TOP 5 Najinstagramičnijih mesta u Jordanu

  1. PETRA

Nema Jordana bez Petre! U čuvenoj Petri ima svakako mnogo mesta na kojima ćete poželeti da se fotografišete, ali jedno od najpopularnijih je ispred Riznice i to sa neke od prirodnih terasa. Kanjon Sik u svojim nestvarnim nijansama crvene, žute i oker boja stena celom svojom dužinom do Riznice, toliko je fotogeničan da nećete moći prestati da (se) fotografišete i snimate. Takođe, tzv. manastir do koga da biste stigli trebe dobro da se napešačite je savršeno mesto za odličnu fotografiju, kao i niz vidikovaca sa kojih se pruža pogled na čitavu Petru. Kako je izlet u Petru jedan ozbiljniji ,,hiking“ izlet, važno je da obujete udobnu obuću, pa i odeću, a da za potrebe fotografisanja ponesete nešto u šta se lako možete preobući.

  1. WADI RUM pustinja

,,Planeta Mars“ kako ovu pustinju još zovu koja konfiguracijom terena, stenama i uzvišenjima, kao i bojom peska podseća na crvenu planetu, mesto je toliko atraktivno da tamo boravite, spavate u šatorima i pod vedrim nebom, gledajući sazvežđa, pa čak i Mlečni put, da ćete često zaboravljati da fotografišete. Puno aktivnosti – jahanje kamila, vožnja džipovima, poseta beduinskim selima, napuštenoj železničkoj stanici, obezbediće vam nezaboravne uspomene koje ćete želeti da sačuvate u vidu fotografija i video snimaka, kao i da ih podelite sa celim svetom. Autentičan pustinjski, beduinski outfit, poput Lorensa od Arabije, najbolje će vam pristajati i fotografijama dati posebnu draž.

  1. MRTVO MORE

Fotografije kako plutate na površini ovog jezera sa lekovitom vodom koja ima jedan od najviših saliniteta na planeti su neizbežne fotografije iz Jordana. Ne zaboravite da ponesete knjigu ili novine da ovo na pravi način i autentično demonstrirate. Naravno, u kupaćem kostimu koji posle ovog iskustva verovatno više neće biti upotrebljiv. Takođe, i one fotografije na kojima namazani od glave do pete lekovitom glinom izvodite razne poze dok se glina na vama suši isceljujući vašu kožu. Pored toga što će privlačiti pažnju ove fotografije mogu biti beskrajno zanimljive i zabavne.

  1. JERASH rimski grad

U ovom najočuvanijem rimskom gradu van Rima osećaćete se kao da ste se potpuno vratili u vreme Isusa Hrista koji je i sam boravio u ovog gradu, Bena Hura, čuvenog gladijatora koji je vozio dvokolice na hipodromu. Šetajući se očuvanim ulicama i trgovima, posećujući amfiteatre u dva pozorišta skoro popuno ista kao i pre 2000 godina, u prikladnoj garderobi, napravićete fotografije i snimke na kojima će vam svi zavideti. U Jerashu uglavnom nikada nije prevelika gužva pa neće biti problema da napravite dobre fotografije bez smetnji.

  1. AQABA

U ovom jedinom jordanskom gradu na obali Crvenog mora, najplavljeg na svetu, možete napraviti sjajne fotografije tokom krstarenja aqabskim zalivom, tokom ronjenja ili snorklinga pa čak i iz podmornice tj. brodića sa produženim dnom upravo za potrebe posmatranja bogatog podvodnog sveta Crvenog mora. U aqabskom zalivu postoje potopljeni avion i tenk, pa podvodne fotografije mogu da budu vrlo atraktivne.

Jelena Jović