Tradicionalni slatkiši Jermenije i Gruzije

U poređenju sa nekim drugim evropskim regijama i dalekim destinacijama, Jermenija i Gruzija imaju relativno skromnu ponudu autentičnih tradicionalnih slatkiša. Ipak, bar dva proizvoda zavređuju pažnju svetskih putnika i sladokusaca, a veoma su zahvalni za snek tokom ture ili poklon prijateljima i rodbini. Čurčela je gruzijski tradicionalni slatkiš, mada se može naći i u drugim zemljama Kavkaske regije i pojedinim delovima Turske. Nastaje tako što se na konac nanižu plodovi orašastog voća (oraha, lešnika, badema ili više njih u kombinaciji) a potom se oni umaču u specijalnu smesu sačinjenu od grožđanog soka/šire, brašna i drugih sastojaka. Reč je o prirodnom slatkišu velike nutritivne vrednosti koji nije presladak i nema dodatih šećera. Nakon sušenja koje obično traje 5 dana dobijaju izgled nalik kobasici i dugotrajnost, posebno ako se čuvaju na vazduhu ili u frižideru. Veoma su zahvalne za nošenje i konzumaciju između obroka, a mogu biti i sjajan autentični poklon sa jedne od najlepših dalekih destinacija. Širom Tbilisja i drugih gradova u regiji moguće ih je kupiti na ulicama, u mini marketima, na pijacama i u prodavnicama robe široke potrošnje. 

Jermeni, sa druge strane, tradicionalne slatkiše uglavnom baziraju na testu, dok voće ostavljaju za proizvodnju alkoholnih pića i konditorskih proizvoda. Nacionalni slatkiš Gata ima oblik veće pogače ili slavskog kolača ali je reč o slatkom testu koje može biti obogaćeno orašastim plodovima i suvim voćem. Pravi se po selima i predstavlja dao nacionalne ishrane već vekovima, a turistima je dostupno na improvizovanim pijacama u blizini svih značajnijih manastira kao i u ugostiteljskim objektima. Izuzetno je slatka i posebno lepa kada je topla, mada svežinu čuva i preko nedelju dana ne gubeći na intenzitetu ukusa. Pahlava je jermenska varijanta baklave, with a local twist. U odnosu na grčku i balkanske baklave svakako je suvlja ali takođe često sadrži suvo grožđe. U lancu elitnih tradicionalnih restorana „Yerevan“ pahlava ima i jedan dodatni tanki sloj pečenog umućenog belanca i šećera (puslice) koji razbija jak ukus kora, oraha i šerbeta i praktično redefiniše ovaj širom sveta konzumirani kolač.

Prilikom obilaska Tbilisija i Jerevana pažljivom posmatraču neće promaći činjenica da je u radnjama veoma malo domaćih konditorskih proizvoda, te da se uglavnom prodaju zapadnoevropski slatkiši i proizvodi iz Ruske Federacije. Ove zemlje nemaju razvijenu konditorsku industriju, ali izuzetak vredan pažnje predstavlja jermenska kompanija „Grand candy“, odnosno njihov proizvod – suvo voće u čokoladi. Jeftin i veoma zdrav slatkiš, upola manje kaloričan u odnosu na Mars ili Snikers, razgaliće vaša čula i održati nivo šećera u krvi. Prodaje se na meru a svaki komad upakovan je u zasebno vakumsko pakovanje kako bi dugo održao svežinu i sprečio topljenje čokoladnog preliva na visokim temperaturama. Posebno su ukusne kandirane kajsije i smokve, mada ni drugo voće nikako ne zaostaje; kao ni sam čokoladni preliv koji je zaista visokog kvaliteta. 

Aleksandar Stojanović