Pet mesta za najbolje fotke u Parizu

Grad svetlosti, grad mode, grad ljubavi, najromantičniji grad Evrope, samo su neke od fraza koje se vezuju za prestonicu Francuske, Pariz. Pariz je svakako jedna od najpopularnijih evropskih destinacija, koju godišnje poseti 30 miliona ljudi. Večita inspiracija mnogobrojnih  umetnika, koji su u njemu pronašli svoje muze krajem 19. i početkom 20. veka, kada je ovaj grad  postao  stečište umetnika iz čitavog sveta. Grad čijim su širokim avenijama, uivičenim sveže olistalim drvoredima, šetale najpoznatije ličnosti svetskog džet seta, snimajući neke od najpopularnijih filmova svetske kinomatografije. Grad koji je čuvenom Žak Preveru poslužio kao inspiracija pri pisanju mnogobrojnih pesama. Grad koji ponosno nosi titulu najfotogeničnijeg i najharzmatičnijeg grada Evrope.

San svakog svetskog putnika je da svoj album upotpuni fotografijom najpoznatijeg tornja sveta. Iako je bilo planirano da Ajfelov toranj bude izgrađen u Barseloni, iako su žitelji grada smatrali da će ova "nakazna gradjevina", kako su je zvali u periodu njegove gradnje, narušti izgled grada, sudbina je htela da Ajfelov toranj danas postane zaštitni znak fransucke prestonice. Najbolju fotografiju sa najpoznatijim tornjem sveta napravićete sa veličanstvenog Trokadera, odakle se pruža najbolji pogled na ovu čuvenu metalnu konstrukciju. Nakon slikanja sa ovom čuvenom konstrukcijom, naoružajte se strpljenjem, stanite u red, popnite se na najvišu tačku Pariza i uživajte u fascinantnom pogledu na grad svetlosti.

Neke od najlepših fotografija napravićete u dvorištu čuvene Kraljevske palate (Palais Royal), izgradjene u 17. veku, u neposrednoj blizini najpoznatijeg svetskog muzeja , čuvenog Luvra. Ono što čini ovu lokaciju privlačnom za pravljenje nestvarnih fotografija, jesu čuveni crno beli Burenovi stubovi, koji su naišli na veliku odbojnosti prilikom svoje gradnje i mnogi su smatrali da su zapravo oni uništili lepotu ovog mesta, da bi danas postali neizbežna dekoracija pri pravljenju nekih od najlepših fotografija.

Pariz je i grad mnogobrojnih mostova, ali onaj koji privlači svakako najviše pažnje, svojom belo-zlatnom konstrukcijom, vešto isklesanim zlatnim skuplturama i mnogobrojnim svetiljkama, koje svetle posebnim sjajem kada sunce zadje nad gradom svetlosti, jeste čuveni most Aleksandra III, izgrađenog u znak rusko-francuskog prijateljstva. Pozirajući na ovom čuvenom mostu, napravićete neke od najlepših fotografija, dok će iza vas sijati u svom punom sjaju velika zlatna kupola Palate invalida, ispod koje se godina čuva telo jednog od najpoznatijih svetskih vojskovodja, koji je za svega nekoliko godina uspeo da ovlada gotovo čitavom Evropom, čuvenog Napoleona. 

Pored samog centra ovog veličanstvenog grada, u kojem ćete napraviti svakako neke od najlepših fotografija, Pariz je bogat i mnogobrojnim malim kvartovima, idealnim za pravljenje pravih umetničkih fotografija, poput čuvene četvrti Monmartr, nekadašnjeg stečišta mnogobrojnih umetnika, koji su svoje najlepše slike naslikali upravo na ulicama ove bajkovite četvrti. Nakon što napravite nekoliko umetničkih fotografija šetajući uskim kaldrmisanim ulicama, uživajući u umetničkim radovima mnogobrojnih uličnih umetnika koji i dan danas oslikavaju ove predivne ulice na svojim platnima, stićićete do veličanstvene ckrve Svetog srca (Basilique du Sacré-Cœur), koja će svojom belom mermernom fasadom učiniti da napravite neke od svakako najbajkovitijih fotografija, s obzirom da sama crkva, ako se bolje zagledate, liči na neki od mnogobrojnih dvoraca iz čuvenih Diznijevih crtaća. Nakon fotografisanja ispred ovog predivnog zdanja, popnite se na sam vrh ove bajkovite crkve i za samo 6 eura uživajte u zalasku sunca nad gradom svetlosti.

Nakon uživanja u zalasku sunca nad ovim veličanstvenim gradom, napravite neke od najlepših noćnih fotografija ispred čuvene crvene vetrenjače, simbola jednog od svetskih najpoznatijih kabarea, čuvenog Mulan ruža, kolevke čuvenog kan-kan plesa, mesta koje je poslužilo kao inspiracija mnogobrojnim umetnicima i mnogobrojnim predstavama i filmovima koji nose naziv upravo po ovom čuvenom kabareu.

Miloš Jevtić