Šta ćete sve videti i probati na izletima prilikom posete Sejšelima

Sejšeli su vam delovali kao nedostižan san sa rajskim plažama i nestvarnim granitnim stenama ?

Probudite se, jer Sejšeli su sada nikad blize vasim snovima.

Ekipa JUNGLE TRIBE je upakovala za vas pravi mali hedonistički užitak.

STVARI KOJE NE SMETE PROPUSTITI :

1. PLAŽE IZMEDJU JAVE I SNA

Vozikajuci se po krivudavim i brdovitim putevima na ostrvu, kroz citav taj put nailazićete na plaže na koje želite da dignete ručnu i samo izadjete iz vozila i spustite se na neku od njih. Sve plaze su i dalje javne, iako su pre 9 meseci izasli iz jednopartijskog sistema i komuniza je ''pobedjen'' demokratijom. Pristup nam je omogucen na svakoj od njih. Veliki je izbor plaža, ali smo za vas izdvojili one koje su iz snova.

PETIT ANSE

Raspamećivanje.

Savršenstvo.

Nalazi se na jugozapadu ostrva i okružena je vilama FOUR SEOSENS resort-a, ali tako lepo uskladjeno da ne remeti prirodu i lepote ove plaže. Naziv Petit Anse znaci MALA PLAŽA (ne nije uopšte mala, ali lokalci znaju da je ona manja odmnogih drugih, pa nek bude tako). Spuštajući se do nje, uživamo u zelenilu i pogledu , kojoj kako spribližavamo, tako shvatamo da smo prevazišli svoju maštariju i da je ovo carobno ostrvo. Pesak je najsitniji, kao brašno. Hlad nam prave palme, koje su tacno pozicionirane kao prirodni suncobrani. Granitne stene su svuda oko nas, a na nekim od stena i vile uredjene u posebnom stilu, koje daju dodatnu čar ovoj plaži. Boja mora je providno plava sa koralima i stenama, idealna za snorkling i s vremena na vreme prodje poneka raža.

ANSE INTEDANSE

Po nama jedna od najdražih plaza. Odiše posebnom energijom

Lokalna priča

Vikendima je ovo najomiljenije mesto lokalnog stanovništva.

Divlja je. Mali rege bar daje posebnu čar ovoj plaži. Rastamani nam prave coco-loco. Seku nam kokos i ubacuju domaći rum unutra. Talasi su veliki, sto dodatno čini ovu plažu moćnom. Zaigrani smo sa talasima, idemo po jos coco-loca i njišemo se uz zvuke rege muzike. Mesto gde su lokalci nasmejani i osećaćete njihovu dobrodošlicu. Do plaže dolazimo kratkom šetnjom kroz džunglu i male močvare nam daju potpunu sliku da su ovde nekada bili krokodili, koji su vrebali iz tih močvara, sve dok ih Francuzi nisu istrebili, pretpostavljamo zarad nekih krokodilskih cizama i torbi (preteča LA COSTE-a). Ako ih nije mrzelo da upecaju neku ribu u jutarnjim časovima, imacete priliku da probate neku od raznovrsnih riba na roštilju, koju vam serviraju u bananinom listu. Čist užitak. Nadamo se da će ova plaža zadržati dobar VIBE i da će ostati mesto lokalnog okupljanja.

ANSE LAZIO

Nalazi se malo dalje od glavnog i najvećeg ostrva Mahe. Speedboat-om se upucujemo ka ostrvu Pralin, koje je drugo najvece ostrvo u Sejselskom arhipelagu (ima ih ukupno 115, ali je mali broj naseljen). Anse Lazio je još jenda od onih plaža na kojima ste raspamećeni.

