Novi trend - skijanje u Turskoj

Po svemu sudeći 2020 godina je svakako bila drugačija od prethodnih, a otud i nove ideje za putovanja. Turska nam je prijateljski otvorila svoja vrata turizma, gde smo uočili brojne potencijale koji su ranije za nas bili skriveni zbog preširoke ponude putovanja u ostalim delovima sveta. 

Uludag. Ekskluzivan ski centar u Zapadnoj Anadoliji koji nudi sve što je potrebno jednom skijašu. Nalazi se na pogodnom mestu, i ima odličnu povezanost sa Istanbulom na svega 276 km, a od Burse, koji je četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj, udaljen je  36 km. Najviši vrh na ovom planinskom vencu je Kara Tepe sa svojih 2543m visine. 

U antička vremena, ova planina je bila poznata kao Olimpos Misios, i predstavljala je mesto odakle su, prema legendi, Bogovi posmatrali Trojanski rat, a Herakle je po ovim prostorima tragao za otetim Hilasom. Uludag na turskom jeziku znači "velika planina", a koristi se i naziv Kesis Dagi, što u prevodu znači planina monaha. Ovo ime potiče još iz srednjeg veka, kada je na ovom prostoru bio pravi manastirski centar, a monasi su bili opozicija zvaničnoj religiji Konstantinopolja. 

Danas je Uludag najpopularnije skijalište u Turskoj gde sezona traje pet meseci, od decembra do aprila. Raspolaže sa trinaest ski staza, koje su prilagodjene kako profesionalnim skijašima tako i početnicima. Na svakoj ski stazi nalazi se veliki broj kafića i restorana na otvorenom. Najpopularnije aktivnosti na ovoj planini su skijanje i pešačenje, kao i uživanje u brojnim spa centrima. Kako Uludag predstavlja ekskluzivno skijalište, tako je poznat i po divljim žurkama turskog džet-seta u vilama ušuškanim u šumovitom, severnom delu planine. 

Na vrhu, pored staza se mogu videti zaledjena jezera koja su svojevrsni pečat ovog prostora, i daju posebnu čar i doprinos prirodnim lepotama Uludaga. Cela planina je zaštićena kao nacionalni park u kome živi preko dvadeset endemičnih vrsta.

Ukoliko krenete putem Uludaga, neizostavno je posetiti i Bursu. Predstavlja idealan spoj istoka i zapada, u kome krivudave uličice i široki bulevari čuvaju bogatu istoriju. Grad je poznat i kao Zelena Bursa prema brojnim parkovima koji se nalaze u njemu. U centralnom delu Burse, očuvane su stare osmanlijske kuće i ostaci Osmanovih utvrdjenja. U Bursi se nalazi  i Saltanat Kapisi, ulazna kapija u grad, a najpoznatije džamije su Ulu džamija ili Velika džamija, kao i Orhanova džamija. Molitvena sala Velike džamije leži na dvanaest stubova i nosi dvadeset  kupola. Naširoko je poznata i Zelena džamija i Zeleno turbe, koji su naziv dobili zahvaljujući prelepim unutrašnjim ukrasina od fajansa.

Kako se za Tursku uglavnom vezuje letovanje i more, ovo je prava prilika da proširimo vidike i u narednom periodu dozvolimo sebi da posetimo drugu stranu ove predivne države, koja nudi mnogo više od toga.