Pet najboljih underground klubova u Berlinu

Svaki ljubitelj tehno muzike i dugih noćnih izlazaka čuo je za najpoznatiji u Berlinu, a verovatno I najpoznatniji klub u Evropi – Berghain. Neugledna zgrada koju verovatno preko dana ne biste ni uočili, u toku noći postaje centar sveta za sve ljubitelje klabinga. Mnogi ovaj klub nazivaju i sveti gral elektronske muzike, a to mnogo govori o kvalitetu provoda u ovom klubu. Dugo ćete čekati ispred kluba, kako biste saznali da li će vam ulazak biti dozvoljen. Za tu procenu, već godinama, je zadužen Sven Markard. On je postao zaštitno lice ovog kluba, a i samog Berlina. On će vas na ulazu dobro proceniti i odlučiti da li ulazite unutra ili ne. Naši saveti, kako biste sebi omogućili ulazak unutra su sledeći: ponašajte se što opuštenije, potrudite se da ne izgledate kao turisti koji su došli da vide ovaj berlinski klub kao atrakciju, jedini motiv treba da vam bude to da ste krenuli u najluđi izlazak u životu i da želite da igrate i uživate u muzici. Kada vas puste unutra, na kameru telefona zalepiće vam traku, kako ne biste mogli da fotografišete ništa što se događa unutra, a na kraju krajeva ko od nas ima fotografije iz najboljih izlazaka? Ono što se događa u Berghain-u, ostaje u Berghain-u! Vaše putovanje u Berlin biće potpuno ako se iz njega vratite sa uspomenama iz provoda u Berghain-u.

Trezor – još jedna od institucija među berlinskim klubovima. Trezor je prvi tehno klub koji je otvoren u Berlinu, a sledeće godine slavi čak 30 godina postajanja. Kao i u većini klubova u Berlinu, ovde se pušta tvrđi zvuk, za ljubitelje pravog tehna. Unutrašnjost kluba je ogromna i uređen je u industrijskom stilu. Mnogo ćete lakše ući u Trezor, nego što je to slučaj sa prethodnim klubom, jer su kritetijumi za ulazak dosta niži. Bitno je samo da ne pravite buku i da mirno čekate svoj red za ulazak. Jedna od zanimljivosti je to da unutra ne plaćate svoje piće novce direktno, već na ulazu kupujete žetone, sa kojima kasnije placate konobarima. Sigurni smo da ćete se u Trezoru provesti nezaboravno!

Kitkat – definitivno jedno od najčudnijih mesta koje smo posetili na svim našim putovanjim kroz sve ove godine! Ukoliko ne želite da vidite previše opuštene i razgolićene muškarce i žene u lateksu, možda ne bi trebalo da posetiti ovaj klub. Sve u svemu, nama je bilo vrlo zanimljivo i novo iskustvo. Naravno, vi najnormalnije obučeni možete da uđete u klub, ne postoji nikakav dress code. Koncept kluba nije kao u prethodna dva, dakle ovde imate prostor u kojima možete da sednete da pijete svoje piće, imate podijum za igru, tako da možete da birate šta ćete raditi shodno svom raspoloženju.

White Trash Fast Food – preko dana ovo je bar u kom možete popiti piće ili pojesti odlične burgere, a uveče se pretvara u klub u kom se uglavnom sluša pank, rok i kantri muzika. Uglavnom su sve žurke koncipirane kao koncerti bendova. Ovo mesto je po svemu sudeći tradicionalni irski pab, ali je uređen u orijentalnom stilu, sa tipično američkom hranom za posluženje, tako da je White Trash Fast Food veoma zanimljiv spoj svega ovoga, pa će vam biti zaokupljena sva čula dok budete boravili na ovom mestu.

Der Visionare – ovaj klub posećuju ljubitelji minimala. Odlično mesto na kom možete uživati u laganom izlasku. Slušate muziku, pričate sa društvom i ispijate neko od nemačkih piva. Klub se nalazi na obali reke Špree, tako da je i sama okolina prelepa, svakako je najlepše da posetite ovaj klub u toku letnjih meseci, kada se otvara bašta. Ovaj klub vam preporučujemo kao predah od tehno žurki, a opet ćete videti još neki od načina kako se Berlinci I turisti na svom putovanju Berlin, provode i kakva sve neverovatna mesta ima ovaj grad.

Marija Radovanović