, strahovima i ljubavnim pričama o kojima smo slušali. Asuan predstavlja važnu raskrsnicu na putovanju Gornjim Egiptom, gde se nalazi čuvena Asuanska brana, dok se u gradu Kom Obmo nalazi veličanstveni hram koji možemo uočiti sa reke. Neizostavna je i botanička bašta za koju važi da je vredna kratkog silaska sa broda. 

Krstarenje rekom Nil je još od vremena Tomasa Kuka, koji je 1896. godine započeo plovidbu, ostalo jedno od najlepših načina za upoznavanje predela, spomenika i drevnih hramova Egipta, te je naša misija uspela i prelazimo na aktivniji i moderniji deo našeg putovanja - Hurgada.

Hurgada se uglavnom vezuje za lepe hotele na peščanim plažama, ali to nije sve što u ovom letovalištu možete da vidite. Prva aktivnost na našoj listi je safari trip, koji je svojevrsna pustinjska avantura koju ne smete propustiti, jer Vas čeka vožnja kvadovima, zatim brza vožnja džipovima kroz putstinjske predele koje kontrolišu lokalni vozači, dok Vam usput puštaju modernu egipatsku muziku - neobičan način da se ponovo vratite u istoriju i stignete do Beduinskog sela, gde se upoznajemo sa njihovim načinom života, koji je svakako poseban. Slikamo se sa kamilama, pa prelazimo na treće prevozno sredstvo na ovom izletu, baggy otvoreni džipovi koje možemo da kontrolišemo sami, i proverimo sopstvene vozačke sposobnosti po pesku.

Novi dan je rezervisan za Kairo, i njihovo veličanstvo - piramide. Posmatramo najstarije kamene gradjevine na svetu, Keopsovu, Kefnerovu i Mikerenovu piramidu i obilazimo prebogati kairski muzej. Neizbežna je i statua velike Sfinge, kao i poseta lokalnoj parfimeriji gde se spravljaju neodoljivi uljani parfemi koji su specifični za ovo područje.

Posle dva dana u pustinji, vreme je da upoznamo i Crveno more. Ukrcavamo se na brod, i krećemo putem najlepše plaže Orange beach, dok usput pravimo pauze za snorkling na velikim koralima punim šarenih i neobičnih ribica. Dok se približavamo plaži, zaslepljuje nas prozirna, tirkizno plava boja mora, koja se spaja sa peskom i čini neverovatan spoj. Idealan dan za odmor i slikanje kome niko ne odoleva, jer su egipćani napravili prave fotografske stanice koje će upotpuniti Vaše kućne albume u kojima čuvate uspomene sa putovanja. Ko voli malo ekstremnije sportove, ronjenje je neizostavna aktivnost u Egiptu. Nadaleko su čuveni po profesionalnim instruktorima i niskim cenama ronjenja, koje svakako morate probati.

U Hurgadi obilazimo i moderniji deo - Marinu gde su usidreni luksuzni brodovi i jahte, a na samom šetalištu je veliki izbor restorana svetske kuhinje. Nakon večere odvajamo vreme da se prošetamo stazom pored mora, i uživamo u povetarcu koji rashladjuje nakon vrelih pustinjskih dana.

Putovanje u Egipat preporučujem svima, porodicama sa decom, parovima i solo putnicima, grupi mladih i starijih ljudi, jer nikada nije kasno da posetite drevnu zemlju koja ima toliko toga da ponudi. 

 

Iva Kovačević