Pizza u Rimu

Svetska asocijacija  na pomen "pizza" jeste Italija. Tako kada se nađete u prelepom Rimu red je ovaj specijalitet i probati! Najbolja pica koju sam jela u Rimu jeste u piceriji Neron koja se nalazi u čuvenoj boemskom četvrti Trastevere. Zna se da je najbolja hrana tamo gde je uvek gužva, a picerija Neron je baš takvo mesto! Nemojte se iznenadite ukoliko morate da stojite napolju u redu i čekate da se mesto oslobodi, to ovde apsolutno normalno.

Pice u Italiji se razlikuju od pica koje smo mi navikli da jedemo u Srbiji, ali verujem da će vam se ova pica dopasti i da ćete joj se rado vraćati! Kako je ponuda Neron picerije zaista velika, svako može naći nešto po svom ukusu. Moja preporuka je svakako Margherita! Iako ona vodi poretklo iz Napulja, ovde je obavezno morate probati jer je savršena. Recept za Margheritu je previše jednostavan i sastoji se od tri sastojka (pomodore tj. pelat od paradajza, mocarele i bosiljka), ali je ukus savršen. Takođe, kada smo već na ovoj tematici, mora se pomenuti i pica sa četiri vrste sira. Hrskavo testo sa mocarelom, gorgonzolom, parmezanom i sa sirom provola je preukusan izbor, posebno ukoliko ste ljubitelj sira. Naravno, treba probati i specijalitet kuće, a to je pica Nerone u koju se stavlja mocarela, pomodore i nduja. Nduja je vrsta svinjske salame koja se koristi kao namaz i predstavlja proizvod kojim se Kalabrija ponosi. Kako bi se napravila nduja pored svinjskog mesa potrebna je paprika i začini, a struktura gotovog proizvoda je takva da služi kao namaz i daje odličan ukus pici, brusketima i svim jelima u koje se stavlja. Ukoliko niste ljubitelj ovakvih kombinacija, ovde zaista postoje varijante kao što su pice sa rukolom, tunom, goveđom šunkom, svinjskom šunkom, čeri paradajzom... Te se nadam da ćete naći onu pravu za vas!

Verovatno se pitate  "Ok, a koja je cena tog zadovoljstva jer je Italija sama po sebi skupa". Iskreno, kada stigne račun ljudi se uglavnom iznenade jer se cene pica kreću od 6 do 10 eura. Što je složićete se i te kako jeftino za ovu metropolu! 

Eksperimentišite, nađite kombinaciju koja vam se najviše sviđa i uživajte.

Jelena Praskalo