Savršeni Azijski mix kulture, budućnosti i tradicije

Putovanje u tri zanosne države Maleziju, Indoneziju i Singapur, spoj plaža, modernih gradova i neverovatnih hramova. Naše putovanje krećemo od Malezije, jedna od manje posećenih u ovom delu sveta, ali koja ne zaostaje ni u jednom pogledu. Nešto po čemu je glavni grad Kuala Lumpur, a i cela Malezija, postala poznata širom sveta jesu Petronas kule, nekada najviše zgrade na svetu, a trenutno najviše zgrade bliznakinje (451m). One i dalje privlače veliki broj turista koji ne mogu da se odluče da li su zgrade lepše preko dana ili tokom noći kada su uočljive iz svakog dela grada. Jedno je sigurno, ostavljaju bez daha kada se stane ispred njih. Najlepši pogled na grad, i taj centralni poslovni deo pruža se sa KL tornja koji se nalazi na uzvišenju u srcu Kuale. 

Nedaleko od samog grada nalaze se Batu pećine koje su najznačajnije hinduističko svetilište van prostora Indije. Krečnjačke pećine u kojima se nalazi hram starije su od 400 hiljada godina, a pre ulaska u njih nalazi se statua Boga Murugana, boga rata u hinduizmu.  Na ulasku u pećine, kao i u unutrašnjosti nalaze se brojne hindu slike i statue, i iz godine u godinu sve ih je više. Takodje jedna od stvari koja se ne sme preskočiti u ovom gradu jeste odlazak u Jalan Alor ulicu, koja je poznata po ukusnoj, svežoj, raznovrsnoj hrani. Tu se mogu isprobati razni specijaliteti  u lokalnim restoranima sa obe strane ulice, a za one najhrabrije nezaobilazan je i kralj voća, durian.

Mesto  na kom možete naći naseljene, urbane delove pune restorana, barova, prodavnica, surfera, turista  a s druge strane i mir i tišinu, vulkane, planine, pirinčana polja, divlje vodopade, neistražene plaže, litice, hramove je svakako naša sledeća stanica- Bali. 

Priroda je nestvarno lepa,  jako zelene boje, i netaknuta. Na Baliju je religija prožeta kroz svaki dan, i korak u životu, tako da se slobodno može za njih reći da su jedni od najreligioznijih naroda na svetu.  Iako je Indonezija zemlja u kojoj se praktikuje Islam kao vera, na Baliju je dominantna religija Hinduizam, ali ne identičan kao onaj u Indiji, već je ovaj dobio svoj drugačiji oblik kako je imao uticaj od religija koje su prethodno bile zastupljene na Baliju.

Bali je dom za preko 15 hiljada hramova, i to hramova kakvi se samo mogu videti tu.  Svaka kuća mora u svom dvorištu imati po jedan mali, a van toga se nalaze veliki hramovi u kojima se odvijaju razne ceremonije. Svakodnevno se mogu videti vernici koji odlaze u hramove na molitve, uvek su prepoznatljivi po svojim tradicionalnim belim nošnjama koje su specijalne za hramove. I jedan detalj koji upada u oči odmah po izlazu sa aerodroma jeste Canang Sari, a to je dar koji Balinežani ostavljaju svojim Bogovima i napravljen je od bananinog lista u koji se stavlja pirinač, limeta, cvetići raznih boja, mirišljavi štapić, duvan i drugo a neretko se mogu videti i bombone, kolačići.

 Singapur- grad/država kojoj mnogi posetioci daju epitet najlepše na svetu, s razlogom.  Počev od njihovog aerodroma koji već godinama pobeđuje kao najbolji na svetu, koji nudi vodopad, bazen na krovu, bašte leptira, orhideja, kaktusa  i suncokreta, preko savršene infrastrukture, veštački izgrađenih delova grada, ostrva koja nude zabavni program, botaničkih bašti, pa sve do najskuplje zgrade na celom svetu Marine Bay Sands, koja je pravo arhitektonsko čudo. Jedno od najbogatijih, najuređenijih, najorganizovanijih i najbezbednijih mesta na svetu. Gde je svaki milimetar prostora savršeno iskorišćen i uklopljen sa okolinom. Mesto gde se zelenilo takmiči sa zgradama u igri koga će više biti, pa se tako mogu videti bašte na vrhovima zgrada, gde se parkovi ne mogu izbrojati, a botaničke bašte ostavljaju bez teksta milione turista. Ona najpoznatija “Gardens by the Bay“ čini da se svako ko u nju uđe oseća kao da je na drugoj planeti, jer je pored stotina hiljada biljaka krasi 18 veštački napravljenih drveća koje vrhunac svoje moći dostižu uveče za vreme light show-a , kada koriste energiju prikupljenu kroz solarne panele postavljene na vrhove drveća. 

Sabiramo utiske o modernim arhitektonskim dostignućima, o predivnom zelenilu,o neobičnoj hrani i voću, o nasmejanom narodu i kao takvi se osećamo ispunjeni i srećni jer smo bili deo ove azijske avanture. 

Dušica Nikolić