Zašto ići na Šri Lanku - Lokaliteti i lokalna kuhinja

Šri Lanka je malo tropsko ostrvo koje bogatstvom prirode, raznolikošću pejzaža i kulturnim nasleđem pruža sliku čitavog kontinenta. Peščane plaže, surf, nacionalni parkovi, budistički i hinduistički hramovi, vožnja lokalnim vozovima, muzika, hrana, voće, plantaže i fabrike čaja,cimet i začini, ajurveda lekovi i kozmetika, moonstone rudnici i nakit, kupaći kostimi i garderoba koji se šiju po meri... Šri Lanka od putnika brzo stvara svoje nove stanovnike.
U početku iznenađenje, ubrzo oduševljenje, uvek zadovoljstvo. Opušta, privlači, inspiriše, stvara osećaj da ste kod kuće usred Indijskog okeana.

Najinstagramičnija mesta Šri Lanke

Coconut tree hill na plaži Mirissa - Pre svega u zalazak sunca
Sigiriya - Spektakularni pogledi sa vrha na tzv. Kulturni trougao
Adamov vrh - Pre svega u izlazak sunca
Plaža Unawatuna - Velika uvala sa vodom divnih nijansi, okružena brdima
Galle - Holandsko utvrđenje na obali, sa očuvanim zidinama, crkvama, starim trgovačkim kućama pretvorenim u hotele, brojnim galerijama, prodavnicama i restoranima
Lunuganga - Imanje Džefrija Bave nadomak Bentote, pretvoreno u hotel. Vrtovi se mogu obići u okviru tura sa vodičem.
Plantaže čaja - U brdima nadomak Kendija i Ele, kao i u podnožju Adamovog vrha
Pinavala - Prihvatilište za slonove, pre svega u vreme kada se slonovi izvode na kupanje u reci
Ritippana ribari - Na južnim obalama ribari poziraju za prolaznike koji se i sami mogu popeti na štapove u vodi
Nine arches bridge, Ella - Jedno od najlepših mesta na ruti voza preko brda u unutrašnjosti Šri Lanke

Klopa Šri Lanke

Rice and curry - Omiljeno lokalno jelo na bazi pirinča i preliva od ribe ili mesa ili raznih vrsta povrća. Svakodnevna hrana, jede se prstima.
Rotti - Tanko testo sa raznim slanim ili slatkim punjenjem. Uobičajena brza hrana.
Dosa/thosai - Palačinke koje se prave od raznih vrsta brašna i posebne smese na bazi tzv. crnog sočiva. Služe se uz kari i razne ljute umake.
Hoppers -Palačinke od pirinčanog brašna i kokosovog mleka. Peku se u posebnoj dubokoj posudi. Mogu se jesti prazne ili sa jajima ili sa sirom. Najčešće se jedu za doručak.
Curd - Pavlaka od bivoljeg mleka. Služi se uz voće i tzv. palmin med.

Dragana Anđelković