UKRATKO

Nastavljamo dalje sa plažama…

BEAU VALLON BEACH

Sleteli ste na mali Sejselski aerodrom. Onda ste usli u kombi, dovezao vas je do hotela. Sve sto zelite je da se izujete, uzmete kupaci i odete u more. A ako vam kazemo da je hotel bas na samoj plaži i da vas od sobe do nje deli samo par stepenika i da možete da se zaletite u more i vaš odmor može da počne, bez nekih cimanja, dodatnih transfera, kalkulacija. Tesko je. Morate da se zaletite u more… Ova gradska plaža je najduža na glavnom ostrvu (malo više od 3km) i ima posebnu draž. Dinamika je malo jača. Zalasci su jedni od najlepših na ostrvu. Izadjete ispred hotela i uzmete SEYBREW pivce i legnete u pesak. Ceo ugodjaj je već tu. Ubrzani loklaci vam nude kokos, ukrasen sa hibiskusom. Boje na nebu se smenjuju od ultra ljubičaste do crvene, žute i drugih nerealnih nijansi, koje mogu biti jos ludje uz razna prirodna čuda koje nude lokalci, sakupljači 

2. TREKINZI

Nezaobilazni deo ovog putovanja jesu trekinzi. Ogromna brda koji se uzdižu iznad nas, zovu nas da se popnemo do njih i pogledamo malo ostrvo iz njihove perspektive. Izdvojili smo za vas neke rute.

ANSE MAJOR TREKING

Da li želite da prolazite kroz šumu cimeta i karanfilića? Osetite prirodu duž celog puta. Pogled koji puca na horizont u jednom trenutku,a u drugom trenutku ste u magičnoj šumi. Ovo ostrvo je granitnog porekla. Ne prestajete da se divite stenama,a kada vam pokažemo neke ''štekove'' gde se priroda poigrala sa maštom, nećete ostati ravnodušni. Motivacija za vaj treking, pored svega, leži u jednoj poptuno izolovanoj plaži ANSE MAJOR. Treking nije uopšte naporan, a doživljaj je nestvaran. Netaknuta plaža sa prelepom lagunom, čini ovo sve MUST SEE PLACE-OM. Naši prijatelji lokalci su od skoro tek krenuli da daju jos potpun ugodjaj na ovoj plaži, a to je da upecanu ribu i upecano pivo iz daleke prodavnice, uslužuju na plaži. Naravno oni se dovoze malim brodovima, ne treba se preforsirati. Ovaj mali improvizovani bar je sad nazvan JUNGLE BAR. Mislim da smo im služili kao inspiracija ;)

MORNE BLANC

Treking koji je malo jači od prethodnog i kreće se isključivo kroz šumu. Korenje drveća nam je u nekim trenucima saveznik, a u nekim prepreka. Osećaj je neverovatan. Vlažnost vazduha karakterističan sa tropske predele. Pobedjujemo sebe. Čujemo cvrkut mnogobrojnih ptica. Kako se približavamo vrhu (oko 700m visine) , tako nam je sve svetliji put i onda pogled od 180 stepeni koji 'puca'' na yapadnu obalu. Upiremo prstom na plažu kod Port Launay u sklopu CONSTANCE EPHELIA RESORT-a (jos jedna u nizu brutalnih plaža, na kojima cemo adekvatno odmoriti i uživati)

3. KLOPA I PIĆE NA KREOLSKI NAČIN

Lokalno stanovništvo je kreolskog porekla, što znači da je došlo do mešsanja Francuskog stanovništva i Afričkog stanovništva, pa su tako i ukusi i kuhinje pomešani, izvučeno je od svega po malo. Velike zasluge za preukusnu hranu na Sejselima, takodje ima i Indija. Uticaj Indije na lokalno stanovnistvo je ogromno, a svi znamo da su oni odlicni trgovci i majstori zacina. Sejseli su i danas raskrsnica svetova, pa je veliki uticaj i Azije, Evrope i naravno Afrike, cijem kontinentu i pripadaju. Hranom dominiraju šafran, razne vrste karija (pretežno yellow curry), kurkuma, bundeva itd Kako je položaj Sejšela ''usred'' indijskog okeana, tako očekujte jako puno sveže ribe. Ribari su konstantno na svojim brodovima i zaslužni su što omogućavaju svima na ostrvima da probaju neke od retkih vrsta ribe. Ono sto bismo izdvojili iz kreolske kuhinje :

Fish Curry (job fish curry)  

Riba radilica je popularna riba na ostrvu.

Tune ima u izobilju kao i Mahi-mahi ribe (lok naziv DORADO)

Octopus curry (obavezno)

Red snapper i white snapper

Ima dosta ajkula u okruženju, da dobro ste pročitali i ne neće vam doći u plićaku, jedino morate da krenete na snorkling, na koji vodimo u St Anne National Park. Uglavnom probajte ajkulu na razne domaće načine.U jelo stavljaju papaja salatu i ljudi zamene staru Balkansku kupus salatu istog momenta kada je probaju.

