Zanzibarski specijaliteti i šta obavezno probati

Jedna od zanimljivih stvari na vašem porodičnom putovanju, osim upoznavanja nove kulture sa decom i sticanja novih iskustava jeste i isprobavanje nove hrane. Kada ste na dalekoj destinaciji sa decom, to može biti i izazov, jer su neka deca izbirljivija ili prosto nisu navikla na nove ukuse.

Zanzibar je imao mnogo vladara tokom vekova, što je doprinelo stvaranju jedne od najinteresantnijih afričkih kuhinja, pa ćete tako na vašem putovanju sa decom na Zanzibar imati prilike da se susretnete sa mešavinom indijske, arapske kineske, portugalske i afričke kulinarske tradicije. U nastavku vam dajemo nazive nekih jela koje možete probati na vašem putovanju sa decom.

Biryani

Biryani, jelo poreklom sa Bliskog Istoka i iz Indije je jedno od popularnijih jela na Zanzibaru. Biryani je jelo slično pilavu, samo je način pripreme drugačiji. Verzije biryanija su sa ribom I mesom.

Pilav

Pilav je malo suvlji od birynija, jer nema sos od karija. Takođe može biti sa ribom ili mesom.

I biryani I pilav mogu biti dobar izbor jela na vašem porodičnom putovanju i probajte oba, da biste videli, šta vam više leži! 🙂

Octopus Curri

Plodovi mora su jako zastupljeni na Zanzibaru, pa bi na vašem putovanju sa decom svakako trebalo iskoristiti priliku i jesti ih. Oktopus se kuva u mešavini začina poput kurkume, korijandera i sve to u kokosovom mleku. Kokosovo mleko je takođe dosta zastupljeno u pripremi jela I daje jelu dodatnu aromu. Imajte u vidu da je jako zdravo, tako da bi vašim mališanima sigurno prijalo.

Zanzibarska pizza

Poreklo ovakve pizze nije poznato :), ali je jako popularno i poznato jelo po celom Zanzibaru, naročito na marketu Forodhani u Stone Town. Sastoji se od tankog razvučenog testa koje se peče na ploči i onda birate sastojke koje dodajete: piletina, govedina ili riba, zatim mešavina paprike i luka i jaje. Poslednji korak je majonez i kravlji sir i to se sve malo zapeče.

 

Miškaki

Mishkaki je nešto poput naših ražnjića. Obično piletina ili govedina, marinirana u lepoj mešavini začina ispržena na roštilju.

Mandazzi

Mandazzi je svahilijska verzija krofne koju će vaši mališani sigurno voleti.

Ovo su samo neka jela sa kojima se možete susresti na vašem porodičnom putovanju na Zanzibar. Ukoliko niste ljubitelji začina, uvek ćete moći da nađete pomfrit ili pirinač u kombinaciji sa ribom I mesom!

JUNGLEKIDS SAVETI

  • Uvek pijte vlaširanu vodu i izbegavajte led
  • Jedite na proverenim mestima gde ima puno ljudi, po mogućstvu lokalnih, jer oni obično znaju gde je najbolje
  • Voće ispirajte flaširanom vodom i ljuštite
  • Kada su u pitanju deca, izbegavajte uličnu hranu
  • Ponesite sa sobom probiotik koji deci možete davati i pre puta, kako bi pripremili stomak za nove ukuse