Nepal - Sve što treba da znate

Nepal ne spada u mesta i destinacije prve na listi za posetiti. Znamo je uglavnom kao dom Mont Everesta i 8 najvisih vrhova na svetu i neverovatnih pogleda na okolinu i prirodu, upravo sa njih. Upravo zato privlači adrenalinske zavisnike i ljubitelje prirode. Nepal spada u najsigurnije područje severo-istočne Azije, i lokalci su gostoprimljivi i za čas ti okače osmeh na lice. Divljina je magična, sa mnoštvom životinjskih vrsta od sisara, reptila, ptica, pa sve do retkih primeraka bengalskog tigra i jednorogog nosoroga. U Nepalu kao da je vreme stalo, te u velikom delu civilizacija kao da je prošla mimo njih. Manastiri, hramovi, svetilišta, veliki broj je pod zaštitom UNESCO-a i proglašen za narodnu baštinu. 
U Nepalu živi preko 35 etničkih grupa, koje gaje svoje običaje, tako da je ponuda raznolika po pitanju jezika, hramova, hrane, oblačenja. 
 


Najinstagramičnija mesta:

Thamel – hotspot za turiste, sa mnoštvom restorana, šopova sa suvenirima, radnji sa tracking opremom, čajcanica, radnji sa tradicionalnim kašmirskim šalovima, masaža, zanatlija... Svega! Definitivno prva stanica kad stignete u Kathmandu.

Durbar trg – Pod zaštitom UNESCO-a, iako ga ponekad mešaju sa seocetom Bhaktapur, ovaj trg predstavlja mesto gde ćete poželeti da kliknete fotku.

Garden of dreams - Botanička bašta u neoklasičnom stilu sagrađena 1920-te za turiste koji žele da naprave pauzu od vreve i gužve ulica i uživaju u zelenom kutku grada.

The House of Kumari - je mesto u kome boravi devojčica, izabrana surovom selekcijom, koja se zove Kumari Devi i smatra se zivom boginjom. Slike su zabranje u okviru same kuće, al turisti kao turisti krše pravila i time ljute boginju te ne želi da izađe na prozor i prikaže se. Inače, više puta dnevno dođe na mali prozor, pogleda masu turista, mahne i ode. Na mene je ostavila tužnu uspomenu, jer u njenim očima detinjstvo i sreća ne postoje. Ako se nađete u Katmanduu, obavezno je posetite kako biste čuli njenu priču.

Swoyambu Stupa - Nešto sasvim drugačije za vas feed. Poznat i kao Hram majmuna, koji šetaju i trče okolo i gledaju kako da vam ukradu komadić hrane, zato držite distancu ukoliko vadite telefon za slikanje. Legenda o Stupi kaze da je jedan budista, sveti Manjusri, trebalo da odseče svoju kosu kao i ostali, međutim on je odbio i kosu pustio da raste. Kosa je bila ogrobna i dobio je vaške, za koje se smatra se da su se one spustile niz kosu na zemlju, preživele i preobratile u te majmune.

Boudhanath - Kuća prosvetljenja u period pre Isusa. Stotine posetilaca dolaze da posete ovo mesto, budisti iz celog sveta. Svaki deo stupe ima svoj simbol koji je posvećen svom svevišnjem. Reprezentuju zemlju, vatru, vodu, vazduh i sferu. Zastavice su kačene u znak sećanja.

Bhaktapur- Po meni najlepši deo Katmandu regije, mesto u kome je vreme stalo, mesto gde tehnologija ne postoji. Sigurno će svako naći mesto za svoju omiljenu sliku

Phewa jezero - Nakon obilaska Barahi hrama, spustite se niže u dolinu kroz neverovatnu prirodu do jezera Phewa i pronađite vaš kanu i vašeg kormilara. Nemojte se iznenaditi ako to bude žena koja će vas prebaciti na malo ostrvo da vidite jos svetilišta. Pokhara oko vas, voda, vazduh, planine...

Pashupatinath - Definitivno mesto koje nećete zaboraviti. Sveto za Hindu veru, mesto gde je veličanstveni Lord Shiva, mesto gde se ispracaju najmiliji, obred sahranjivanja gde učestvujete i vi, samim svojim prisustvom.
 


Hrana koju morate da probate:

Dal Bhat - Jelo gde preovladava riza, sa serviranim posudicama u kojim se nalaze supa od lentila, vege ili meso u sosu od karija. Prilično ljuto zato obavezno naglasiti NOT SPICY!
Momo - Knedle punjene mesom ili povrćem, kuvane na pari, ali mogu biti i przene na ulju. Mali zalogaji koje ubaciš i cekaš čula da odrade svoje.
Sel Roti - Mix peciva i krofne u obliku prstena. Napravljen od pirinčanog brašna i zaronjen u duboko ulje za ekstra krisp. Hrskav spolja a mekan iznutra, uz jogurt je poslastica za bilo koje doba dana.
Samosa - Tipični indijski specijalitet koji se definitivno nalazi svuda u Nepalu. Smotuljak od brašna punjen sa mesom ili povrćem. Upozorenje! Ekstra ljut!
Thukpa - Ono kad ste gladni a nećete mnogo i nemate pojma šta bi. Supa sa nudlama, povrćem, mesom, jajima... Sve zavisi šta volite. Često se jede kao predjelo za momo knedle, mada je Newari jedu zimi da se ugreju.
Gorkhali jagnjetina - Jagnjetina, kuvana dugo na tihoj vatri sa karijem, krompirom, lukom.
Sir od jaka - Pripremljen od mleka jaka koji šeta obroncima Himalaja i prodaje se kao pakovanje, pa turisti ponesu kući i kao suvenir.
Everest pivo - Pirinčano pivo
Yomari - Knedle od pirinčanog brašna punjene filom od kokosa, susama i melase.
Wo ili Bara - Palačinke, brašno je osnova od lentila. Može se jesti prazno kao dodatak jelu ili urolano sa mesom i povrćem.

Dubravka Boškov