Zapitaćete se šta to skoro svaki lokalac, ali i turista nosi u rukama, kao neku činiju plastičnu. To vam je buffet za poneti i odličan način da prodjete dosta jeftinije nego u bilo kom restoranu, a jednako ukusno i bliži ste domaćim ukusima. Imate veliki izbor buffet take away (samo treba gatati kada rade, jer imaju dosta fleksibilno radno vreme).

Postoji jednan domaći specijalitet, za koje lokalno stavnišstvo voli da kaže COVID DELICATES, a to je ŠIŠMIŠ CURRY. Dobro ne morate da probate, ako ne želite, ali je jako ukusno i ostrvo je non-stop okruženo ovim veganskim letačima . Oni se hrane isključivo voćem, a s obzirom da ostrvo obiluje mangom,papajom, marakujom i drugim egzotičnim voćem, a takodje i pomenutim granitnim stenama, Sejšeli su poznato utočište ovih životinja. Što se tiče vegetarijanskih specijaliteta, ne brinite ima jako veliki izbor. Postoje i mnogobrojni dezerti koje treba probati Mango muss i marakuja muss, prste da poližete. Domaći sladoled od kokosa….brutalna poslastica. Ogledneli smo od pisanja, tako da je ovo samo deo preukusne hrane sa ostrva.

4. PODVODNI SVET I LAGANE PLOVIDBE OKEANOM

ST ANNE NATIONAL PARK

Izadjete na plažu ispred hotela. Popijete jutarnju kaficu uz pogled na horizont i okolna brda. Opuštajuće misli. Zamolili bismo vas. I onda se ukrcate u brodić, koji vas čeka na samoj plaži i idemo na baš lagano panoramsko razgledanje zapadne, severne i dela istočne obale, gde je i smešten ovaj Nacionalni park. Usput gledate kako se smenjuje arhitektura i kako mnogobrojni buržuji i resorti imaju ipak stila da naprave sebi hedonističke kutke. Dolazimo u vode nacionalnog parka i shvatamo kako Mesec utiče na živote ovdašnjeg stanovništva. Ne samo Sunce. Podjednaka je važnost. Desi se da se zbog mesečevih mena i doba godine, formiraju peščani sprudovi na nekim delovima ovog malog arhipelaga u sklopu nacionalnog parka kojeg čine 7 ostrva. Vide se i peščane dine, koje čine ovaj prizor stvarno neverovatnim. Možete da prepešačite od ostrva do ostrva, a da se čak i ne pokvasite. i sve je to strava, ali kad biste dosli kroz 10-ak dana u isto doba dana, kao da posmatrate skroz drugi arhipelag, neko skroz drugo mesto. Plima je naišla, voda je uzburkanija, daje   jednako lepu sliku ovog lokaliteta, ali priroda je čudo, a Mesec se smeši, kao i naše nasmejano pleme. Ovde ćete imati priliku da se oprobate u snorklingu (ronjenju sa disalicom i perajima) Ne može bolje mesto.

Većina korala su i dalje živi, iako neki od njih osecaju posledicu globalnog zagrevanja i zagadjenja okeana. Sa nama su lokalci koji jako vole da rone i prvo nam daju da hranimo ribe i onda kreće svadja oko hleba. U toj borbi mi ipak uživamo, jer su ribe koje izlaze na površinu stvarno prelepih boja i oblika. Možemo ih videti i kroz providno dno, koje ima brodić kojim plovimo. Kao akvarijum. Na mnoge je ostavilo utisak susret sa ajkulama,ražama,kornjačama i mnogobrojnim vrstama riba. Zastrašujuće prelep prizor. Lokalci nam prave potpun užitak, tako što nam prave roštiljanje na jednom od najlepših plaža u sklopu nacionalnog parka i obljašnjavaju nam šta su nam sve spremili i način pripreme.

Opšti utisak je sjajan.

I potpuno ispunjeni se vraćamo, prateći zalazak Sunca. 

 

 

Mladen Todović