Pet najboljih vidikovaca u Lisabonu

Putovanje u Lisabon, grad koji je najviše prepoznatljiv po svojim strmim šarenim ulicama, gde svaka vodi do najlepših vidikovaca, ispuniće vas posebnom energijom. Svaki od njih priča svoju priču, dok u pozadini čujete zvuke fada, degustirate neko od čuvenih portugalskih vina, a ispred vas se pruža čaroban pogled.

Nije bilo lako izdvojiti  5 najboljih vidikovaca u Lisabonu, pa smo se ovaj put odlučili za raznolikost. Kada odete u prestonicu Portugala uverićete se da svaki od njih pruža drugačiji pogled na neobičnu arhitekturu Lisabona i reku Težo koja se sudara sa Atlanskim okeanom.

  1. Zamak Sv. Đorđa ( Castelo de Sant Jorge)
    Jedan od simbola Lisabona, izgrađen u 11. veku od strane Mavara , kasnije osvojen od čoveka koji će postati prvi kralj Portugala i mesto koje postaje kraljevska palata. Zamak predstavlja jedan od najposećenijih spomenika u zemlji a ono što mu daje dodatnu vrednost, pored istorijske, jeste predivan panoramski pogled koji se pruža sa brda na kome je sagrađen glavni grad Portugala.
     
  2. Sao Pedro de Alkantra ( Jardim de Sao Perdo de Alcantra)
    Dok koračate ulicama Lisabona one će vas sigurno navesti da se uputite ka najživahnijem delu grada – Bairro Alto. Muzika, mirisi, buka i pesma su sve ono što vas mami u ovu četvrt, a na putu ka njoj nailazite na ovu malu baštu. Jedan od najpoznatijih vidikovaca u Lisabonu pružiće vam pogled koji puca preko Trga Restauradores i Baiše do Katedrale Se i Zamka Sv. Đorđa. Ovde možete uživati u ispijanju hladog piva dok se pored vas čuju zvuci saksofona ili gitare. Idealno mesto za početak istraživanja noćnog života Lisabona. 
     
  3. Park Edvard VII ( Parque Eduardo VII )
    Bulevarom Avenida da Liberdad, skrivate se pod krošnjama a sa vrha vas posmatra Marques de Pombal čija statuta ponosno stoji i kome se stanovnici ovog grada zahvaljuju zbog arhitektonskog rešenja Baiše nakon razornog zemljotresa 1755. godine. Stigli ste do novog dela Lisabona i uspon vas vodi do vidikovca, tačnije na sam vrh ovog parka koji je dobio naziv po engleskom kralju. Pred vama se prostire zeleni tepih pravilno potkresanog žbunja koje podseća na lavirint, a u daljini možete videti kakvu je zamisao Marques de Pombal imao nakon zemljotresa. Pred vama je Avenija Slobode, a u daljini se zraci sunca presijavaju na talasima reke Težo.
     
  4. Panoramico de Monsanto 
    Skriven od pogleda, predstavlja i mesto gde različiti umetnici oslikavaju svoj raskošan talenat. Mesto gde je 1960. godine igrađen restoran sada predstavlja neobičan vidikovac, ne tako lako pristupačan svima, ali baš zbog toga je i poseban. Upustite se u malu avanturu koja će vredeti svakog pređenog kilometra i nakon koje ćete dobiti potpuni novu sliku o Lisabonu i energiji koju ovaj grad nosi.
     
  5. Hristos Kralj ( Santuario Nacional de Cristo Rei )
    Ukoliko želite da vidite kako Lisabon izgleda sa druge strane reke uputite se preko mosta 25. April – koji podseća na čuveni Golden gejt u San Francisku. Poput ‘’Hristosa spasitelja’’ u Rio da Žaneiru, Lisabon ima svoj spomeniku Hristosu Kralju. Statua je svečano otkrivena 1959. godine u znak zahvalnosti za neučestvovanje Portugalije u Drugom svetskom ratu. Lift vas vodi do samog vrha statue gde ćete uživati u pogledu na ceo Lisabon i ušće reke Težo. Dok Hristos širi ruke i simbolično grli i štiti Lisabon opraštamo se od ovog energičnog grada kome ćete uvek želeti da se vratite. 

    Anđela Drobnjak