Mesta sa najboljim pogledom u Pragu

Češka prestonica je jedan od najposećenijih gradova u Evropi, a putovanje u Prag se pored raskošne arhitekture, brojnih Praških katedrala i velikog broja romantičnih mostova pamti upravo po fascinantnim pogledima koji se sa njih pružaju na ceo grad.

Kada se nađete na Hradčanima, kraljevskom kompleksu u samom srcu starog grada, nemoguće je izbeći da vam sa vidikovca zastane dah pri panoramskom pogledu na zlatni grad.

Kada se spustite se malo niže do čuvenog Karlovog mosta u podnožju Hradčana, dok prelazite preko Vltave, uočićete kako ovaj magični grad izgleda sa reke i uz zalazak sunca na ovom pešačkom mostu osetićete čari njegovih legendi.

A ako produžite preko mosta, ka samom srcu Praga do Staromjetskog trga, naićičete na impozantni astronomski sat. Preški Orloj, koji predstavlja glavni simbol ovog grada, je sat koji ima specijano izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. On pokazuje srednjovekovnu percepciju vremena, pa kao takav ima izuzetno veliki istorijski značaj i definitivno predstavlja glavnu atrakciju u ovom gradu.

Kada uđete unutra i popnete se do vrha astronomskog tornja imaćete priliku da uživate u definitivno najboljem pogledu, ne samo na prelepi starogradski trg pun ljudi i građevine oko njega, već na ceo Zlatni Prag, Pariz istoka, Rim severa, grad stotinu tornjeva u srcu Evrope.

Miloš Cvetković