Plavi safari na Zanzibaru

Zanzibar ili kako ljudi vole da ga zovu ,,Ostrvo začina˝ je tropsko ostrvo na koje su kroz svoju istoriju uticaj imale persijska, arapska, portugalska i britanska kultura. Mesto koje je služilo kao predah za trgovačke putnike na relaciji Evropa-Indija.  Mirisi cimeta, vanile i kakaa vladaju ovim ostrvom. Morski plodovi su vam uvek na dohvat ruke, a priroda, vodeni i podvodni svet koji vas okružuju su fascinantni.

Nasmejana ekipa ,,Jungle Tribe’’-a se polako budi u svojim simpatičnim kolibicama od trske. Pod nogama osećamo pesak, a u glavi uzbuđenje pred današnji izlet koje nam je spremilo lokalno stanovništvo. Odlazimo na zajednički doručak. Ljubazni domaćini su nam spremili omlete, palačinke sa kremom i malo svežeg ananasa.  Smešteni smo u malom raju na zemlji. Kolibe na obali Indijskog okeana, pogled iz bajke, uvek veseli i nasmejani lokalci, kokosova drveća koja nas okružuju i prelepi cvrkuti ptica. Dok završavamo doručak stiže kombi i donose nam da probamo maske i peraja koje će nam trebati za današnje avanture u istraživanju  prelepog podvodnog sveta Zanzibara. Oprema se vraća nazad u kombi. Voda, pivo i osvežavajući napici se pakuju u frižidere pune leda, ,,portable’’ mini linija je spremna sa USB-om punim domaćih hitova. Euforija na mestu. Krećemo na Plavi Safari (Blue Safari)!

U kombiju vlada pozitivna atmosfera. Ćaskamo sa lokalcima koji nam pričaju svoje dogodovštine sa Zanzibara i slušamo domaću rap i r’n’b muziku, koja je tamo vrlo popularna. Usput prolazimo kroz poznatu šumu Jozani i gledamo Kolumbus majmune koji su ugrožena vrsta i najviše ih ima baš u ovoj šumi.  Stižemo do seoceta pod imenom ,,UngujaKuu’’,gde čeka drveni čamac spreman da nas poveze u novu nezaboravnu avanturu tokom naše pustolovine u Africi. Popisujemo se kod simpatične devojke koja sedi na pesku u hladu kokosovog dreveta sa sveskom i olovkom u ruci, i osmehom na licu. Pristiže i kuvar sa hranom kojom će nas obradovati nešto kasnije. Cela grupa znatiželjno viri u gajbice, kuvar se smeška i svojim pogledom nam govori da budemo strpljivi. ,,Nasmejano pleme’’ je ušlo u čamac, posada na mestu, pozitivne energije na pretek. Plovidba počinje!

Sunce je sve jače, talasi koji se odbijaju od čamac nas osvežavaju, a mi veselo nazdravljamo sa domaćim hladnim ,,Serengeti’’ pivom. Usput ostavljamo kuvara na pustom ostrvcetu da počne sa pripremom svojih današnjih iznenađenja. Prva destinacija nam je ostrvce ,,Kwalee’’. Tu pravimo i prvu pauzu. Svi uskačemo u nestvarno tirkiznu vodu i uživamo u svakom trenutku. Nakon kupanja, deo ekipe ostaje u vodi, a deo kreće u istraživanje obale i u potragu za najrazličitijim oblicima školjki, dok većina ide sa našim prijateljem Muzuom u šetnju po obali u srce ostrva. Penjemo se po stablu starog baobab drveta i fotografišemo se dok pored nas mile krabe u svojim velikim školjkama. Nakon toga dolazimo do stare drvene osmatračnice, penjemo se na vrh i uživamo u prelepom pogledu na okolinu ostrva. Polako se vraćamo u čamac i nastavljamo našu avanturu.

Posle desetak minuta plovidbe stižemo na rajski peščani nasip veličine pola košarkaškog terena. Mesto kao iz filmova. Sunce, voda, pesak i nasmejana ekipa ,,Jungle Tribe’’-a koja ima utisak kao da trči po površini prozirne vode. Dok se grupa kupa, igra odbojku i ispija hladno pivo i sokove u plićaku, naši ljubazni domaćini nam spremaju iznenađenje na čamcu. Naseckali su dosta svežeg ananasa i kokosa. Prava poslastica! Nema kraja hedonizmu. Svi polako pričaju o sledećoj avanturi. ,,Snorkeling’’!

Dok plovimo ka mestu gde ćemo roniti, polako navlačimo maske i peraja koja smo jutros isprobali. Pristajemo na koralni greben. Ronilačka ekspedicija je spremna! Uskačemo u okean i istraživanje počinje. Po prvi put se susrećemo sa delićem prelepog podvodnog sveta koji Zanzibar pruža. Najšareniji mogući korali. Isto tako šarene  i interesantne ribice. Za oko nam zapadne i koji rak u svojoj prelepoj škloljki. Svi smo oduševljeni. Deo grupe koristi poslednje trenutke za izranjanje prelepih suvenira koji će ih zauvek podsećati na ovo tropsko ostrvo. Vraćamo se na čamac. Današnje aktivnosti su nas izgladnele. Šta sad?

 

Pristižemo na ostrvce gde smo ranije ostavili kuvara. Postavljaju se čaršavi i sprema se muzika. Sedimo u maloj uvali na ostrvu, posmatramo okean, sabiramo utiske i nestrpljivo čekamo ručak. Domaćini kreću da iznose morske specijalitete. Na trpezi je riba, lignje i hobotnica uz povrće koje je začinjeno sa najrazličitijim začinima karakterističnim za Zanzibar. Dok smo uživali u hrani i ostrvu na kom se nalazimo usledilo je još jedno iznenađenje. Naš domaćin Muzu iznosi veliki oval pun jastoga! Trpeza, koja se svuda u svetu plaća stotinama dolara nama je bila na dohvat ruke. Nakon ručka, svako je našao svoj mir i uživao u preostalom delu našeg izleta. Neki su prošetali ostrvom, neki se kupali, neki meditirali, a bilo je i onih koji su malo odremali u ovom nestvarnom okruženju. Vreme je da današnje druženje privedemo kraju.

Sa blaženim osmesima i zalaskom sunca i za nas stižemo na početnu tačku našeg izleta. Iznenađenjima i dalje nema kraja. Plima i oseka su svakodnevnica na Zanzibaru i naš čamac ovoga puta staje 1km od obale,kako se ne bi nasukao. Svi uskačemo u plićak dubok svega dvadesetak centimetara i upućujemo se ka obali. U ovakvom okruženju ništa nije teško! Sunce je zašlo, a iza nas je ostala još jedna nezaboravna,,Jungle Tribe’’ avantura!

 

VUKAŠIN BOŽOVIĆ